Țesutul osos poate fi regenerat folosind proteine din celule stem

0

Folosind proteine ​​secretate de celulele stem, cercetătorii au găsit un nou mod, mai puțin riscant, pentru regenerarea țesutului osos pentru persoanele care au suferit traumatisme majore la membrele lor. Conform constatărilor publicate în Scientific Reports săptămâna trecută, tehnica ar putea oferi cândva o sursă sigură de țesut proaspăt.

Acum, pentru a stimula creșterea de țesut osos nou, oamenii de știință trebuie să piseze oasele vechi pentru a extrage factorii de creștere și diverse proteine ​​cunoscute sub numele de „matrice osoasă demineralizată” (DMB). Acest lucru necesită luarea de oase de calitate diferită de la cadavre donate, și nu există nici o garanție că pot fi produse suficiente proteine necesare. „Aceste limitări motivează necesitatea unei surse sustenabile și consistente de material necesar pentru regenerarea țesutului,” Todd McDevitt de la Gladstone Institute spune într-un cx rayomunicat de presă. „Ca resursă regenerabilă, celulele stem pluripotente sunt o soluție ideală.” Acestea au potențialul de a da naștere la aproape toate celulele și tipurile de țesut găsite la mamifere.

Dar, în loc de a folosi celulele stem, McDevitt și colegii săi au exploatat puterea lor de regenerare prin extragerea factorilor de creștere generatori de oase pe care celulele îi secretă. Acestea sunt numite materiale derivate din embrioni (EBM). În primul rând, echipa a tratat celulele stem de la un șoarece cu o substanță chimică și le-a crescut într-un mediu special, care le-a orientat spre dezvoltarea în celule osoase precoce. Apoi, au izolat factorii esențiali produși de celule – acești factori sunt cei care trimit semnalul pentru a regenera țesut osos nou. Ulterior, au pus proteinele în țesutul muscular al șoarecelui și au constatat că proteinele au fost suficiente pentru a facilita creșterea oaselor.

„Această lucrare stabilește o nouă terapie în formarea osoasă, care exploatează potențialul de regenerare a celulelor stem”, adaugă McDevitt. „Cu această tehnică, putem produce țesut nou, care este un derivat complet din celule stem.”

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate