Ștefan Mandachi îndeamnă la un protest general duminică, 21 mai, ora 15.00 #DreptatePentruCorason

0

Ștefan Mandachi este un cunoscut antreprenor din România. Și-a vândut afacerile, una dintre cele mai cunoscute fiind deținerea lanțului Spartan, și acum se ocupă full-time de activități umanitare. Zilele trecute a găsit o cățelușă bătrână, cu stăpân (cu microcip), aruncată la o groapă de gunoi unde a zăcut paralizată, timp de cel puțin 2 săptămâni. Mulți oameni au trecut pe lângă ea, dar nimeni nu a ajutat-o. Dacă nu ar fi fost luată de Ștefan Mandachi și dusă la veterinar, într-o stare gravă, groapa de gunoi i-ar fi devenit mormânt.

Pentru lipsa de reacție a autorităților, pentru fenomenul stăpânilor care își abandonează animalele când nu le mai sunt de folos și pentru multe alte abuzuri care se întâmplă zi de zi în România, țara „europeană” în care animalele nu prea contează, Ștefan Mandachi îndeamnă la un protest pașnic, generalizat, în fiecare localitate din țară sau din diaspora pe 21 mai, ora 15.00, pentru a face dreptate pentru Corason, cățelușa din groapa de gunoi, și pentru miile de animale care au aceeași soartă în România. Chiar și o postare pe rețelele de socializare în semn de protest poate aduce o schimbare.

Înainte de a comenta unii că până la animale trebuie să ne ocupăm de oamenii cu probleme, amintim că activitatea umanitară a lui Ștefan Mandachi ajută și oamenii. Cele mai multe ONG-uri de protecția animalelor ajută și persoanele aflate în dificultate atunci când au posibilitatea. Om sau animal, fiecare ființă are dreptul la o viață demnă. Microciparea, sterilizarea, pedepsirea abandonului animalelor și abuzurilor pot diminua dramele pe care le vedem zilnic pe străzile României: animale moarte, rănite, maltratate, bolnave, pui abia născuți aruncați în saci pe malul apelor sau la gunoi. Despre cazurile din Neamț am scris în repetate rânduri în paginile ziarului nostru.

Mai jos puteți citi declarația lui Ștefan Mandachi și puteți urmări o filmare care arată o realitate tristă pentru care e nevoie de implicare din partea tuturor:

360 de secunde care ne pot schimba pe toți. Alocă aceste minute! Contează mult! Te asigur!

Am descoperit cățelușa dintr-o pură întâmplare. Am crezut inițial că e sub gunoaie în căutare de hrană. Când am văzut cum era abandonată fără milă, ceva în mine s-a rupt pentru totdeauna. Am dus-o 80 km până la Suceava. Cățeaua nu putea urina decât atunci când îi pleznea vezica. Își molfăia rănile prin care colcăiau căpușele. Era într-o stare cadaverică. Am luat o geacă în mână deoarece era plină de bacterii, plină de căpușe, purici și viermi. Lespezi este la o distanță de vreo 15 km de Pașcani. Am sunat la primul cabinet veterinar. M-am lovit de un refuz categoric al doamnei doctor. A exclus din start să deschidă cabinetul, deși i-am zis că-i plătesc dublu. Realitatea este că…

De la Pașcani la Suceava (până la doctorul Gașpar) am ținut geamurile deschise, deoarece sărmana avea o parte a trupului în putrefacție. Nu pot descrie mirosul, care amplifica tortura prin care trecea. M-au primit la Scooby Vet. Doamna doctor, împreună cu prietenul meu Ilie au spălat-o. Nu știu cum au reușit. S-au speriat și doctorii în ce stare era.

I-am întrebat pe cei doi doctori cât cred ei că a stat cățeaua la gunoi. Doctorul mi-a spus ”două săptămâni” iar doctorița ”o lună”.

Și cum a trăit, cum a supraviețuit? a venit întrebarea mea.

Nu vezi cât e de slabă? A trăit din gunoi și din ce resturi au mai aruncat oamenii.

Să zaci două săptămâni în iad… Până cand i-a putrezit coada si labele, nu mai are un gram de muschi, toti sunt atrofiati.

Oameni buni, vă dați seama ce înseamnă DOUĂ SAPTĂMÂNI? Cum se uita biata făptură după fiecare mașină, sperând sa coboare un ”om”? Cum ii implora din priviri pe oameni să se indure? Cum treceau orele pentru ea acolo? Plină de căpușe, paduchii ii roiau peste rani si prin ochi, năpădită de viermi. Cum trecea o seara pentru ea aici? Ce alte vietăți îi dădeau târcoale în lunca aceasta? Cu câtă speranță aștepta diminețile? Zi de zi, noapte de noapte, ora de ora, minut de minut, secunda de secunda? Cum se zbătea și se intindea pe lăbuțele din față ca să atraga un strop de mila? Priviți în clip cum se ridică „țanțoșă” în două lăbuțe, poate, poate coboară cineva la ea… Cum o fi rezistat ea sarmana atât?

După acest episod nu am putut dormi o noapte. În acea seara, m-am tot întrebat obsesiv: dacă nu dădeam de ea, cum își petrecea încă o noapte? Cu câtă speranță aștepta dimineața? Cu câtă tristețe se lăsa apusul? Oare cât a plouat peste ea? Oare cât a stat acolo? M-a chinuit întrebarea asta. M-a torturat ideea că aș fi putut să n-o găsesc și rămânea în propria urină, fecale, păduchi, printre pampers folosiți, printre deșeuri și viermi. Nu mi-a dat pace această imagine. Nici acum nu îmi pot explica (și nu voi putea vreodată) prin ce miracol am ajuns pe malul unei bălți, mergând spre Mănăstirea Probota.

I-am pus numele CORASON. Am simțit că e toată o inimă. Că-și poate ierta călăul. Că poate ierta orice pentru un strop de iubire și un strop de mâncare.

Dacă trecem cu nepasare si peste acest episod, ne merităm soarta cu totii. Eu voi protesta pt. Corason.

Duminica 21 mai, ora 15.00. Poti protesta pentru Corason în toată țara sau diaspora românească.

Duminica, 15.00 sa ieșim cu câinii civilizat, legal și pașnic pe stradă. Unde doriti. In fata la Guvern la Prefectura, etc. Scrieți pe un carton sau pe o foaie de hârtie, ”Dreptate pentru Corason” sau ”Eu sunt Corason”. Sau daca nu aveți timp, postați o fotografie pe retelele sociale cu patrupedul tau si scrie #DreptatePentruCorason. Sau puneți o ramă de facebook.

Dacă stăm pasivi, dacă nu ne exercităm dreptul legal de a protesta, să nu ne mai uităm în oglindă. Să ținem privirea în pământ. Sa ne fie rusine ca suntem români dacă trecem cu vederea o astfel de cruzime.
Poliția trebuie să descopere întreaga infracțiune și să-l tragă la răspundere pe cel vinovat. Câinele are cip.

Nu se poate trece (încă o dată) peste un astfel de gest criminal.

Niciodată, in istoria tarii asteaia n-a fost prioritară protectia animalelor.

Cangrena lipsei de educație își întinde ghearele înspre toate celulele societății. Lipsa de educație naște monștri, naște călăi. Lipsa de educație ucide. Lipsa de educație ne ține înapoiați.

Avem nevoie de sprijinul mass-media. Orice ziar sau jurnalist ne poate ajuta mult prin promovarea mesajelor. Orice influencer ne poate ajuta cu promovarea acestui caz.

Am taggat mai multe instituții centrale de la noi, dar și ambasadele statelor membre UE la București pentru că avem nevoie sprijin din partea democrațiilor în care animalele sunt respectate și ocrotite cu adevărat, nu doar din gură.

Pe lângă Guvern, Parlament, Președinte, am menționat (și taggat) inclusiv Patriarhia. Pentru primii e evident de ce. Pentru Biserică, e simplu: dacă s-ar îndura Patriarhul Daniel și ar da o scurtă dispoziție, dacă ar pune o vorbă bună animalelor, mai ales în zonele rurale, situația s-ar schimba radical. La țară, cuvântul preoților are un impact mare încă. Sunt creștin ortodox, am mers la foarte multe mănăstiri. Dintre toate, una singură, doar una avea în curte cinci câini, Mănăstirea …… Mai este Părintele Răzvan de la Sf. Ecaterina care hrănește câini. În rest, câinii nici nu sunt primiți în curtea mănăstirii (vezi afișul de la Dragomirna).

Am decis să mă focusez total pe protecția animalelor și pe educație. Lucrez ca volutnar în Asociația Umanitară pe care am fondat-o acum cinci ani. Nu mai dețin niciun business. Încă din 2022 am vândut toate afacerile pe care le aveam și am ieșit definitiv din HoReCa. Momentan nu mai dețin nicio companie și nu mai desfășor activități comerciale. Singurele activități pe care mă concentrez sunt voluntariatul la fundatia umanitară și producția de filme și podcasturi educaționale pentru studenți pe canalul meu de Youtube. Orice implicare politică este exclusă din start, la fel cum este exclusă orice aderare la diverse organizații.

Vreau să aloc cât mai mult timp activității de voluntar la Fundația Umanitară ”Jeni Mandachi”. Apoi, vreau să ajut cât mai mulți tineri pe care să-i mentorez. Fundația mea nu are niciun angajat. Fără niciun angajat, fără să cheltuim 1 cent din banii din donații, am strâns milioane de euro pentru cauze sociale.

Avem nevoie de întăriri. De aceea, dacă vrei să fii voluntar la noi, trimite un CV pe adresa [email protected]. Avem nevoie de voluntari în toată țara pentru a anunța autoritățile dacă nu se respectă prevederile legale. Vrem să organizăm evenimente, proteste și acțiuni. Vrem să demarăm un manifest pentru educație. Vrem să dezlănțuim câinii de la sate.

Avem nevoie de voluntari care să ne ajute să ne atingem obiectivele. Graficieni, copyrighteri, webmasteri, project manageri, oameni care să meargă din ușă-n ușă, avem nevoie de lideri, de oameni implicați și decotați pe diverse proiecte. Orice sprijin este binevenit. Orice ajutor e util. Orice abilitate ai, orice pregătire, orice talent ai, lasă-ne un email și te vom lua în baza de date. Eu personal conduc toate acțiunile, mă implic concret. Avem mai multe obiective și putem să le facem doar împreună cu echipe. Singur nu se poate.”, spune Ștefan Mandachi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate