Soferita care si-a uitat handicapul acasa

2

Cu toţii ştim cât este de greu să găsim un loc de parcare în curtea supermarketului Kaufland. În afară de noi, oamenii normali, mai beneficiază de locuri de parcare şi posesorii de permis auto care prezintă un handicap fizic sau şoferii care sunt însoţitorii unor astfel de persoane. Astăzi, în jurul orei 12, în toiul amiezei , am fost martorii unei întâmplări bizare. Nici acum nu ne putem da seama, dacă şoferiţa din fotografie şi-a uitat handicapul acasă, ori singurul ei handicap este că îi lipseşte bunul simţ şi respectul faţă de cei cărora le era destinat locul de parcare, pe care l-a ocupat, fără niciun fel de jenă. Mai mult decât atât, şi posesorul automobilului Dacia Logan nu prezenta vreun handicap fizic, însă acesta a scăpat de lentila aparatului nostru de fotografiat, fiind foarte rapid de picior şi strecurându-se repede în mulţimea din supermarket. Am aşteptat cam 25 – 30 de minute, gândindu-mă că poate angajaţii supermarketului, care se aflau în parcare, vor lua atitudine, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ne punem o întrebare: Dacă în acest timp o persoană cu handicap chiar ar fi avut nevoie de acel loc de parcare? Răspundeţi dumneavoastră, vă rugăm! Sau cred că cel mai bine ar fi s-o întrebăm pe doamna şofer?! Aceste acte ale noastre nu fac decât să demonstreze lipsa de educaţie, de simţ civic şi mai ales lipsa de compasiune faţă de alte persoane de lângă noi, cu care soarta a fost mai crudă. Degeaba migrăm în ţări europene dacă nu învăţăm şi ceva bun de acolo. Rămânem la stadiul de primitivism, cadru social, în care se impune legea junglei, legea celui care reuşeşte să-şi facă loc printre oameni prin intimidare, nesimţire, obrăznicie şi abuz de putere. Noi, cetăţenilor de rând, ne rămâne doar să visăm cum ar fi dacă în ţara noastră s-ar respecta oamenii între ei, dacă ar exista principii, dacă şi cel mai necăjit, defavorizat şi chiar o persoană cu handicap ar avea o şansă. Deocamdată continuăm să visăm, până naţiunea se va trezi din somnul nesimţirii şi al nepăsării.


Alin Vădăoaie

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. x spune

  La Kaufland este totusi o parcare privata,dar vedeti in fiecare zi pe locuri de parcare publice cu aceeasi destinatie in fata librariei Hogas de multe ori masini de politie sau politie locala(or fi handicapati si ei sau macar psihic?),in fata TT masini ale CJ.Am avut initiativa de a le atrage atentia si am fost injurat

 2. Andreea spune

  Cred ca in final este vorba de spiritul tuturor cetatenilor.
  Spre exemplu, in Munchen, cautand cu diperare un loc de parcare gratuit(spiritul romanesc nu ne parasise nici peste granite), am gasit unul intre un autovehicul si un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap.Asezand masina frumusel intre cele doua, totusi spatele acesteia depasea putin spre locul de parcare destinat persoanelor cu handicap.Am analizat noi situatia si am ajuns la concluzia ca totusi ar fi incaput masina, in cazul in care aparea.
  Totusi, un cetatean care parcase masina ceva mai incolo, s-a apropiat, ne-a explicat situatia ca oamenii respectivi oricum au probleme si ca nu trebuie sa-i facem sa se chinuie sa nu ne accidenteze masina.
  Ne-am urcat in masina si am plecat spre un loc cu parcare cu plata.
  In situatia data de dvs, nimeni n-a luat nici o masura.Toti ne-am zis in gand „ce idioata”, dar nimeni n-ar fi luat nici o masura.De ce?Pentru ca reactia noastra din Germania nu s-ar fi intalnit si aici, pentru ca acolo ar fi chemat politia sa apere un drept, dar aici?reactia ar fi fost : da ce te f…. pe tine grija unde parchez eu?iar tu ca om cu scaun la cap si nedorind un scandal, ti-ai fi zis in gand : las-o, ca in final a parcat pe un loc destinat oamenilor cu handicat si ea se incadreaza perfect, pentru ca il are si il are la cap!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate