Sinteza actiunilor de combatere a evaziunii fiscale

0

Poliţistii nemţeni, în cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, din judeţul Neamţ, au confiscat peste 700.000 de ţigarete si 1.100 litri de alcool. Au fost constatate 63 de infracţiuni , fiind cercetate 26 de persoane, în 15 dosare penale de evaziune fiscală, infracţiuni la Codul Fiscal si Codul vamal.

Din luna iunie si până în prezent, poliţisti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, împreună cu procurori din cadrul parchetelor, inspectori ai Direcţiei Judeţene pentru Accize si Operaţiuni Vamale, comisari ai Gărzii Financiare si inspectori fiscali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ au desfăsurat activităţi de punere în aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Pentru combaterea ilegalităţilor din domeniul operaţiunilor cu produse accizabile, respectiv produse energetice, alcool si băuturi alcoolice si tutun prelucrat s-au desfăsurat activităţi de instrumentare a 15 dosare penale în care sunt/au fost cercetate 26 de persoane, din care 5 în stare de reţinere si 2 în stare de arest preventiv, fiind constatate 63 de infracţiuni după cum urmează:

– 21 de infracţiuni de evaziune fiscală, prevăzute de Legea nr. 241/2004 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, săvârsite sub forma ascunderii bunului sau a sursei impozabile sau taxabile

– 22 de infracţiuni de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, prevăzute de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003)

– 16 infracţiuni de contrabandă, prevăzute de Codul vamal al României ( Legea nr. 86/2006), sub forma colectării, deţinerii, producerii, transportului, preluării, depozitării, predării, desfacerii si vânzării bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârsirii acesteia.

– 4 infracţiuni de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup prevăzute de legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalităţii organizate in cadrul acţiunilor si a celorlalte activităţi de documentare a activităţii infracţionale au fost ridicate în vederea confiscării 724.348 de ţigarete si 1.169 litri de alcool.

În această perioadă, procurorii Parchetelor din judeţul Neamţ au întocmit un număr de 17 rechizitorii privind infracţiuni de evaziune fiscală, infracţiuni la Codul Fiscal si Codul vamal.

EXEMPLE SEMNIFICATIVE:

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Neamţ au finalizat un dosar penal privind pe C. Valentin, cetăţean moldovean, cu rezidenţa în Piatra Neamţ, C. Vasile, de 31 de ani, R. Gheorghe si R. Vasile, toţi din Piatra Neamţ, care au fost cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de contrabandă si deţinere în afara antrepozitului fiscal de ţigarete peste limita a 10.000 de bucăţi.

În data de 10 august a.c., poliţisti ai Inspectoratului de Poliţie al JudeŢului Neamţ au oprit în trafic un autoturism, condus de R. Vasile, existând suspiciuni că acesta transportă ţigări. La controlul efectuat în masină au fost identificate 19 cutii din carton, în care se găseau 8.208 pachete, respectiv 164.160 de ţigarete de producţie Republica Moldova. Din cercetările efectuate, s-a stabilit că ţigările au fost iniţial depozitate si preluate de la tatăl său, R. Gheorghe, urmând a fi valorificate în municipiul Piatra Neamţ.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa lui R. Gheorghe au mai fost găsite 5.616 pachete de ţigări, la locuinŢa lui C. Vasile 1.913 pachete de ţigări si la o altă locuinţă ( aparţinând socrilor lui C. Valentin) 2.587 de pachete de ţigări. Cercetările efectuate în cauză au stabilit că C. Valentin, cu scopul de a comercializa pe „piaţa neagră” ţigări, a iniţiat constituirea grupului infracţional beneficiind de complicitatea lui R. Gheorghe si R. Vasile, în modalitatea asigurării de către acestia a depozitării si respectiv a transportului ţigaretelor către locul de punere în vânzare. În ceea ce priveste activitatea infracţională a lui C. Vasile, probatoriul administrat în cauză a stabilit că acesta a desfăsurat activităţi ilegale distinct de C. Valentin, R. Gheorghe si R. Vasile. Astfel, C. Vasile a achiziţionat în cursul lunii iunie 2010, 1913 pachete de ţigări pe care le-a depozitat la locuinţa sa, unde au fost găsite cu ocazia percheziţiei domiciliare. R. Vasile si C. Valentin au fost cercetaţi în stare de arest preventiv. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat a fost estimat la suma de 155.141,80 de lei si a fost recuperat. Cele 366.520 de ţigarete au fost confiscate. OfiŢerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Neamţ au finalizat un alt dosar penal privind pe A. Raisa, cetăţean moldovean cu rezidenţa în municipiul Piatra Neamţ, care a fost cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă si deţinerea în afara antrepozitului fiscal de ţigarete peste limita a 10.000 de bucăţi.

În dimineaţa de 09 iulie 2010, poliţistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Neamţ, în comun cu inspectori din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize si Operaţiuni Vamale Neamţ, au depistat-o pe A. Raisa, în timp ce transporta din curtea un imobil din municipiul Piatra Neamţ, într-un autovehicul, cutii din carton si saci din plastic, în care existau suspiciuni că se află ţigări. În urma controlului autovehiculului, au fost identificate 1.901 pachete, respectiv 38.020 ţigarete, de diferite mărci, de provenienţă Republica Moldova si Ucraina, care urmau să fie comercializate în Bazarul municipal din Piatra-Neamţ. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ a solicitat si Judecătoria a emis autorizaţii de efectuare a două percheziţii domiciliare. În urma efectuării percheziţiilor, poliţistii si inspectorii vamali au mai găsit 4.010 pachete, însumând 80.200 ţigarete, având aplicate banderole de marcaj aparţinând Republicii Moldova si Ucraina.

Direcţia Regională pentru Accize si Operaţiuni Vamale Iasi a stabilit prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, prin acţiunile lui A. Raisa de deţinere, ascundere si comercializare clandestină pe teritoriul României a sortimentelor de ţigări, la suma de 51.378,46 de lei, cu care se constituie parte civilă în procesul penal.

Cantitatea totală de 118.220 de ţigarete a fost confiscată. În dimineaŢa de 27 septembrie, poliţisti din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor Roman, Biroului de Ordine Publică pentru Mediul Rural Roman si Postului de Poliţie Săbăoani, în colaborare cu SIPI Neamţ, au efectuat două percheziţii: una la domiciliul lui I. Adrian, din comuna Săbăoani, judeţul Neamţ si cealaltă la sediul magazinului mixt ce aparţine firmei administrate de acesta, în urma cărora au fost găsite:

– cantităţile de 22 litri de alcool dublu rafinat fabricat si îmbuteliat în Ucraina, fără banderole de marcaj, de 110 litri de rom, fabricat în România, neetichetat si fără banderole de marcaj si de 40 litri de votcă fabricat în România, neetichetat si fără banderole de marcaj. Pentru întreaga cantitate de alcool I. Adrian nu deţinea documente de proveninţă, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, de către Direcţia Judeţeană pentru Accize si Operaţiuni Vamale Neamţ. Cei 172 de litri de alcool au fost ridicaţi în vederea confiscării.

– 60 litri de coniac cu banderole de marcaj românesti, pentru care I. Adrian nu deŢinea documente de provenienţă, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 500 de lei, la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite si s-a dispus ridicarea alcoolului în vederea confiscării.

– 3.088 de pachete de ţigări, de diferite mărci, respectiv 61.760 de ţigarete, de proveninţă Republica Moldova si Ucraina, care au fost ridicate în vederea confiscării.

Bărbatul este suspectat de comiterea infracţiunilor de deţinere în afara antrepozitului fiscal si comercializare de ţigarete, marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de bucăţi, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile si colectarea, deţinerea, transportul, depozitarea, desfacerea si vânzarea de bunuri sau mărfuri plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea sunt din contrabandă sau sunt destinate săvârsirii acesteia.

Poliţisti din cadrul Poliţiei municipiului Roman au continuat cercetările într-un dosar penal si au efectuat trei percheziţii, autorizate de Judecătoria Roman, pentru documentarea activităţii infracţionale a doi bărbaţi, unul în vârstă de 33 ani, din municipiul Roman si cel de-al doilea de 43 de ani, din comuna Cordun, judeţul Neamţ, suspectaţi de comiterea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate, sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 200 litri băuturi spirtoase si peste 300 litri produse intermediare de alcool.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificaţi 975 de litri de produse intermediare de alcool, de diferite sortimente. Întreaga cantitate a fost ridicată, pentru continuarea cercetărilor, urmând a fi supusă expertizării.

În continuarea cercetărilor într-un dosar penal, în data de 4 octombrie 2010, ofiţeri de investigare a fraudelor, beneficiind de implicarea activă a procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț au efectuat cinci percheziţii, trei domiciliare si două asupra autovehiculelor, în cazul a trei persoane din Tg. Neamţ, suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile si contrabandă.

În urma percheziţiilor au fost găsite si ridicate 1.382 de pachete de ţigări, respectiv 27.640 de ţigarete, de diferite mărci de provenienţă Republica Moldova, Ucraina si Rusia, cantitatea de ţigări fiind ridicată în vederea confiscării.

La toate acţiunile au fost angrenaţi atât inspectori vamali, cât si comisari ai Gărzii Financiare, activităţile fiind desfăsurate în echipe mixte.

I.P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate