Șmecheria șmecheriilor: Urban vrea să scadă chiriile!

Când s-au stabilit prețurile pentru chirii în piața centrală am spus că  ”doar din vânzări legale, la prețuri moderate cum sunt cele dintr-o piață agroalimentară, fără evaziune fiscală, nu se poate face profit dintr-un spațiu pe care dai chirie peste 50 euro pe metru pătrat pe lună. Ceva nu miroase deloc bine aici.” (click aici pentru articol)

Am mai spus și că licitația a fost intenționat crescută ca valoare (click aici pentru articol) și chiar am cerut reluarea licitației, deoarece era o mare prostie ce făcuseră ei acolo (click aici pentru articol).

Din păcate am vorbit degeaba și iată că vine acum Urban cu căciula în mână la Consiliul Local și cere să se micșoreze tarifele pentru că nu doar că stau cu jumătate de piață goală, dar și dintre cei care mai sunt au început să plece unii.

Aprobarea acestui proiect de hotărâre prin care se cere modificarea contractului este o hotărâre pe care sperăm să nu o voteze niciun consilier, deoarece Urban a participat la o licitație și a câștigat piața în anumite condiții și la un anumit nivel de prețuri, că de asta a și câștigat Urban și nu au venit alte firme private serioase care să investească și să o facă profitabilă. S-a licitat în niște condiții absolut ireale din punct de vedere economic, ca să fugă toți privații. O redevență imposibilă și niște condiții de preluare draconice. Așa a câștigat Urban piața, așa să o țină.

Nu ar fi deloc corect ca acum să se schimbe contractul cu Urban. Eventual să se reia licitația cu alte condiții. Au fost condiții draconice ca să nu se bage nimeni și acum vor acte adiționale la contract. NU E CORECT! Urban, dacă vrea să scadă chiriile, să le subvenționeze din profitul lor sau dacă nu sunt în stare să o administreze în condițiile în care au luat-o inițial să renunțe și să vină altcineva.

Atenționăm consilierii că nu este corect să se facă acte adiționale după ce s-a dat piața în anumite condiții. Se știa de la bun început că prețurile sunt exagerat de mari, ba chiar existau suspiciuni bineîntemeiate că au fost intenționat umflate și că redevența este greu de susținut în condițiile impuse. Din cauza aceasta nu s-au năpustit privații la licitație. Și tot din cauza aceasta o mulțime de comercianți corecți și producători onești nu au avut acces la spații în această piață, deoarece prețurile erau prea mari. Samsarii au luat  la licitație majoritatea spațiilor și au fugărit producătorii, iar acum, cu piața ocupată în mare parte de samsari, le scădem prețurile? Nu e corect față de comercianții și producătorii corecți care nu au putut obține spații în piață.

Chiar și cu aceste chirii, Piața Centrală poate deveni profitabilă, dar asta ar presupune ca cei care o administrează să muncească, să promoveze comercianții, să le ofere condiții de curățenie, să gândească centre de interes și puncte de atracție comercială, să ofere facilități producătorilor și așa mai departe. Să pună osul la muncă și capul la contribuție, nu doar să aștepte salariul. Să aducă aflux de clienți la comercianți ca să aibă de unde să își plătească chiria, că altfel nu stă comerciantul. Și aici sunt multe de spus, dar… Știți ce au înțeles unii când spuneam noi că aici se va ajunge? ”I-a pus PSD-ul că vrea Arsene să ia piața”, ”Se iau de URBAN că vor bani de publicitate”, ”Sunt plătiți să încurce licitația” etc. Atât i-a dus pe ei capul…

Am avut dreptate când am spus că sunt chiriile prea mari. Acum anticipăm că dacă va trece proiectul și vor scade chiriile piața centrală tot nu va deveni rentabilă și nu va fi administrată profesionist, în interesul comercianților și al clienților.

Iosub Robert

P.S.: Îi cer scuze persoanei fizice care ocupă postul de administrator al pieței. Nici nu știu cine e, dar am auzit că e foarte stresat din cauza acestor articole și crede că are cineva ceva cu el. NU. Categoric, nu. E vorba de viziunea asupra administrării pieței. Nu vorbim de calitatea și competența de administrator ale persoanei care ocupă acest post. Nu e vorba de o persoană anume, ci de viziune, planuri, proiecte, implicare, muncă și alte lucruri care lipsesc cu desăvârșire și nici nu am văzut pe nimeni care să pară măcar interesat să meargă treaba la piață.

- Apreciază pagina -

3 Comentarii
 1. Dan spune

  Da, ce sa zic, nu mai au astia care dorm pe ei acolo in conducere bani de salarii. Niciodata nu am mai vazut piata asa de goala , cum este acum. Inainte nu puteai arunca un cui , spatiile de la etaj erau ocupate toate, acum la etaj bate vantul. Cum iti asterni , asa dormi !

 2. Stefan spune

  Dl. Iosub are dreptate, acelasi scenariu s-a aplicat si in cazul Baii Comunale!A fost alungata o firma serioasa si s-au pus conditii innaceptabile pentru concesionare/inchiriere, dupa care primaria a inchiriat pe bucati spatiile prietenilor politici!

 3. vasile spune

  E un model de licitatie tipic pentru Piatra Neamt. Va rog sa urmariti si licitatia pentru colectarea deseurilor pe zona 1.Sa vedeti ,,tarife” si la ce redeventa.Asa o sa planga si viitorul operator ca nu poate sustine activitatea la tarifele de 70 bani,iar cineva din conducerea judetului o sa i se faca mila si o sa mareasca tarifele ca sa supravietuiasca ,,colegul”.
  Asa se fac licitatiile cu dedicatie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate