Top 5 profesii populare în România conform Jooble

0

Este important să știi care sunt cele mai căutate joburi – experții de la Jooble ne ajută să identificăm cele populare profesii din România

În economia actuală piața joburilor se schimbă în permanență, în dependență de trendurile socio-economice și de apetitul investitorilor pentru anumite domenii. De la an la an, aceste trenduri influențează topul celor mai populare profesii din România. Un job care era foarte căutat acum câțiva ani, s-ar putea să nu se mai regăsească nici măcar în top 10 în 2023.

Mai mult decât atât, popularitatea unei profesii diferă de la o regiune a țării la alta. De exemplu, o simplă căutare de locuri de muncă în București ne arată că joburile de șofer și curier sunt în prezent pe primul loc după numărul de posturi vacante. În schimb, aceeași căutare de locuri de muncă în Buzău demonstrează o popularitate mult mai redusă, plasând aceleași meserii pe locul 10. Iar căutările după cuvintele-cheie “șofer” și ”curier” printre locurile de muncă din Piatra-Neamț oferă un rezultat foarte modest, de doar 9 posturi vacante în total.

Astfel, nu este deloc simplu să identificăm cele mai populare profesii din România. Am solicitat suport din partea specialiștilor de la Jooble, care au combinat statisticile oficiale cu expertiza lor profesională, pentru a ne ajuta să îți oferim acest top al celor mai căutate meserii în 2023:

  • Personal hotelier

Domeniul hotelier și-a revenit după pandemie și majoritatea hotelurilor au atins deja cifra de afaceri din 2019, iar multe dintre ele au reușit să o și depășească. Însă o problemă gravă cu care se confruntă hotelierii este lipsa acută de personal calificat. Această situație exista și până la pandemie, dar mulți angajați care au plecat din domeniu în 2020-2021 nu mai planifică să revină la vechea meserie. 

Pentru a face față acestei provocări, companiile din HoReCa sunt dispuse să ofere salarii tot mai mari, beneficii adăugătoare, traininguri și cursuri de calificare profesională. 

  • Șofer

După cum am menționat mai sus, cel mai mare număr de posturi vacante în București este pentru profesia de șofer sau curier. Însă această cerere sporită nu se referă doar la serviciile de curierat. Extrapolând la nivelul țării, există o cerere mare de personal calificat pentru toate tipurile de transporturi. Sunt multe oferte de joburi în transportul de pasageri sau în construcții, unde salariul unui șofer poate ajunge și la 6.000 de lei net.

  • Inginer constructor

În pofida unor știri și articole alarmiste din ultima perioadă, domeniul construcțiilor parcurge în continuare o perioadă de creștere galopantă. Aceasta se datorează mai multor factori: randamentele sunt totuși mai atractive pentru investitori decât în alte sectoare ale industriei, cererea de locuințe noi crește pe măsură ce fondul locativ vechi se deteriorează, iar proiectele majore de infrastructură finanțate prin PNRR generează un necesar sporit de forță de muncă.

Una dintre cele mai căutate, dar și bine plătite profesii în construcții este cea de inginer. În prezent în România există peste 1.500 de locuri de muncă pentru inginer constructor, iar salariile urcă până la 10.000 de lei net și chiar mai mult.

  • Manager vânzări

Chiar dacă riscăm să sune a clișeu, vânzările reprezintă în continuare motorul care face economia să funcționeze. Astfel, cererea pentru specialiști în vânzări rămâne constantă și aproape garantată, iar un “vânzător” bun își poate găsi cu ușurință un job aproape în orice domeniu. Statisticile confirmă popularitatea acestei profesii – peste 30% din toate anunțurile de locuri de muncă din România sunt pentru rolul de manager vânzări. Mai mult decât atât, salariile pentru această poziție pot sări de 2.000 de euro net în anumite domenii.

  • Joburi de mare căutare în IT

Din mai multe puncte de vedere, IT-ul domină în continuare piața forței de muncă. Spre deosebire de celelalte profesii din top, am dat intenționat un titlu mai generic acestei categorii, din simplu motiv că în IT există mai multe roluri care sunt de mare căutare, inclusiv:

  • SQL Developer
  • Full-Stack Developer
  • Analist de date
  • Front End Developer
  • Analist Business Intelligence

Oricare dintre aceste profesii oferă o multitudine de posturi vacante și o remunerare salarială extrem de motivantă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate