Sondaj de opinie privind percepţia asupra calităţii vieţii în 79 de oraşe europene

0

În octombrie 2013 s-a dat publicităţii raportul în urma Sondajului de opinie privind percepţia asupra calităţii vieţii în 79 de oraşe europene. Acesta s-a efectuat în cadrul Auditului urban la nivel european şi reprezintă o iniţiativă a Direcţiei Generale de Politică Regională a Comisiei Europene cu scopul de a compara calitatea vieţii între diferitele zone ale Uniunii Europene.
În cele 79 de oraşe sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numărul acestor oraşe suplimentare este stabilit în funcţie de mărimea statului respectiv. Aceste oraşe sunt capitale de regiune şi sunt alese astfel încât să acopere statul respectiv atât geografic, cât şi ca dimensiune de oraşe.
Din România au fost alese pe lângă capitala ţării, Cluj-Napoca, oraş mare situat în nord-vestul ţării şi Piatra Neamţ, oraş mediu situat în nord-estul ţării.
Sondajul a fost efectuat de către firme spedializate pe eşantioane reprezentative de minim 500 de persoane (marea majoritate a eşantioanelor în anchete la nivel naţional nu depăşesc 1.500 de persoane).

În continuare sunt prezentate pasajele de text care se referă la Piatra Neamţ:

1. Satisfacţia locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc
Spaţiile publice cum ar fi pieţele şi zonele pietonale
Nivelul de satisfacţie este de peste 70% în 63 de oraşe, iar în 7 oraşe, respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Mϋnchen, Aalborg, Piatra-Neamţ şi Luxemburg, 9 din 10 respondenţi se arată satisfăcuţi de spaţiile publice.
2. Percepţia locuitorilor faţă de oraşul în care trăiesc
Costul locuinţelor
Găsirea unei locuinţe la un preţ rezonabil este percepută ca o provocare pentru mai mult de jumătate din respondenţi şi această dificultate apare ca severă în capitalele statelor.
În 50 de oraşe una din două persoane consideră că nu este deloc uţor să îşi găsească o locuinţă la un preţ rezonabil.
Cel mai mare nivel al locuitorilor satisfăcuţi de preţul locuinţelor din oraşul lor se află în Oviedo, Piatra-Neamţ, Braga şi Oulu (65%), în timp ce cei mai mulţi respondenţi nemulţumiţi se află în Geneva, Paris (95%) şi Mϋnchen (94%).
Comparativ cu anul 2009, percepţia respondenţilor referitoare la faptul că îşi pot găsi o locuinţă la un preţ rezonabil s-a îmbunătăţit în multe oraşe, în Piatra-Neamţ creşterea fiind de 20%.
3. Mediul înconjurător
Curăţenia oraşului
În 60 de oraşe majoritatea respondenţilor sunt satisfăcuţi de gradul de curăţenie al oraşului, iar în 28 de oraşe nivelul de satisfacţie este mai mare de 70%. Acest nivel de satisfacţie foarte ridicat se regăseşte în Oviedo (95%), Luxemburg (92%) şi Piatra-Neamţ (91%).
Calitatea aerului
În 58 de oraşe majoritatea celor chestionaţi sunt satisfăcuţi de calitatea aerului, iar în 19 oraşe, printre care şi Piatra-Neamţ, satisfacţia este de peste 80%.
Municipiul Piatra-Neamţ se regăseşte printre primele clasate şi la alte categorii, cum ar fi:
– nivelul zgomotului (locul 21)
– măsuri luate împotriva schimbărilor climatice, surse alternative de energie (locul 12)
– sentimentul de siguranţă al locuitorilor (locul 17)
– percepţia privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Mai jos sunt rezumate câteva dintre întrebările şi răspunsurile din cadrul sondajului.

Intrebare Locul ocupat din cele 79 de  orase europene Total de acord Oarecum satisfacut Oarecum nesatisfăcut şi nesatisfăcut  

Comentarii

Sunt satisfacut să trăiesc in Piatra-Neamt 19 70% 37% 5% Piatra-Neamţ ocupă un loc mai bun decât Bucureşti, dar mai cu trei locuri sub Cluj Napoca
Satisfactia faţă de  transportul public 62 19% 37% 44%  
Satisfactia fata de sistemul medical 76 7% 22% 71% Municipiul Piatra-Neamt se afla cu un loc peste mun. Bucuresti (77) si sub municipiul Cluj-Napoca(61)
Facilitati sportive, terenuri si sali de sport 23 38% 35% 27% La acest capitol preceptia cetatenilor din Piatra-Neamt fata de facilitatile sportive este mai buna fata de perceptia celor din Cluj-Napoca si Bucuresti.
Facilitati culturale, Sali de concerte, teatre, muzee 68 19% 42% 39% Municipiile Cluj-Napoca si Bucuresti se afla pe pozitii superioare.
Scoli si facilitati de educatie 49 19% 49% 32 Preceptia locuitorilor din Piatra-Neamt este mult mai buna despre sistemul de educatie fata de perceptia cetatenilor din Cluj si Bucuresti.
 

Starea strazilor si a

cladirilor din  cartierul in care trăiesc

 

28

 

22%

 

50%

 

24%

 

Perceptia pietrenilor despre starea zonei in care locuiesc este mai buna fata de perceptia clujenilor si a bucurestenilor.

Perceptia privind spatiile publice, pietele si zonele pietonale 4 37% 53% 10% La acest capitol a surclasat cu mult orase mai mari precum Bucurestiul sau Cluj Napoca.
Cât de uşor este să găseşti o locuinţă la un preţ rezonabil 1 23% 42% 35% Din toate oraşele pe care s-a făcut acest studiu, Piatra-Neamţ ocupă cel mai bun loc.

 

Cetăţenii străini care locuiesc în Piatra-Neamţ sunt bine integraţi

 

9 30% 36% 34% Pe primul loc se află Cluj Napoca, iar Bucureşti la mijlocul clasamentului

 

 

Siguranţa resimţită de cetăţeni

 

17 40% 46% 13%  

 

 

Eficienţa sistemului public administrativ de a veni în ajutorul cetăţenilor

 

16 17% 48% 35%  

 

 

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate