TOVĂRĂŞIA POLITICĂ ÎN REPREZENTĂRI FOTOGRAFICE. ENCLAVIZAREA MUNICIPIULUI PIATRA NEAMŢ?

2

Modelul „tovărăşiei politice” nu este original şi nu conferă garanţii nelimitate. El a fost experimentat încă din perioada de consolidare a Republicii Romane, până spre sfârşitul Imperiului Roman. Asocierea dintre doi sau mai mulţi potentaţi a dat naştere tetrarhiei(inaugurată de imperatorul roman Diocletianus, în anul 293 al erei creştine), triumviratului şi duumviratului. Aceste forme de asociere politică au degenerat deseori în anarhie şi războaie civile. Conservarea puterii politice, administrative şi militare este doar unul dintre motivele acestor „înfrăţiri”. Profitând de avantajele democraţiei, în anumite zone geografice din care n-au dispărut definitiv practici şi mentalităţi totalitare, există riscul instaurării demokraturii, la adăpostul căreia poate fi ascunsă de ochii lumii orice mârşăvie(tâlhării, matrapazlâcuri, hoţii cu acte măsluite şi chiar crime odioase). În fosta Rusie Sovietică, Vladimir Putin a redescoperit avantajele tandemocraţiei(duumviratul), recurgând la o reţetă sugerată de „Marele Şahist”, complexul militaro-industrial, rămas moştenire de la fosta U.R.S.S. Politologii ruşi numesc aranjamentul dintre Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, „rokirovka”(rocada).

   Anumite state din America Centrală şi de Sud(Mexic şi Columbia) sunt controlate parţial de către tot soiul de brigăzi mafiote militarizate. Situaţii smilare se întâlnesc în Africa, iar pe alocuri şi în Asia. Forţe centrifuge destabilizatoare, reprezentate de mari grupări de traficanţi şi anarhişti ameninţă securitatea şi integritatea statală doar pentru propria bunăstare! În Europa, pe fondul mai multor schimbări de regim politic urmate de unele conflicte militare de anvergură medie, din fosta R. S. F. Jugoslavija, şi apariţia unor noi state, nu este exclusă izbucnirea altor confruntări. În fostul „butoi cu pulbere al Balcanilor” fiecare are ceva de revendicat, de la altcineva. Contextul este marcat de incertitudini şi instabilitate. În aceste condiţii oricare dintre cetăţenii responsabili ai unui stat european nu poate să rămână indiferent atunci când primul-ministru afirmă că: „…există „un pericol real” ca structuri mafiote să conducă zone din ţară”. Afirmaţia a fost făcută recent, la Ministerul Administraţiei şi Internelor de către premierul Victor Ponta, în prezenţa ministrului Ioan Rus, cu toate informaţiile pe masă. Pentru detalii poate fi consultat şi ziarul “Cotidianul” din 08 mai 2012(“Ponta: Există pericolul ca structuri şi clanuri mafiote să conducă zone din ţară”, semnat de Luiza Vasile). Recent, municipalitatea nu a aprobat un miting electoral perfect legal, la Piatra Neamţ, pe baza deciziei “comisiei de avizare a adunărilor publice”, documentul fiind semnat de primarul Gheorghe Ştefan şi secretarul municipal Vasile Vişan. La miting a fost anunţată şi prezenţa premierului Victor Ponta. Autorităţile nu au fost de acord nici cu locaţia aleasă. Totuşi, la Piatra Neamţ vine un prim-ministru al României, iar organizatorii nu au solicitat ca evenimentul să se desfăşoare la dl. primar în curte, pentru  a-i tulbura siesta. A ajuns oraşul Piatra Neamţ o enclavă separatistă? Să sperăm că nu! Nimănui nu-i strică un dram de amabilitate. În privinţa respectării legilor României, o sumă de abuzuri, nereguli flagrante şi fărădelegi vor găsi destul spaţiu de analiză şi judecare dreaptă, cât de curând, sperăm! Poate că s-au comis şi la Piatra Neamţ unele…”mici” nereguli… Între un miting pacific şi abuzarea proprietăţii private există unele diferenţe. Cu toate acestea, profanatorii nu au fost agresaţi şi nici întâmpinaţi cu “hârtii” arţăgoase.

FOTOGRAFIILE…

Lângă Basilica San Marco din Veneţia, faţada sudică, sprijinit de un zid marginal, se află un celebru grup statuar din porfir, datând de prin secolele III-IV(era creştină), realizat după precepte stilistice bizantine, intitulat “Tetrarhii”. Câte doi cezari, îmbrăţişaţi electoral, reprezintă imaginea publică a celor care şi-au împărţit Imperiul Roman pentru a-l administra mai bine(vezi foto nr. 1- sursa: armariummagnus.blogspot.com).

Atitudinea fiecăruia este semnificativă: toţi patru stau cu mâna strânsă pe sabie, chiar dacă cealaltă cuprinde, amical, umărul colegului. Aproape toate aceste tovărăşii au sfârşit prost: bănuiala că unul a devenit conspirator împotriva celuilalt, intriga strecurată calomnios pe sub preş şi dorinţa de a acapara teritoriul vecinului s-au încheiat prin asasinate şi războaie civile. În zilele noastre portocalii, asocierea politică s-a inspirat iconografic dintr-un trecut zbuciumat de conflicte şi anarhie. Un exemplu arhicunoscut ar fi… duetul dintre Gheorghe Ştefan şi Vasile Pruteanu(vezi foto nr. 2). Cei doi politicieni şi colegi de partid susţineau în primăvara anului 2008 că: “Facem ce trebuie”.  De atunci nu a trecut prea multă vreme şi locul d-lui Pruteanu a fost luat lângă edilul pietrean de către dl. Culiţă Tărâţă(vezi foto nr. 3). Aceasta este “rokirovka” lui Gheorghe Ştefan? Aşa cum ni se prezintă noul camarad de drum al primarului Ştefan, dl. Tărâţă lasă impresia că îşi rezervă dreptul de a fi vigilent până la capăt, chiar dacă celălalt companion râde mulţumit. Totuşi, cine râde la urmă râde mai bine. Expertiza neplăcută din trecuta campanie electorală îl îndeamnă pe Culiţă Tărâţă să fie atent: nu mai stă cu mâinile la vedere, dar priveşte precaut, ca nu cumva să i se strecoare nişte “godaci electorali infestaţi”, ca în 2009. În dragoste şi în politică “niciodată să nu spui niciodată”.  Vorba lui Voltaire, un filosof citat de Gheorghe Ştefan la un post de televiziune local: “Totul e posibil, în cea mai bună dintre lumi”! Noi, ceilalţi alegători pietreni, rămânem cu amintirea inocentei piese muzicale, semnată de Marius Ţeicu, cândva: “Fotografia, fotografia…”

MIHAIL-SORIN GAIDAU

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. dracon spune

    Tot un bou si o belea, ce mi-e baba rada,ce mi-e rada baba.

  2. gabi spune

    Va felicit domnule Gaidau. Numai ca, prin metodele folosite in mentinerea puterii si manipularea poporului hamesit, dar si prin infatisarea sa ghiftuita , Gh.Stefan, contemporanul nostru, se afla in timpuri mult mai vechi, chiar decat „Tetrarhii” din foto 1.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate