Târg de Mărțișor: Meșterii populari aduc primăvara în sufletul pietrenilor

0

Vineri, 26 februarie, la Pavilionul Expozițional Municipal a avut loc deschiderea oficială a Târgului de Mărţişor. Evenimentul, devenit deja tradiție, se desfăşoară sub patronajul Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ și Consiliului Judeţean Neamţ, în parteneriat cu Primăria municipiului Piatra-Neamţ şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Neamţ.

Scopul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” este, ca de fiecare dată, păstrarea tradiţiei populare străvechi din prag de primăvară, propunând publicului iubitor de frumos o expoziţie cu vânzare, în care se regăsesc mărţişoare tradiţionale, măşti populare, cusături şi ţesături, icoane pe lemn şi sticlă, împletituri din sfoară și artă decorativă.

În cadrul evenimentului au expus creatori populari renumiţi pentru meşteşugul lor din județele Neamţ (Piatra-Neamţ, Târgu Neamţ, Pipirig, Ştefan cel Mare, Grumăzeşti), Iaşi (Ruginoasa) şi Botoşani.

 „Prin aceste târguri încercăm să promovăm tradiția și obiceiurile de primăvară, să aducem în faţa publicului creatorii de frumos și partea de hand made. ”Centrul de Cultură și Arte Carmen Saeculare”, încercă să aducă în fața dumneavoastră artă tradițională și modernă de bun gust”, a declarat Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte.
Evenimentul a fost bifat și de oficialitățile oraşului Piatra-Neamţ, prin prezenţa primarului Dragoș Chitic și a vicepreședintelui CJ Neamț, Dan Manoliu.
„Târgul care se deschide astăzi este unul dintre cele mai așteptate, un târg care vestește venirea primăverii și marchează ziua de 1 Martie, Ziua Mărțișorului. Am participat, ieri, la deschiderea Târgului de Turism de la București și am avut ocazia să văd cât de apreciată este tradiția. De aceea, târgul deschis astăzi, este un bun prilej pentru pietreni de a cumpăra mărțișoare pentru cei dragi. De asemenea, este un bun prilej pentru meșterii populari de a intra în contact cu cetățenii orașului și cu turiștii care vizitează Piatra-Neamţ”, a ţinut să puncteze primarul Dragoș Chitic.
La final meșterii și creatorii de frumos au primit câte un simbol prețuire, sub forma unor Diplome de Excelență.

Duminică, 28 februarie, în spaţiul Târgului de Mărţişor, vizitatorii vor putea vedea şi cele mai noi creaţii ale elevilor claselor externe ale Şcolii Populare de Arte Piatra-Neamţ. Astfel, publicul va putea vedea cele mai noi creaţii ale clasei de ţesut-cusut de la Vânători-Neamţ (Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători-Neamţ), clasei de împletituri nuiele de la Vânători-Neamţ (Parohia „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Vânători-Neamţ), clasei de ţesut-cusut de la Pipirig (Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, structura Stânca), clasei de împletituri fibre vegetale – pănuşi de la Horia (Şcoala Gimnazială „Carmen Sylva” Horia), ale celei de prelucrare a lemnului de la Negreşti (Şcoala Gimnazială „Dumitru Almaş” Negreşti), de confecţionat măşti şi împletituri sfoară de la Ştefan cel Mare, precum şi ale clasei de ţesut-cusut de la Gherăeşti (Şcoala Gimnazială Gherăeşti). Alături de ei va fi și clasa de artă populară din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, clasă coordonată de Mădălina Mariuţac.

Programul Târgului de Mărțișor: vineri, 26 februarie, orele 11–19, sâmbătă, 27 februarie, orele 9-19, duminică, 28 februarie, orele 9–14.

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate