Simbolurile regalității române, expuse la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

La Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a avut loc astăzi, 10 mai, vernisajul  expoziției „Însemne ale regalității române și Marea Unire”,   în cadrul căreia au fost expuse coroana regilor României și mantiile încoronării din 15 octombrie 1922, creații de excepție ale tezaurului patrimoniului cultural național, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș.

Organizată de Complexul Muzeal Județean Neamț, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, manifestarea se înscrie în calendarul celor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Expoziția a fost deschisă în prezența directorului general al Muzeului Național Peleș, dr. Narcis Dorin Ion, a directorului adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Cornel Constantin Ilie și a directorului de patrimoniu al Muzeului Național Peleș, dr. Mircea Hortopan. La acest eveniment inedit, alături de un public numeros, au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale.

Totodată, Complexul Muzeal Județean (prin directorul manager dr. Dorin Nicola și directorul adjunct dr. Mihaela Cristina Verzea) a pregătit publicului și o surpriză. Actrița Maria Hibovski, printr-o interpretare desăvărșită, îmbrăcată într-o rochie de epocă deosebită, a dat viață Reginei Maria, care a rememorat momentele principale din ziua încoronării (regia i-a aparținut lui Gheorghe Hibovski).

Câteva informații despre simbolurile familiei regale române: coroana și sceptrul Regelui Ferdinand (coroană purtată pentru prima dată de Regele Carol I) și mantiile purtate de același Rege Ferdinand și Regina Maria la încoronarea din 15 octombrie 1922 de la AlBa Iulia:
Potrivit istoricilor, însemnele regalității române simbolizează obținerea independenței și a unității naționale. Cel mai important dintre acestea este coroana, realizată din oțelul unui tun capturat la Plevna în războiul de independență. Confecționată de Arsenalul Armatei, coroana a fost purtată pentru prima dată de Carol I cu prilejul încoronării ca rege și a proclamării regatului României, în ziua de 10/22 mai 1881. În anul 1881, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a instituit o comisie, în componența căreia se regăseau Theodor Aman, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Odobescu și Grigore Tocilescu. Misiunea principală a comisiei a fost aceea de a stabili forma pe care urma să o primească coroana regală. Ulterior, Theodor Aman a fost însărcinat cu desenarea coroanei primului suveran al României, schița în tuș aflându-se astăzi în patrimoniul muzeului din București care-i poartă numele. 

Concepute de Costin Petrescu, un artist consacrat al vremii, cunoscut ca un virtuos al frescei, mantiile regale respectă modelul european de ceremonial dar și elementele cheie ale identității naționale. Sfințite în catedrala de la Alba Iulia înainte de ceremonia încoronării, mantiile conțin simboluri prin care suveranii se identifică cu heraldica națională. Mantia regelui Ferdinand are șapte asemenea scuturi, cel al Munteniei, Moldovei, Dobrogei, Olteniei, Transilvaniei și cel al familiei sale, blazonul de Hohenzollern. Acestea se regăsesc și pe mantia reginei Maria, alături de însemnul heraldic al familiei de Edinburgh și cifra suveranei, surmontată de coroana regală.

Prețioasele obiecte vor putea fi admirate la Muzeul de Artă Piatra-Neamț în perioada 10 mai – 10 iunie 2018.

  • Mai jos, filmarea integrală a vernisajului expoziției „Însemne ale regalității române și Marea Unire” 

 

ÎNSEMNE ALE REGALITĂȚII ROMÂNE ȘI MAREA UNIRE – MUZEUL DE ARTĂ PIATRA NEAMȚ

Gepostet von Turn TV am Donnerstag, 10. Mai 2018

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate