Test pentru verificarea rezistenței podului de la Luțca

2

 • Conform verificărilor, podul de peste Siret, de la Luțca, rezistă unei încărcături de peste 340 de tone

Reprezentanții Consiliului Județean Neamț au participat la verificarea aptitudinilor structurii de rezistență consolidate după execuția lucrărilor la podul de la Luțca, sub coordonarea proiectantului și a prof. dr. ing. Florin Nistor Varlam, de la Facultatea de Construcții Iași.

Testul a presupus încărcarea podului cu un convoi de trafic, având o greutate totală de peste 340 de tone, dispus după o anumită schemă de încărcare. Măsurătorile s-au făcut sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice.

După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță.

În perioada următoare continuă realizarea lucrărilor ce constau în definitivarea parapetului de protecție, finisajul elementelor structurale, montajul parapetului direcțional, a rosturilor de dilatație și efectuarea marcajelor rutiere și a elementelor de siguranță rutieră.

Mi-am dorit foarte mult să realizăm acest proiect de modernizare din multele cu care punem la punct infrastructura rutieră nemțeană! Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare. Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bîra și este unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară.

2 Comentarii
 1. mancas victor spune

  Ce mai zici de podul de la Girov( peste raul Cracau), unde in toamna aceasta a fost
  plombat intre imbinari si acum e la fel cum era inainte? Nu cred ca va mai rezista mult timp.Podul acesta trebuia sa intre de mult timp in reparatie capitala( cel putin dupa ce sau aratat fotografiile de sub pod ,de la baza pilonilor).

 2. George spune

  Dar podul de la Tazlău când va fi gata?
  Trec zilnic pe acolo și am văzut că de o bună bucată de vreme șantierul este părăsit, circulația în zonă fiind asigurată pe o variantă unde-ți rupi roțile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate