TÂRGUL DE CARTE “LIBRIS” – ediţia I, 1-4 septembrie 2011

1

În organizarea Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ, a Camerei de Comerţ şi Industrie şi a Consiliului judeţean, astăzi (joi, 1 septembrie), de la ora 1100, se deschid porţile Târgului de Carte „LIBRIS”, ediţia I.

Despre această inedită, pentru judeţul Neamţ, manifestare, iniţiatorul şi principalul „vinovat” de ceea ce urmează să se întâmple în următoarele patru zile, criticul literar, dr. Cristian Livescu, declară: „trei lucruri va dovedi acest Târg de Carte «LIBRIS». Mai întâi, pantru a ajunge cât mai repede la cititor, cartea are nevoie de evenimente permanente; apoi, că la Piatra-Neamţ avem un public cultivat, dependent de tradiţia lecturii; şi, nu în ultimul rând, că editurile şi imprimeriile nemţene pot fi alăturate cu succes celorlalte instituţii de gen din ţară. Prin organizarea acestui Târg de carte «LIBRIS» se împlineşte o idee mai veche a noastră, care, iată, acum prinde viaţă  graţie unei colaborări generoase pe plan local.”


Organizatorii au făcut eforturi ca pentru această primă ediţie, la Piatra-Neamţ să fie prezente şi nume importante ale literaturii române contemporane. Astfel, au confirmat prezenţa Mircea Dinescu, cel care în prima seară a Târgului, de la ora 1830, va lansa volumul de poezie „Femeile secolului trecut”, volum ce va fi însoţit şi de un compact disc cu poeme în lectura autorului. De asemenea, Mircea Dinescu va prezenta, în stilu-i binecunoscut, colecţia „Poezii pe sticlă”, împreună cu Vinul lui Dinescu.

Un alt nume de referinţă din literatura română actuală care va onora cu prezenţa sa Târgul de Carte „LIBRIS” este scriitorul Nicolae Breban. Domnia sa propune pentru lansările de carte două dintre cele mai noi creaţii proprii – „Istoria dramatică a prezentului – AVENTURIERII POLITICII ROMÂNEŞTI”, carte apărută la editura Muzeului Literaturii Române”, şi romanul „Singura cale”, editura Ideea Europeană.

Un moment deosebit, cu siguranţă încărcat de nostalgia revederii, îl va constitui prezentarea publicului nemţean a cărţii „Aşa sunt eu prost” scrisă de Valentin Uritescu. Îndrăgitul actor va fi prezent la evenimentul de vineri (ora 1830) şi va oferi detalii despre această carte.

Alte puncte de atracţie de pe parcursul desfăşurării primei ediţii a Târgului de Carte „LIBRIS” sunt lansările propuse de autorii nemţeni. Cristian Livescu vine în faţa cititorilor de carte bună cu o lucrare aparte – „Mihai Eminescu şi enigmele caietului vienez”. Cartea care are prefaţa semnată de acad. Mihai Cimpoi, postfaţa aparţinându-i prof. Dan Mănucă, aduce în atenţie un posibil volum de debut al marelui Eminescu, din perioada sa de studenţie. Alte titluri ale scriitorilor nemţeni prezenţi la Târg sunt „Aurora Dreams” al părintelui Dorin Ploscaru, „Nemuritorii de la Agapia” de Constantin Virgil Gheorghiu, în traducerea doctorului Virgil Răzeşu, „Pângăraţi – Studiu monografic” al lui Mihail Apăvăloaie, „Alfabetul animalelor”, autor Lucian Strochi şi „Desculţ în roua poemelor” de Mihai Hanganu.

Dar acestea nu sunt toate evenimementele cuprinse în program. Târgul de Carte „LIBRIS” are la această primă ediţie a sa şi o serie de surprize care vor fi dezvăluite publicului în cele patru zile ale desfăşurării sale.

Galeriile de Artă Modernă (bulevardul Republicii, în imediata apropiere a Casei Cărţii) oferă cu generozitate spaţiul găzduirii Târgului de Carte „LIBRIS”, târg care se întânde până duminică, 4 septembrie, când este prevăzută o masă rotundă la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai editurilor şi ai agenţilor comerciali participanţi la acest eveniment, tema de dezbatere fiind „Târgul de carte – eveniment cultural şi succes comercial”, pentru ca la final să se desfăşoare şi o festivitate de premiere a firmelor participante.

În final, merită a fi amintiţi colaboratorii acestei manifestări: Bibliopolis, Revista „Sinteze” şi Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Neamţ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. pop spune

    „Desculţ în roua poemelor” de Mihai Hanganu, poietul popular plin de fecunditate creatoare ..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate