„Te-ai oprit vreodată să vezi acest Pământ care plânge?” – Ziua Pământului 2021

0

„Nu putem salva tot ce ne-am dori; dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” – Sir Peter Scott

Datorită activității umane, Pământul, are probleme. Stratul de ozon se epuizează, ecosistemele se pierd și oamenii mor de foame și mor de deshidratare. Speciile pe cale de dispariție dispar rapid, apa și aerul nostru devin din ce în ce mai poluate, iar sistemele meteorologice sunt împinse la extrem.

Ziua Pământului, una dintre primele inițiative globale pentru protejarea și conservarea Pământului, a devenit un eveniment anual care se străduiește să facă schimbări pozitive la scară globală. Scopul său este de a inspira indivizii, comunitățile, întreprinderile și guvernele din întreaga lume să ia măsuri și să contribuie la conservarea planetei.

Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, mare parte dintre ei tineri şi foarte tineri, relatează Mediafax.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate