Situație controversată la o primărie din Neamț: Emiterea cărții de identitate, condiționată de plata datoriilor unei rude decedate

2

O doamnă originară din comuna Piatra Șoimului, județul Neamț, stabilită în afara țării, a venit în România zilele acestea pentru a-și reînnoi cartea de identitate care expiră în luna octombrie. În acest sens, ne-a comunicat, pe adresa redacției, situația cu care s-a confruntat la sediul primăriei, refuzându-i-se eliberarea unei adeverințe pentru a-și putea reînnoi cartea de identitate. Angajații primăriei susțin că amenzile contravenționale ale tatălui său decedat în urmă cu 4 ani și alte obligații fiscale pe numele acestuia trebuie plătite de urmași pentru a putea beneficia de reînnoirea cărții de identitate.

Doamna în cauză a declarat că „i s-a refuzat dreptul constituțional de a-și face carte de identitate ca cetățean al României” și că, așa cum precizează codul de procedură fiscală, a prezentat certificatul de deces al tatălui funcționarilor primăriei pentru a se putea scădea din evidențele fiscale amenzile contravenționale. Nu s-a dat curs acestei proceduri.

Întrucât situația nu s-a rezolvat și nu mai poate sta mult timp în țară, deoarece riscă să își piardă locul de muncă în afară, a declarat că a decis să facă o sesizare penală la Parchet pentru abuz în serviciu împotriva funcționarului care i-a refuzat acest drept. De asemenea, a solicitat și sprijinul mass-media pentru a-și putea rezolva, cumva, problema. În caz contrar, din octombrie va rămâne fără carte de identitate și va dispune doar de pașaport.

Noi nu suntem juriști, nu suntem primari, nu suntem funcționari la o primărie, dar conform unor explicații date pe unele site-uri de specialitate reiese că eliberarea unui act de identitate nu poate fi condiționată de plata unor datorii sau amenzi. Click aici pentru un articol în acest sens:O astfel de practică ar conduce la încălcarea dreptului cetățeanului de a intra în posesia actelor de identitate și, implicit, la imposibilitatea realizării raporturilor juridice dintre solicitantul documentului de identitate și persoanele fizice sau juridice, ori instituțiile statului de drept”.

Pentru a încerca să clarificăm situația, am luat legătura și cu primarul comunei Piatra Șoimului, Neculai Nicorescu, care ne-a precizat că, într-adevăr, la primăria pe care o conduce, se condiționează acest lucru, deoarece „sunt proceduri care se leagă una de alta, nu s-a făcut succesiunea, cunoaște situația, situația e mai complicată, așa spune Codul Fiscal”. Domnia sa susține că la primărie se respectă legea și că s-a procedat așa cum trebuie.

Noi ne-am făcut datoria să prezentăm această situație pe care o considerăm a fi destul de neobișnuită, în speranța ca instituțiile abilitate vor aduce lămuririle necesare pentru a se stabili dacă ceea ce se întâmplă la Piatra Șoimului este normal.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Dreptate spune

    Asa se intampla cand lumea vine de la sapa si pusa sa lucreze in primarie.
    Nu se cunosc legile si se fac abuzuri
    Sper sa fie data afara si sa raspunda penal persoana care a comis acest abuz.
    Nu cred ca are treaba primarul cu asa ceva.e vina secretarei STELA sau ce functie ocupa ea acolo

    1. Mihai Alin Aruxandei spune

      Bravo 👏 se poate si mai bine!!!cum ar fi ca masinile cu revizia expirata sa fie radiate automat din sistem, astfel cetatenii nu ar mai fi obligati sa plateasca taxe si supra taxe la automobile inexistente. Va multumesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate