Tradiţiile încă se păstrează în judeţul Neamţ, comuna Bicaz Chei

0

Chiar dacă suntem într-o continuă modernizare, în comuna Bicaz Chei, judeţul Neamţ încă se păstrează tradiţiile! Femeile ţes la război, torc lâna, împletesc şi vor ca aceste meşteşuguri să nu se piardă nici în viitor.

Am avut plăcerea de a o cunoaşte şi de a discuta cu mamuca Ileana, o bătrânică de 78 de ani din Bicaz Chei, sat Ivaneş, care ne-a împărtăşit câte puţin din arta torsului. Din mâinile ei bătătorite de muncă ies lucruri cum rar mai găseşti în ziua de azi.

Ne-a povestit cum mama ei a învăţat o încă de mică să toarcă lâna, să împletescă ciorapii care le ţineau de cald în timpul zilelor friguroase de iarnă. Cu vocea blandă şi caldă, cu ochii în lacrimi şi a amintit de vremurile de odinioară, grele, de altfel, dar preţioase şi de neînlocuit. Am găsit-o torcând, cu mai multe perechi de ciorapi de lână lângă ea, dar ne-a oferit câteva clipe din timpul ei, primindu-ne cu braţele deschise şi cu dragostea pe care o oferă orice bătrân fiecărei persoane care îi calcă pragul.

deschise şi cu dragostea pe care o oferă orice bătrân fiecărei persoane care îi calcă pragul.

Sursa: ziarbicaz.ro

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate