Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” din Neamț, gazda Concursului Naţional „Democraţie şi toleranţă”

0

Începând de astăzi, 24 iulie și până joi 27 iulie,  Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț (Vânători-Neamț) va fi gazda Concursului Naţional „Democraţie şi toleranţă”, ediția a XXIII-a.

Acest concurs se adresează atât elevilor din ciclul primar cât şi celor din ciclul gimnazial. Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului şi statutului de cetăţean în cadrul unei societăţi democratice, formarea şi dezvoltarea spiritului civic critic şi constructiv.
La etapa naţională fiecare judeţ este reprezentat de echipajul (format din trei elevi) clasat pe locul I la etapa judeţeană. În acest an, la etapa națională desfășurată la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi participă peste 100 de elevi din 34 de județe și municipiul București.

Județul Neamț va fi reprezentat la acest concurs de un echipaj de la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, coordonat de doamna prof. Beatrice Lăpușneanu.

Detalii despre desfășurarea competiții au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 24 iulie, la sediul ISJ Neamț. La eveniment au fost prezenți și membrii Comisiei Centrale.

Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț: Faptul că acest concurs are loc în județul nostru este o dovadă a respectului față de valoarea școlii nemțene și cadrelor didactice de disciplină socio-umană. Noi am făcut tot ce este  posibil ca această competiție să se desfășoare în cele mai bune condiții.  Locația am ales-o împreună cu reprezentanții Ministerului Educației,  Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” fiind un loc plină de istorie și reverberație. 

Eugen Stoica, inspector general în Ministerul Educației: Am revenit în județul Neamț cu un concurs de tradiție, aflat la cea de-a XXIII-a ediție, care a început, chiar din primul an, printr-un parteneriat între Ministerul Educației Naționale și Institutul Român pentru Drepturile Omului.  Concursul „Democraţie şi toleranţă” este unul complex, ce își propune  o deschidere către ceea ce înseamnă viața școlii, către problemele pe care copiii alături de profesorii lor pot să le identifice și să ofere anumite soluții concrete.

Adrian Bulgaru, cercetător la Institutul Român pentru Drepturile Omului: Mă bucur să mă aflu pe aceste meleaguri, dar și pentru tinerii care vor avea posibilitatea să socializeze,  să cunoască aceste locuri și să-și împărtășească ideile în realizarea demersului lor educațional. De-a lungul timpului copiii au elaborat proiecte care au vizat combaterea violenței în școli, protecția mediului înconjurător, ajutorarea persoanelor vârstnice. Instituția pe care o reprezint  a susținut mereu educația pentru drepturile omului. Prin aceste concursuri se crează atitudini pozitive. Copiii au posibilitatea să își asume diferite responsabilități și să își depășească anumite limite. 

Concursul va cuprinde trei probe:

  • Proba teoretică (durata probei teoretice este de 2 ore) constă într-o lucrare scrisă.
  • Proba practic-aplicativă constă în elaborarea unui proiect pentru soluţionarea uneia dintre problemele şcolii sau comunităţii locale căreia îi aparţin elevii.
  • Proba artistică constă în realizarea unei lucrări plastice (desen, grafică, pictură, colaj, sculptură etc.) care să ilustreze modul de soluţionare a problemei prezentate în cadrul proiectului de la nivelul probei practic-aplicative;

 Echipajele, formate din trei elevi, vor avea următoarea componenţă:

  • un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba teoretică;
  • un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba practică;
  • un elev de clasa a III-a sau a IV-a, pentru proba artistică;

Evaluarea lucrărilor teoretice, a portofoliilor şi a lucrărilor plastice se realizează de către Comisia națională. La final, vor fi acordate câte un premiu I, II și III și 5 mențiuni, echipajelor care au obținut cele mai mari punctaje.
De asemenea, vor fi acordate premii speciale din partea Consiliului Județean Neamț,Fundației ”Aripi de înger” și Asociației ProDemocrația, Club Tg.Neamț.

Informațiile cu privire la desfășurarea activităților competiționale, a celor de petrecere a timpului liber și clasamentul final pe echipe pot fi găsite accesând link-ul: https://democratiesitoleranta.wordpress.com/

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate