Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 25 aprilie 2019
 • :
 • :

Sfaturi pentru sănătate: Fără condică la UPU

Ne propunem să aducem câteva lămuriri legate de ceea ce înseamnă urgențe și unde ar trebui să ne adresăm pentru rezolvarea lor.

În ultimul timp, odată cu apariția conceptului centrelor de permanență, s-a creat o confuzie destul de mare în rândul celor care au nevoie de asistență medicală în regim de „urgență.

Pentru început, vrem să lămurim următorul aspect: rolul centrelor de permanență este acela de a asigura continuitatea programului medicilor de familie, în intervalul orar 15 ( când aceștia termina programul) și 8 dimineața ( când se reia programul cabinetelor), precum și în zilele de weekend când nu există program deloc.

Mulți oameni încă nu au înțeles faptul că nu este necesar să aglomereze unitatea de primiri urgențe (UPU) pentru un tratament injectabil, schimbarea unui pansament sau o banală viroză, așa încât vom încerca să facem un triaj al afecțiunilor care pot fi rezolvate cu o vizită la centrele de permanență: tratamentele parenterale, adică injectabile (intravenos, intramuscular, perfuzii, cu recomandare de la medicul de familie sau dacă medicul de gardă decide inițierea unui asemenea tratament), schimbarea pansamentelor de orice natură, îngrijirea plăgilor superficiale (arsuri, tăieturi, înțepături, zgârieturi), dureri reumatice, dentare, abdominale ușoare, cefalee (dureri de cap), pirozis (arsuri la stomac), pusee de hipertensiune, stări febrile, viroze respiratorii, sindroame diareice, alergii alimentare sau post-înțepături insecte (în afara șocului anafilactic), colici biliare, sindroame dispeptice (greață, vărsături), inflamații moderate, atacuri de panică, și alte afecțiuni care NU impun deplasarea cu ambulanța sau internarea.

Medicii de gardă din cadrul centrelor de permanență sunt avizați și capabili să recomande internarea sau, după caz, să solicite ambulanța dacă consideră acest lucru ca fiind necesar.

Nu este necesar să luăm cu asalt UPU pentru un caz minor, pentru că în timpul destinat rezolvării unui asemenea caz, cineva ar putea fi privat de investigațiile necesare pentru a-i fi salvată viața.
2 comentarii la “Sfaturi pentru sănătate: Fără condică la UPU

 1. Mocanasu

  Asa vreti sa rezolvați problemele de sănătate ale bolnavilor?Credeti ca vine cineva de drag acolo?Stiu caz in care ati scos pacient cu probleme grave de sanatate pe usa din dos si a murit.Colega mea cu șoc anafilactic a fost internată si noroc de o asistentă care i-a acordat îngrijiri acasă.Imi este si frica sa am probleme sa trebuiască sa chem salvarea.Tratati superficial ,sau cred ca nu aveti competenta necesară,nustiu ce sa zic.

  Raspunde
 2. xx

  Poate va ginditi sa dati un tabel cu toate centrele de permanenta din oras si sa-l repetati din cind in cind,sau chiar sa fie afisat permanent in dreapta ecranului cum este cel cu tirgul de craciun care sa terminat

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *