Top 6 beneficii psihologice ale picturii

0

Hobby-urile sunt o parte importantă a menținerii sănătății mintale și a bunăstării. Multe tablouri stârnesc instantaneu bucurie și vă oferă ceva de care să fiți pasionat și la care să vă concentrați, în loc de grijile și stresurile zilnice.

Mulți oameni pleacă acasă de la cursuri de pictură simțindu-se reîncărcați. Asta ne-a făcut să ne întrebăm despre beneficiile emoționale și psihologice ale picturii. Poate pictura în sine să îmbunătățească bunăstarea mentală și emoțională?

Un studiu interesant realizat de un psiholog și neurolog, Kelly Lambert, sugerează că pictura poate ameliora depresia și anxietatea prin stimularea unor părți ale creierului afectate de depresie. Alți psihologi compară experiența de concentrare și absorbție completă, pe care o obțineți în timp ce pictați, cu practici de atenție, cum ar fi meditația și yoga.

Citiți mai departe pentru a afla principalele 6 moduri în care pictura vă poate afecta pozitiv bunăstarea!

1. Pictura dezvoltă creativitatea

Acest lucru poate suna evident, dar ceea ce s-ar putea să nu fie clar este că pictura stimulează atât partea dreaptă, cât și partea stângă a creierului.

În pictură, folosim partea stângă a creierului pentru a aborda provocările logice raționale – cum sa structuram tablouri, de exemplu – în timp ce partea stângă a creierului este folosită pentru provocări mai creative, ajutându-l pe pictor să își vizualizeze lucrările, de dinainte de a-și monta șevaletul.

Chiar și ca începător, a învăța cum să pictați vă va întări mintea în timp ce încercați noi tehnici și stăpâniți noi abilități. Dacă doriți să începeți să pictați sau să vă îmbunătățiți setul actual de abilități, încercați să vă înscrieți la un curs de pictură online, pentru a vă stimula în continuare spiritul creativ.

Pictura este un exercițiu integral pentru creier, care întărește mintea și declanșează activitatea dopaminei în creier. Deci, a vă petrece timpul răsfățându-vă spiritul creativ este practic un exercițiu aerobic pentru creierul dvs.

2. Pictura susține bunăstarea emoțională

Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar pictura poate fi o experiență extrem de cathartică, permițându-vă să accesați sentimente îngropate adânc în subconștient.

Pictura vă poate ajuta, de asemenea, să gestionați acele sentimente, dându-le o formă fizică și eliminând angoasa implicată atunci când vă păstrați sentimentele ascunse. Acesta este motivul pentru care psihologii prescriu adesea terapie de artă pentru pacienții care au suferit traume psihologice: ajută la eliberarea emoțiilor într-un mediu sigur, care nu amenință.

Învățându-vă să vă exprimați mai bine prin intermediul artei, pictura poate fi un act de îngrijire de sine care vă susține bunăstarea emoțională.

3. Pictura dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

Uneori, tablourile pur și simplu nu ies așa cum am plănuit inițial. Schimbările de lumină, limitările paletei dvs. și pur și simplu lipsa de experiență și tehnică își spun cuvântul, ceea ce înseamnă că ceea ce încercați să realizați uneori nu prinde viață așa cum vă așteptați.

Deși acest lucru poate fi frustrant și dezamăgitor, se pare că poate fi, de fapt, benefic pentru dvs. Rezultatele neașteptate au două avantaje: pentru început, veți învăța destul de repede să faceți față dezamăgirii și, în timp (deseori prin erori repetate) să vă dați seama că atunci când o ușă se închide, se deschide o alta. Învățați rapid să vă adaptați și să găsiți soluții creative la problemele pe care le prezintă pictura și asta înseamnă că gândirea în afara cutiei devine a doua natură.

Abilitățile creative de rezolvare a problemelor sunt extrem de utile în viața de zi cu zi și înseamnă că este mai probabil să reușiți să găsiți rapid o soluție, atunci când apare o problemă.

4. Pictura îmbunătățește memoria și concentrarea

Creierul dvs. funcționează la potențial maxim ori de câte ori pictați, ceea ce înseamnă că pictura mărește funcția de memorie și capacitarea de concentrare.

Se pare că persoanele care practică în mod regulat activități creative, cum ar fi pictura, au șanse mai mici de a dezvolta Alzheimer și demență. Așadar, hobby-ul dvs. de pictură nu numai că vă provoacă bucurie și vă face să vă simțiți mai bine, ci vă și ajută să vă îngrijiți sănătatea și să vă protejați funcțiile creierului pentru viitor.

5. Pictura poate dezvolta abilitățile de comunicare

Pictura vă ajută să intrați în subconștient și vă permite să vă comunicați sentimentele dvs. și lumii exterioare prin tablourile pe care le creați. În termeni simpli, pictura acționează ca un spărgător de gheață – oferindu-vă un interes comun cu mii de alți artiști și apreciatori de artă din întreaga lume.

6. Pictura ameliorează stresul

Pictorii intră într-o lume proprie pe măsură ce creează, iar acest lucru le permite – deși într-un mod inconștient – să se separe de stresurile și dificultățile vieții de zi cu zi. Fără credite, fără treburi la birou – doar culori și umbre.

Pictura ne permite să scăpăm de stresurile zilnice. Concentrându-ne asupra tablourilor noastre, realizăm ceea ce criticul și filosoful de artă, Arthur Danto, numește „transfigurarea banalului”, deoarece pictura noastră devine impregnată de semnificații care depășesc cu mult valoarea lor literală.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate