„Teoria și practica nursing“ de Vasile Baghiu, prezentată la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț

3

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește prezentarea lucrării didactic-științifice „Teoria și practica nursing“ de Vasile Baghiu, marți, 3 mai 2022, începând cu ora 17:30, în Sala Cupola.

Vor susține expuneri profesoara Simona Dimișcă și sociologul Sorin Sârbu și vor avea intervenții elevi din învățământul sanitar.

Ghidul-manual „Teoria și practica nursing“ de Vasile Baghiu, apărut la Editura Cartea Medicală, propune abordarea îngrijirilor pacienților efectuate de asistenții medicali după modelul „evidence-based nursing“ (nursing bazat pe dovezi) structurat de NANDA-I, care asigură pe plan internațional limbajul comun și standardizarea în profesia de asistent medical generalist.

Este un instrument de lucru eficient, pragmatic și științific în alcătuirea planurilor de îngrijire și în abordarea îngrijirilor nursing în general, pe seama reconsiderării diagnosticelor nursing NANDA-I ca elemente centrale ale procesului de îngrijire – o schimbare de paradigmă față de modelul mai „empiric“ al nevoilor care a fost utilizat la noi timp de trei decenii fără revizuiri substanțiale.

Asigură, de asemenea, o mai mare autonomie profesională asistenților medicali (necesară în practică) prin însăși standardizarea obiectivelor și intervențiilor specifice fiecărui diagnostic nursing identificat în etapa culegerii de date pe baza caracteristicilor definitorii.

Ghidul – avizat de Ministerul Educației Naționale pentru utilizare la clasă încă de la primul volum (O.M. nr. 3022/ 8.01.2018) –, se pliază pe noua programă școlară, este inclus în bibliografia pentru examenele de titularizare și definitivare în învățământ la specialitatea „asistență medicală generală“ și este folosit deja cu succes în foarte multe școli postliceale sanitare și facultăți de nursing, dar și în practica îngrijirilor.

Până acum au apărut următoarele volume:

Vol. I: „Planuri de îngrijire asociate diagnosticelor nursing NANDA-I“ (Viața Medicală Românească, 2017);

Vol. II: „Planuri de îngrijire asociate diagnosticelor clinice“ (Cartea Medicală, 2018);

Vol. III: „Procesul de îngrijire a pacientului“ (Cartea Medicală, 2019, Nursing General I);

Vol. IV: „Tehnici nursing și administrarea medicamentelor“ (Cartea Medicală, 2020, Nursing General II);

Vol. V: „Nursing în medicina internă“ (Cartea Medicală, 2020, Medicina internă și nursing specific – I și II);

Vol. VI: „Nursing în chirurgie“ (Cartea Medicală, 2021, Chirurgie și nursing specific – I și II).

Vol. VII: „Nursing în psihiatrie“ (Cartea Medicală, 2022, Sănătate mintală, psihiatrie și nursing specific).

Proiectul urmărește mai departe acoperirea mai multor secțiuni din programa de învățământ specifică școlilor sanitare postliceale, dar și necesitățile de actualizare din învățământul superior de specialitate.

Vasile Baghiu este scriitor, fondator al conceptului și manifestului „himerismului“ în literatură, autor a numeroase volume, cu prezențe cu traduceri în diferite spații culturale din lume. A fost profesor la Școala Postliceală Sanitară Piatra-Neamț. În prezent este psiholog la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Vasile Baghiu spune

    *nu ESTE vechimea

  2. Niculina spune

    Interesant este faptul că autorul nu a lucrat prin vreun spital decat sporadic, extrem de putin, la începutul activitîții sale…. într-o lume ca aceasta în care trăim este posibil orice……no comment!!!

    1. Vasile Baghiu spune

      Autorul are capacitatea de a înțelege repede lucrurile 🙂, iar șapte ani de muncă într-o secție de spital i-au fost chiar de ajuns pentru a avea o perspectivă reală asupra problematicii îngrijirilor. Dincolo de comentariul dușmănos în necunoștință de cauză, esențiale în această poveste nu sunt vechimea (asta poate folosi cel mult la pensie), ci documentarea și rezultatele. Sunt atâția care ard gazul prin spitale zeci de ani și tot nu pricep nimic din profesia aceasta, țipă la pacienți și se poartă ca neoamenii, ca să nu mai spun că nu mai pun mâna pe vreo carte de cum scapă de școală. Asta este însă țara în care trăim… Cei care realizează lucruri bune sunt comentați de curajoșii anonimi băgători de seamă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate