Toader MOCANU ”Angajamentul meu pentru nemţeni: dezvoltare, comunitate, viitor!”

0


 

Reporter: Domnule Toader Mocanu, sunteţi candidatul Alianţei România Dreaptă pentru colegiul 1 Camera Deputaţilor. De ce v-aţi orientat către acest colegiu?

Toader MOCANU: După cum ştiţi, în ultimii ani am fost prefectul judeţului Neamţ şi, ulterior, am reprezentat alegătorii din Colegiul 1 Senat. Am ajuns să cunosc bine judeţul, dorinţele nemţenilor şi problemele cu care se confruntă. Vă mărturisesc că înainte de a lua decizia de a-mi depune candidatura m-am consultat cu mulţi cetăţeni, iar cele mai multe încurajări le-am primit din partea locuitorilor din Alexandru cel Bun, Gârcina, Dobreni şi din cartierele municipiului Piatra Neamţ incluse în colegiul 1 Camera Deputatilor.

R.: V-aţi gândit vreun moment să renunţaţi, să nu vă mai depuneţi candidatura?

Toader MOCANU: Era simplu să renunţ şi să caut un alt mod de a mă face util în viaţa politică nemţeană. Însă, am considerat că cei patru ani in care am lucrat în Parlament m-au făcut să acumulez o anumită experienţă, să ştiu destul de bine ce trebuie făcut pentru a promova o iniţiativă legislativă, să ştiu ce trebuie făcut pentru a susţine un proiect al administraţiei locale (indiferent de culoarea ei politică) sau pentru a promova imaginea judetului Neamţ în rândul potenţialilor investitori.

R: E uşor să-i reprezinţi pe nemţeni?

Toader MOCANU: Probabil că nemţenii ştiu că eu sunt mai degrabă omul faptelor, nu al vorbelor, că îmi place să iau decizii rapide, să acţionez – ca Prefect, am fost mai tot timpul pus în situaţii de acest gen. În Parlament am învăţat multe (poate vom reveni mai târziu la această chestiune) şi am înţeles că a-i reprezenta pe cetăţeni înseamnă să dialoghezi cu ei, să vezi ce gândesc şi apoi să acţionezi în beneficiul lor. Există şi cazuri în care trebuie să faci aşa cum crezi tu că este bine, cu informaţiile pe care le ai, chiar dacă bănuieşti că mulţi dintre alegătorii tăi vor fi de altă părere. Trebuie să-i convingi că ai acţionat cu bună credinţă.

R: Ce avantaje aveţi, în acest scrutin, in urma experienţei acestui mandat diîn Parlament?

Toader MOCANU: Există avantaje şi dezavantaje ale calităţii de parlamentar în exerciţiul mandatului. În cazul meu, un dezavantaj ar fi acela că în timpul sesiunilor parlamentare nu am stat suficient de mult timp în mijlocul nemţenilor, fiind prins patru-cinci zile pe săptămână la Bucureşti. Au existat, însă, săptămânal, zile de lucru în teritoriu, cu audienţe, participare la diverse acţiuni. Cred că marele meu avantaj este faptul că am învăţat bine mecanismele parlamentare şi sunt capabil să le utilizez în folosul nemţenilor.

R: Şi de ce ar fi acest avantaj atât de important?

Toader MOCANU: Să ştiţi că am avut mulţi colegi aflaţi la primul mandat, din toate partidele, care au venit în forul legislativ hotărâţi a-şi servi comunităţile, dar care nu au reuşit nici să promoveze amendamente bugetare favorabile, nici să susţină programe cu finanţare europeană, nici să promoveze legi şi amendamente favorabile colegiilor din care proveneau.

R: De ce credeţi că s-a întâmplat astfel? Ce le-a lipsit?

Toader MOCANU: Poate le-a lipsit norocul, însă, ştim bine, nu e vorba doar de asta. Pur şi simplu, agenda a fost atât de încărcată, constrângerile bugetare atât de mari, încât nu a mai fost loc şi pentru ei – şi mă refer aici chiar la parlamentari ai puterii. Eu mă pot lăuda – sper să nu par lipsit de modestie – cu anumite succese, nu doar pentru că am avut şi puţin noroc (o recunosc), ci şi pentru că am găsit calea potrivită pentru a mă face ascultat, atât de colegii mei de partid şi alianţă, cât şi de către mulţi parlamentari ai celeilalte tabere.

R.: Spuneaţi că aţi învăţat multe, în cei patru ani de activitate parlamentară. Cum va profita de această experienţă cetăţeanul din colegiul dumneavoastra.?

Toader MOCANU: Să ştiţi că, mai ales în primele luni, totul părea să semene cu viaţa la şcoală sau la facultate, doar că nu exista un profesor: învăţai de la colegii mai experimentaţi şi mai ales din practică. În ceea ce mă priveşte, am luat-o ca atare şi am devenit unul dintre campionii prezenţei, atât la şedinţele în plen cât şi la cele pe comisii. Mai mult, păstrând această comparaţie cu şcoala, mi-am făcut şi temele pentru acasă – documente de studiat, rapoarte de elaborat şi aşa mai departe. În timp, am observat cum această tactică dă roade, în sensul că dacă dai dovadă de seriozitate, dacă eşti tot timpul „acolo”, în prima bancă, şansele de a promova legi şi amendamente în folosul judeţului tău sunt mai mari.

R: Puteţi sintetiza într-o frază logica programului Dvs. politic, pentru viitoarea legislatură?

Toader MOCANU: Voi încerca să o fac, deşi nu este simplu. Îi invit pe cetăţeni să citească programul meu, să citească programul Alianţei România Dreaptă – şi, de ce nu, şi alte programe – şi să judece ei înşişi care sunt mai realiste şi mai oneste. Dacă totuşi îmi cereţi o frază, nu un slogan, iată la ce mă gândesc: „Judeţul Neamţ are şansa dezvoltării, iar pentru aceasta trebuie îndeplinite două condiţii: politici raţionale şi competente la nivel naţional, respectiv un dialog permanent şi o susţinere reciprocă, în toate domeniile, între autorităţile locale şi parlamentarii nemţeni”.

Art. pub.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate