Sesizare de deseuri toxice transportate de pe platforma Savinesti si dezmembrate in Lunca Bistritei, in comuna Zanesti

9

Am primit un email de la un cititor cu privire la o sesizare de deseuri toxice transportate de pe platforma Savinesti si dezmembrate in Lunca Bistritei, in comuna Zanesti (jud. Neamt).

Mesajul apare in continuare fara modificari:

Va scrie aceste randuri un inginer biolog, mama unor copii de varsta liceala pentru care doresc un “maine” cu aer curat, cu natura zambitoare (nu agresata chimic cu nocivitatea si toxicitatea unor deseuri periculoase care, din pacate pentru sanatatea locuitorilor din judetul Neamt, devin o otrava publica).

Mi-am petrecut o mare parte a copilariei mele pe plaiurile mirifice ale comunei Zanesti (jud Neamt). Asa cum pentru Nica a lui Stefan Apetrii,  Ozana cea frumos curgatoare a fost o oglinda a vietii, pentru mine, apa Bistritei si Lunca Bistritei au fost primul univers in care am descoperit minunile natural lasate de Bunul Dumnezeu. Bistrita a fost chiar primul izvor al devenirii mele profesionale si de aceea ii port adanca recunostinta, la fel ca si batranilor satului care desi in acele vremuri traiau din cresterea animalelor stiau sa respecte si apa, si iarba, si cerul cu care se infrateau in traiul de zi cu zi.

In urma cu o saptamana am trimis un protest, o sesizare catre institutii ale statului din judetul Neamt sau de la Bucuresti. Aduceam la cunostinta functionarilor sau specialistilor platiti pentru a veghea la respectarea legii un caz extrem de grav care afecteaza iremediabil macrosistemul din albia si lunca Bistritei ce se petrece la Zanesti. Nu putem sta toti cu mainile incrucisate si sa contemplam fatidic distrugerea naturii de catre goana criminala dupa castig cu orice pret.

In orice tara civilizata, un semnal de alarma referitor la agresarea mediului ar fi declansat o cercetare si o reactie rapida si apasata. La noi, banii si relatiile sunt mai importante decat mediul si decat obligatia pe care o avem pentru generatiile viitoare. Din cate am fost informata, in ziua in care am trimis respectiva sesizare, o echipa de control a mers la Zanesti, restul institutiilor vizate folosind telefoanele pentru a se interesa de situatia de fapt si pentru a-l avertiza pe domnul viceprimar Filip Ionel (cel vinovat de transformarea Luncii Bistritei in platforma de depozitare a deseurilor nocive de la Savinesti) “ca are probleme”.

Imi permit, acum, sa apelez la responsabilitatea organizatiilor de mediu si a ziaristilor pentru a evita musamalizarea acestui caz. Relatiile domnului viceprimar Filip nu pot fi mai puternice decat legislatia (chiar penala din domeniul Protectiei mediului) si decat dorinta noastra de a lasa mostenire urmasilor un mediu sanatos.

O cunostinta mi-a spus ca domnul viceprimar ar fi spus “Nu e problema, scap cu vreo cincizeci de milioane. Astia care controleaza sunt si ei infometati”. Avertizat de catre prietenii sai, domnul viceprimar a dat ordin la sfarsitul saptamanii ca utilajele sale sa acopere urmele. Adica sa arunce in apele Bistritei deseurile cele mai problematice (azbest, resturi de caramizi, deseuri plastic, deseuri toxice). Chiar atat sa coste un asemenea act criminal? Doar cincizeci de milioane de lei pe care d-nul viceprimar i-a si pregatit pentru amenda sau pentru a indulci reactia autoritatilor? Atat de ieftin ne vindem viata noastra si a copiilor nostri?

Sunt dezgustata. Ma uit ca fiica mea din clasa a IX invata la biologie aceleasi cunostinte pe care le invatam si eu. Oamenii in schimb s-au schimbat. Au schimbat robia comunista pe robia pentru bani.

Nu stiu daca aceste randuri ale mele vor avea vreun rezultat. Dumnezeu sa va lumineze si pe dumneavoastra si pe cei care ne otravesc viata.

Inginer biolog

E.B.

Nota bene

 • V-am atasat cateva fotografii cu haldele de gunoi si cu asa-zisele diguri “construite” de utilajele si salariatii d-nului viceprimar Filip. Nu mai am nici o incredere ca vreo institutie a statului va face o minima verificare pentru a vedea in ce conditii au plecat aceste deseuri de la cei care demoleaza la Savinesti, au fost basculate in cele doua puncte din Lunca Bistritei (la capatul drumurilor care pleaca perpendicular din DN 15, din fata cimitirului din Zanesti, respective din fata zonei Moara – Fauri), “concasate” de oamenii si utilajele d-nului Filip pentru a extrage deseurile feroase.
 • Aveti de asemenea la dispozitie sesizarea trimisa institutiilor de stat.”

Sesizare:

Catre: Garda de Mediu, Garda de mediu – Neamt, Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, Apele Romane, Apele Romane Neamt, Politia Romana, Inspectoratul de Politie al judetului Neamt, Ministerul Mediului, Guvernul Romaniei, Ministerul Internelor si Administratiei

SESIZARE,

Subsemnata B.E., domiciliata in comuna Zanesti, va sesisez urmatoarele fapte care atenteaza flagrant atat la legislatia in vigoare referitoare la protectia mediului dar si respectarea normelor de convietuire sociala dar si la patrimoniul public al comunei Zanesti si al statului roman.

In fapt, de vreo cateva saptamani, Lunca Bistritei, pe teritoriul comunei Zanesti (malul stang al raului Bistrita) a devenit un depozit ilegal de materiale toxico-chimice cu puternic efect nociv asupra macrosistemului biologic din raul Bistrita si din Lunca Bistritei.

Mijloace de transport apartinand numitului Filip Ionel (viceprimar al comunei Zanesti), pe persoana fizica dar si pe societatea SC FILIPAL Zanesti (predate, doar in acte, de numitul Filip spre administrare sotiei sale) transporta de pe Platforma Chimica Savinesti in lunca din Zanesti diverse deseuri toxice sau chimice rezultate din demolari.

Practic, o alta societate care demoleaza spatii vechi la Savinesti, valorifica deseurile feroase iar restul materialelor (cu contract, fara contract?) sunt predate numitului Filip. Acesta din urma le transporta in Lunca Bistritei unde salariati ai sai (cu sau fara carte de munca) desfac unele deseuri (blocuri de beton, placi de zidarie) in bucati mai mici pentru a extrage deseurile feroase incorporate in aceste materiale.

Tinand cont de provenienta acestor deseuri (o platforma chimica cu foste fabrici de fire sintetice sau de ingrasaminte), toxicitatea acestor materiale este evidenta, unele dintre ele degajand puternice mirosuri chimice. De asemenea, specialistii opineaza ca si nocivitatea asupra mediului este la fel de evidenta.

Practic, praful toxic rezultat din manoperele tehnice de desfacere a blocurilor de deseuri se imprastie in atmosfera si se depune apoi pe sol, adica pe pasunea comunala din lunca sau in apele raului Bistrita. Mai mult, sub pretextul ca ar intari malurile, numitul Filip a dat ordin salariatilor lui sa scape de o parte din deseurile “exploatate” prin deversarea sau bascularea lor in apele raului.

O parte din aceste deseuri date in apele raului reprezinta resturi de zidarie, caramizi rupte, faramitate, praf de caramizi si alte resturi de constructie care evident au un impact negative asupra microorganismelor si vietuitoarelor din Bistrita.

Locuitori din aval de Zanesti (comunele Podoleni si Costisa) s-au plans ca au vazut pesti morti plutind pe apa in ultimele saptamani. “Din fericire” pentru numitul Filip, in Bistrita (zona Zanesti) mai sunt putini pesti, astfel ca impactul de imagine ale actiunilor sale nocive este relative mic.

Mijloacele de transport care “aprovizioneaza” Lunca Bistritei cu aceste deseuri au fost observate de multi locuitori ai comunei, unii dintre ei incercand si ei sa faca un ban ca si numitul Filip. Intre salariatii viceprimarului si acesti doritori au izbucnit nenumarate discutii si scandaluri, in cateva randuri chiar numitul Filip deplansandu-se la fata locului si transand disputa prin proferarea de amenintari. Filip Ionel foloseste ca argument faptul ca el aduce deseurile producatoare de fier vechi incorporate, ceilalti spun ca daca sunt ale lui ar trebui sa le duca pe proprietatea proprie, nu sa ocupe abuziv si illegal spatial public.

Firma Filipal la care lucreaza salariatii angrenati in dezmembrari in lunca Bistritei si autovehiculele cu care sunt transportate deseurile de la Savinesti la Zanesti si , apoi, de la Zanesti la Remat, nu au nici un fel de autorizatie sau aviz pentru executarea de astfel de activitati sau transporturi (reglementate special prin lege).

Situaţia respectivă este cunoscută de Poliţia Zăneşti însă nu a fost făcută până acum nicio verificare, relaţiile de prietenie dintre numitul Filip şi poliţiştii din comună fiind de notorietate. Filip Ionel invocă în mod regulat protecţia pe care o are din partea instituţiilor statului, atât datorită relaţiilor personale pe care le-ar avea cu diverşi şefi de instituţii cât şi datorită faptului că are un cumnat ofiţer superior în Poliţie (detasat la DNA Bacău).

Acestea sunt căteva din motivele care m-au făcut să trimit această sesizare nu doar la institutiile din Neamţ si pentru care evit să dau mai multe detalii despre mine, practic numitul Filip fiind un fel de baron al comunei care are si Politia la dispozitia lui.

6 aprilie 2011-04-06

E.B.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
 1. ciprian spune

  pt ala de semneaza cu admin…

  Despre viceprimari, prin prisma atributiilor delegate de primari, se spune ca suhnt „gospodarii” satelor. Daca sunt…
  Gunoiul de la Traian? Pai daca l-a strans Primaria f bine. Asta trebuia sa faca. De asta are leafa 25 de milioane dl vice, sa se ocupe de curatenia comunei nu sa stea la sprituri…
  Gunoiul din cimitir strans? Cred ca nu stii ce vorbesti. Chiar si in noaptea de Inviere, gratie (in)activitatii vicelui, zanestenii au putut admira in toata splendoarea un morman de gunoaie (depozitat pe latura de S-E), chiar langa gardul rudelor vicelui.
  Dar probabil ca el era ocupat sa deverseze acele deseuri in Bistrita, dupa cum am vazut mai inainte.

 2. admin spune

  dar gunoaiele duse la Traian si stranse doua zile de primarie ,gunoiul de la biserica tot viceprimaru le a dus? parerea mea e ca se teme cineva de vice dar nu stiu de ce ? se vor afla toate.

 3. delia spune

  Locuitorii din comuna Zanesti au pierdut un viceprimar. Raspunde la numele Filip. Nu e bun de nimic. Oferim recompensa consistenta cui il gaseste si il duce… cat vede cu ochii

 4. Viorel spune

  Domnule Iosub, de ce nu veniti un pic sa filmati dezastru facut de acest inconstient de vice in lunca? Acum cat mai aveti ce filma, ca in week-end, cateva utilaje faceau de zor curatenie; nu mai asteapta sa vina apa sa le ia, le muta direct in albie, sa nu se mai vada…

  ADMIN :
  Daca vicele se chinuie acum sa faca curat in lunca inseamna ca articolul nostru a dat rezultate . Prin ceea ce facem , noi dorim sa obtinem rezultate pozitive pentru comunitate nu sa rastignim pe vice . A facut curat , sa fie sanatos si pe viitor sa nu mai faca prostii . Nu vrem sa il decapitam . Suntem foarte multumiti ca s-a facut curat si ca articolul nostru a avut efecte .

 5. Iulian spune

  @ marius (alias gicone)…

  A naibii chestie cum postezi tu mesaje numai pe la 22,30 – 23,00. Te tine cineva in sedinta pana la ora aia? 🙂 🙂 🙂
  Si da, ai dreptate: nu e nimeni de vina pentru panarama aia din lunca; is de vina deseurile ca s-au urcat singure in masinile lui Ionel F si au venit taman langa Bistrita; poate is trucaje in photoshop 🙂 🙂 🙂
  Gicone, o faci pe istetul dar dai in gropi – interesul pentru discreditarea Primariei o au cei care comit aceste aberatii; aplici bine si principiul „dai in mine dai in fabrici si uzine” – pai nu are nimic nimeni cu Primaria, ca aia e a locuitorilor. Cei nemultumiti au ceva cu persoanele care au transformat lunca in depozit ilegal de gunoaie. Si daca tot nu ai ce face noaptea, ia vezi, exista vreo autorizatie de la Ape pentru depozitarea acelor mizerii?
  Si daca nu exista nu ar trebui ca tu si prietenul tau Ionel sa stati mai putin pe net si sa le luati inapoi de acolo si sa le duceti la voi acasa?

  p.s. – am mai vorbit cu cativa zanesteni adevarati (nu din astia valeti la dezmembrari ca tine) pentru fiecare comentariu al tau si al lui ala micu (stii tu care), noi o sa bagam cate cinci. Apoi cate 10… Sa vedem cat va tine cureaua 🙂

 6. Marius spune

  E o manipulare de 2 lei si ati cazut in plasa cu totii… Cei de la Ceahlaul s-au prins si au publicat deja un articol pe aceasta tema. Acum poate ar trebui sa va ganditi bine cine are interes in discreditarea primariei Zanesti.

  ADMIN :
  Interese de discreditare sunt in toate cazurile dar acele gunoaie se afla acolo . Mai mult sau mai putin toxice ele provin de pe o platforma industriala unde s-a lucrat cu substante toxice iar ca sa spunem adevarul , baietii destepti de la primarie au pus acolo gunoaiele stiind clar ca va veni pana la urma o apa mare care sa le ia .

 7. dragos spune

  Asa se intampla cu cei din conducerea primariei Zanesti,”la placinte inainte”!Dar cand e vorba de asumarea responsabilitatilor dau bir cu fugitii!Sau „se imbolnavesc subit”!asteptam cu interes sa vedem ce masuri se vor lua!

 8. Viorel spune

  Azi a venit presa la Zanesti (televiziuni, ziare…). Primarul s-a ametit de asa presiune mediatica si a plecat iar viceprimarul si-a inchis telefonul si a fugit din fata ziaristilor…

 9. violeta spune

  E o crima ce vedem in aceste poze. Sunt curioasa daca se autosesizeaza si alte institutii pentru ca e de vazut daca asa-zisul dig (care mascheaza depozitarea de deseuri in acest areal) are vreo autorizatie de la Mediu sau de la Inspectoratul in Constructii si daca acei muncitori care dezmembreaza deseurile au vreun contract cu angajatorul.
  Bravo ziar de Piatra Neamt!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate