Sfântul Cuvios Martinian

0

Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 februarie.
S-a născut în Cezareea Palestinei, în timpul împăratului Constanțiu (337-361). S-a retras de tânăr într-o peșteră, unde a trăit 25 de ani, primind darul facerii de minuni, vindeca astfel mulți oameni cu sfintele sale rugăciuni.

Pentru acest dar al său, Sfântul Martinian a pătimit numeroase ispite și năluciri, pecvntru a fi îndepărtat de viața pustnicească. Cel mai mult a fost ispitit însă cu patima desfrânării.

Luptându-se cu încercările, Sfântul Martinian s-a aruncat în foc atunci când a fost ispitit de o femeie. În urma acestei întâmplări s-a refugiat pe o insulă unde primea periodic pâine și apă de la un marinar. Și aici a venit însă o femeie, Fotini, singura supraviețuitoare a unei furtuni. I-a lăsat acesteia hrana și adăpostul său, iar el s-a aruncat în mare și l-au dus la uscat doi delfini. În pribegia sa n-a purtat nici toiag, nici traistă, nici pâine, nici două haine, nici bani la brâu și nimic spre trebuința trupească. Oriunde intra în cetate sau în sat, întreba cine este acolo om bun și găzduia la dânsul, primind hrană, iar unde îl ajungea noaptea, ori în pustie, ori la câmp, acolo petrecea odihnindu-se puțin.

Doi ani cutreierând astfel, a trecut prin multe cetăți și la sfârșit a mers la Atena, unde și-a dat sufletul lui Dumnezeu într-o biserică.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinţilor Apostoli şi Mucenici Acvila şi soţia sa, Priscila.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate