Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021

1

timisioaraOraşul care a candidat cu proiectul “Luminează oraşul prin tine”, este recunoscut nu numai pentru tradiţiile sale, fiind, aşa cum sugerează şi ideea simbolică a proiectului, primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică, dar şi pentru efervescenţa sa culturală de astăzi.

Selecţia Timişoarei s-a făcut dintr-un număr important de candidaturi, cele 14 oraşe care s-au înscris iniţial demonstrând oferta culturală a României în peisajul european şi internaţional, tradiţiile multiculturale şi deschiderea către spiritul european şi internaţional, originalitatea şi creativitatea comunităţilor de artişti de pe întreg cuprinsul ţării. Nu în ultimul rând, pregătirea candidaturilor a demonstrat valoarea muncii în echipă, buna pregătire a specialiştilor şi managerilor culturali, colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale.

Ministerul Afacerilor Externe va include între prioritățile sale de diplomație publică şi culturală din următorii ani promovarea Timișoarei, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu autoritățile locale și cu organizații nonguvernamentale. Astfel, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate vor contribui, prin mijloacele specifice, la pregătirea şi promovarea prestigiosului statut dobândit de Timişoara – model de multiculturalism, diversitate, creativitate contemporană, inovaţie şi spirit european.

După experienţa Sibiului din 2007, cel de-al doilea titlu de “Capitală Culturală a Culturii”, acordat Timişoarei în urma unei baze de selecţie care a impresionat juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană, va constitui şi pentru diplomaţia română o onorantă oportunitate de promovare a României, a tradiţiilor şi valorilor contemporane, a originalităţii şi spiritului european care caracterizează istoria şi cultura română.

“Capitala Culturală a Culturii” reprezintă o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale, cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă. Titlul se acordă în fiecare an câte unui oraș din două state membre, pentru 2021 acestea fiind România şi Grecia, şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial candidat, în cazul de față Muntenegru.

Pentru a deveni “Capitală europeană a culturii” în 2021 și-au depus candidatura 14 orașe din România, 4 dintre acestea fiind anunțate, în ianuarie 2016, pe lista restrânsă a orașelor candidate: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, ultimul fiind nominalizat în după amiaza zilei de 16 septembrie 2016.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dorin spune

    Bravo !
    Dar in Moldova ? Iasul sau Suceava ?
    Când ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate