Suspiciuni de tortură asupra persoanelor cu handicap instituționalizate în Neamț

0

De mai mult timp, dar cu precădere în ultima perioadă, ni s-au adus la cunoștință mai multe cazuri de pesoane cu handicap instituționalizate în Neamț care ar fi torturate, ținute legate, fără mâncare, fără să fie schimbate, etc.

O parte dintre persoanele care ne-au sesizat au cerut să rămână anonime pe motiv că sunt chiar din sistem, ceea ce ne-a făcut să punem sub semnul întrebării aceste suspiciuni. Totuși am decis să le verificăm dar din păcate nu putem. DGASPC Neamț este un fel de stat în stat care este controlat de niște instituții care au majoritatea aceeași subordonare ca și DGASPC și nu ni se permite să mergem să vedem dacă bolnavii au urme de funii la mâini și picioare, dacă au răni de la stat în aceeași poziție săptămâni întregi, dacă sunt subnutriți sau alte lucruri care ar evidenția clar elemente rezultate din tortură.

Noi vom continua demersul și investigația jurnalistică, dar până ce vom reuși noi să găsim o variantă legală de a vizita aceste centre ar putea fi prea târziu, motiv pentru care atragem atenția instituțiilor statului prin acest articol asupra acestor suspiciuni și publicăm corespondența dintre noi și DGASPC Neamț.

În atenția domnului Robert IOSUB,  www.ziarpiatraneamt.ro

Bună ziua

Ca urmare a solicitării dumneavoastră transmisă prin intermediul poștei electronice în data de 06.07.2020 și înregistrată la DGASPC Neamț cu numărul 25501/07.07.2020 vă comunicăm următoarele:

  • În această perioadă, potrivit regulamentelor de organizare și funcționare interne precum și recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică și ale Ministerului Sănătății, accesul vizitatorilor în centrele rezidențiale pentru copii și adulți din județul Neamț este interzis, chiar și cu purtarea echipamentelor de protecție adecvate. Acest lucru are scopul de a proteja sănătatea beneficiarilor și a angajaților, în vederea diminuării riscului de infectare cu coronavirus.
  • În situația în care aveți sesizări referitoare la comiterea unor abuzuri, de orice natură, asupra beneficiarilor centrelor rezidențiale din subordinea și structura DGASPC Neamț vă rugăm să precizați ce acuzații se aduc și la care unități faceți referire astfel încât absolut toate aspectele să poată fi verificate urmând ca la finalul acestei acțiuni să vă comunicăm rezultatele și măsurile/sancțiunile dispuse.

Vă recomandăm de asemenea, în situația în care aveți cunoștință de comiterea unor abuzuri la nivelul centrelor pentru copii și adulți, să vă adresați urgent  în vederea verificării acestor aspecte instituțiilor competente, acest lucru fiind o obligație legală și morală a tuturor celor care dețin informații despre comiterea unor abuzuri de orice natură.

  • Vă comunicăm de asemenea că verificarea tuturor aspectelor care țin de bunăstarea, sănătatea, integritatea și securitatea beneficiarilor din centrele rezidențiale se face periodic, programat sau inopinat, de diferite instituții ale statului (Ministerul Muncii, Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, Avocatul Poporului, Consiliul Național de Monitorizare, etc.) precum și de diverse organisme civice sau ONG-uri care, în baza unor protocoale încheiate la nivel național au acces nelimitat în unitățile rezidențiale.

Pentru alte informații, vă stăm la dispoziție.

DGASPC Neamț

Este foarte curios că în calitate de jurnaliști putem verifica informațiile despre condițiile din penitenciare, unități militare etc., dar nu ni se permite accesul în unitățile subordonate DGASPC Neamț.

Iosub Robert

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate