Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul

0

Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 ianuarie.
Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul a trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea în insula Cipru. ac
După moartea părinţilor săi, dorind să îmbrăţişeze viaţa ascetică şi să scape de căsătoria forţată, pregătită de unchiul şi tutorele său, el şi-a părăsit patria şi neamul şi a fugit la Locurile Sfinte pentru a-şi căuta fratele mai vârstnic, care trăia acolo ca eremit de mai multă vreme. Dar acesta găsindu-l încă prea tânăr spre a putea duce o astfel de viaţă, l-a condus la mănăstirea Maicii lui Dumnezeu din Hozeva, pe drumul de la Ierusalim la Ierihon, care a fost întemeiată în secolul al cincilea de sfântul Ioan, episcop de Cezareea (prăznuit pe 3 octombrie). Această mănăstire ortodoxă este una foarte veche, fiind ridicată în secolul al V-lea.
La sfârșitul secolului al șaselea și începutul celui de-al șaptelea, sub egumenia Sfântului Gheorghe Hozevitul, mănăstirea a ajuns la cea mai mare înflorire. Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăpostește moaștele sale și pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț — Hozevitul.
A strălucit cu nevoințele și s-a dezlipit de toată desfătarea lumească, căpătând și darul de a face minuni. Nu a slăbit din înfrânare pănă la trecerea sa la cele veșnice.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate