Serbare la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “Alexandru Rosca” din Piatra Neamt

2

Am avut placerea sa asistam la o serbare organizata de cadrele didactice si copiii din cadrul Centrului Scolar  pentru Educatie Incluziva “Alexandru Rosca” din Piatra Neamt. Aceasta institutie, infiintata in anul 1949, are ca scop principal recuperarea si educarea elevilor cu dizabilitati. “Alexandru Rosca” ofera o gama larga de servicii educationale adresate copiilor cu cerinte speciale, beneficiind, in prezent, de o baza materiala care se pliaza pe scopul institutiei. Un cadru didactic la „Alexandru Rosca” a avut bunavointa de a ne raspunde la cateva intrebari legate de activitatea in cadrul scolii. Ne-a marturisit ca acest eveniment festiv, organizat astazi, 16 decembrie cu ocazia sarbatorilor de iarna a necesitat un efort mare din partea cadrelor didactice.

Copiii, cei mai multi dintre ei, sunt abandonati la nastere si adusi aici sau lasati de parinti de buna voie, fie din cauza conditiilor materiale precare, fie la recomandarea institutiilor specializate care propun institutionalizarea copiilor cu dizabilitati pentru a putea fi integrati mai usor in societate. Centrul Scolar dispune doar de fondurile care vin de la Consiliul Judetean Neamt si de cateva sponsorizari. In rest, profesorii obisnuiesc sa aduca din resursele personale cele necesare copiilor. Vorbim, asadar, de copii orfani sau care provin din familii sarace, care au nevoie, in primul rand, de afectiune.

Din acest motiv, la initiativa unui grup de tineri din Piatra Neamt, copiii au avut ocazia sa primeasca niste colindatori, care, pe langa mesajul de anuntare a Nasterii Domnului, vor sa atraga atentia publica asupra acestor cazuri de copii cu probleme, de persoane care au nevoie de ajutor. In general, in prag de sarbatori, au loc multe intiative de acest gen, insa problema este ca acesti copii nu au nevoie de cadouri, de un zambet sau de o imbratisare numai de sarbatori, ci in tot restul anului.

Desi cazurile de retard variaza de la cele mai usoare, pana la cele mai severe, te socheaza privirea copiilor care abia asteapta sa vorbeasca cu vizitatorii, sa li se zambeasca, sa fie imbratisati. Se vede din start lipsa de afectiune si nivelul de izolare in care traiesc. Pana in clasa a VIII-a acesti copii raman, practic, prizonierii sociali ai acestui centru, pentru ca formarea lor necesita resurse de timp, bani si profesori mult mai mari decat in cazul copiilor obisnuiti. Dupa clasa a VIII-a copiii sunt mutati la scoala speciala de la Stefan cel Mare, dedicata claselor IX-XII, iar dupa finalizarea acestor studii nimeni nu le mai poarta de grija. Cu alte cuvinte, efortul de integrare facut de „Alexandru Rosca” si de scoala speciala de la Stefan cel Mare se duce, ca sa fim mai plastici, „pe apa Sambetei”, deoarece nu exista resursele necesare in Romania pentru a integra cu adevarat acesti copii in societate. Majoritatea sunt racolati de mafia cersetoriei, iar, in special,  fetele sunt supuse abuzurilor. Daca ar exista un interes, cat de mic, din partea autoritatilor pentru acesti copii pentru a se concepe un program valid de integrare a acestora in societate, cu siguranta viata lor nu ar fi o cauza pierduta.

Exista, de asemenea, cazuri de parinti care sunt reticenti cu privire la aceste centre de recuperare, insa este necesar ca, in cazul in care au un copil cu probleme, sa discute macar cu unul dintre responsabilii de la „Alexandru Rosca”, deoarece cursurile care se desfasoara aici au un rol important in progresul copilului cu deficiente. Institutionalizarea este gratuita, exista cadre didactice specializate pentru cazuri-problema, iar copiii sunt supravegheati in permanenta.

Acestea fiind spuse, va prezentam in continuare fragmente din serbarea copiilor care s-au descurcat de minune, cu ajutorul cadrelor didactice. Acum, in prag de sarbatori, facem un apel catre cei care doresc sa ii ajute cu cat de putin, cu hainute, cu jucarii, si, mai ales, cu o vorba buna. Pentru cei interesati sa ajute acesti copii, noi va stam la dispozitie pentru a va oferi informatiile necesare.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. […] Serbare la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “Alexandru Rosca” din Piatra Neamt […]

  2. […] Cativa membri din cadrul corului “Cantec Sfant” i-au colindat pe copiii din cadrul Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “Alexandru Rosca” din Piatra Neamt pentru a le aduce in inimi caldura si bucuria Nasterii Domnului. Despre acest eveniment puteti citi mai mult aici. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate