SEF PETROFOREST SA, cel mai mare jaf din Neamt ramas nepedepsit ?

7

Cea mai mare bogatie industriala si  patrimoniala a judetului Neamt a fost SEF PETROFOREST SA pe care a pus mana un mare hot al acestui judet, daca nu cumva cel mai mare din toate timpurile. Nu mai dezgropam acum mortii sa va explicam ce s-a intamplat cu actiunile de la Petroforest SA si cum de a fost posibil ca un grup de interse sa acapareze acest bun al nemtenilor, deoarece la vremea respectiva a scris toata presa locala si centrala.
Dar haideti sa vedem pe ce s-a pus mana.
certificat
decizii-terenuri-petroforesdecizii-terenuri-1decizii teren2Asadar, vorbim de peste 400.000 metri patrati, majoritatea in intravilan si de constructiile de pe aceste trenuri care incep cu uzine si depozite si se termina cu blocuri si ateliere.
Ce credeti ca au facut cu avutia judetului cei care au pus  mana pe ea? Au dezmembrat-o si au amanetat-o, iar cu banii scosi au facut avere, caci nu prea i-au mai reinvestit, ca sa nu mai vorbim de zeci de mii de nemteni ramasi pe drumuri si fara locuri de munca dupa ce marele colos Petroforest SA a fost decimat.
Amanetarea s-a facut de regula prin banci si daca e sa ne uitam putin numai la ce ipoteci s-au facut  la Raiffeisen (din pacate nu putem face publice actele pe care le detinem), ne vom da seama de amploarea jafului:  5.410.990 RON, 1.282.200 RON, 8.258.112 RON,  5.400.000 euro,  700.000 euro, 5.200.000 euro. Deci, vorbim de zeci de milioane de euro facuti din amanetarea avutiei acestui judet fara ca cineva sa se sesizeze ca de fapt se ocoleste vanzarea normala care ar fi insemnat taxe mai mari platite la stat si impozite de milioane de euro  platite pentru profitul obtinut.
Pentru autoritatile nemtene care au inchis ochii 20 de ani, e bine de stiut ca marele hot simte ca se cam termina cu smecheria in Romania si incearca in aceasta perioada sa  vanda ce se mai poate si desigur ca la o privire mai atenta se poate vedea dimensiunea fraudarii bugetului, dimensiunea evaziunii fiscale si dimensiunea smecheriilor facute cu terenurile si constructiile acestei avutii a judetului Neamt. Din alte acte pe care le detinem, dar nu pe putem face publice, reiese ca pe parcursul timpului s-au facut scamatorii foarte ciudate  pentru a se intra in posesia unor terenuri, deoarece se detinea titlu de proprietate doar pe 63.622 metri  patrati din totalul masurat de 420.739 metri patrati, deci in plus fara titlu erau 357.117 care doar Doamne Doamne stie cum au fost bagati in ecuatia amanetarii.
Nu stiu ce au facut sau ce fac autoritatile nemtene sau ce fac actualii guvernanti, dar dupa modestele mele cunostinte, eu vad o hotie fara precedent in Neamt si vad munca parintilor si bunicilor nostri distrusa si amanetata de cineva care a scos zeci de milioane de euro fara sa intoarca nemtenilor decat suferinta, somaj si saracie.
Cum poate ramane asa ceva nepedepsit ? Cum poti sa ocolesti impozitele pe profit la instrainarea a sute de mii de metri patrati de terenuri si zeci de cladiri, blocuri, case, cantine, uzine, depozite etc ? Cum pot unii hoti sa ne povesteasca cum vin ei din economia reala si de fapt sa provina din hotia reala ? Ce pile si relatii trebuie sa ai ca sa scapi nepedepsit dupa asa un jaf ? Si cat de slab trebuie sa fie statul roman ca sa se faca ca nu vede ce noi ceilalti vedem cu ochiul liber ? Sunt intrebari la care ar trebui sa raspunda autoritatile si, de ce nu, guvernantii actuali, pentru ca dimensiunile pagubei si ale scamatoriilor financiare si nu numai, depasesc cu mult orice posibilitate de interventie pe plan local.
Desigur ca institutiile statului sunt foarte vigilente atunci cand oricare dintre noi ar incerca din cauza saraciei sa eludeze plata unor taxe sau impozite iar bancile te suna de 5 ori pe saptamana cand intarzii plata la o rata de 100 de euro. Oare a fost vreuna dintre aceste institutii sa intrebe ceva pe cei care au amanetat atata amar de terenuri si cladiri si dupa aia si le-au cumparat prin alte firme? Oare a intrebat vreo institutie pe cineva ce a facut cu milioanele de euro incasate din aceeste credite ? Oare si-a permis vreo banca sa sune pe cineva sa-i aminteasca ca are de dat inapoi milioane de euro ? Sau cumva aceasta suveica de trecere prin reorganizare si ocolire a taxelor si impozitelor s-a desfasurat mana in mana cu banca si cu institutiile care ar trebui sa vegheze la respectarea legilor ?
Cam asa s-au facut averi din munca parintilor si bunicilor nostri. Si cam asa am ajuns ca toti banditii sa ne dea lectii explicandu-ne cum au facut ei performanta in economia reala cand in realitate ei au lasat pe drumuri fara loc de munca  mii de nemteni si s-au imbogatit scotand bani din ceva ce nu era a lor.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. Mihai spune

  Foarte interesant articolul. Imi pare rau ca nu l-am citit la timpul respectiv…As mai fi adaugat ca atunci cand a fost castigata licitatia,Culita Tarata a preluat SEF Petroforest cu un stac de peste trei mii de mc de cherestea plus alte cateva mii de metri cubi de masa lemnoasa…
  Un nou articol merita acum facut cu ce s-a intamplat cu terenul fostei fabrici de cherestea SIL Foresta,pe care s-a incasat in toamna asta peste 9 milioane de euro…Uitati-va un pic la ce a fost acolo si ce s-a ajuns. Nici macar ruine. S-a topit totul.Si cand ma gandesc ca era acolo o locomotiva cu aburi de peste 100 de ani pe care au topito banditii…E adevarat ca nea Culita nu a luat nimic cu dansul,acum,la marea plecare,dar de ce sa le ramana mostenitorilor niste bani munciti doar prin furaciune,cand acesti bani se pot reintoarce macar la primii actionari ai SEF Petroforest,fosti angajati care au ramas pe dinafara…Va rog sa m contactati,ca va stau la dispozitie cu mai multe informatii…UN AN NOU FERICIT!

 2. justitiarul spune

  Daca nimeni nu respecta legea in tara asta, pentru ce mai platim taxe si impozite la Stat?
  Daca nu mai exista justitie in Romania o sa iesim cu totii in strada si o sa ne facem singuri dreptate luand de la hoti ceea ce ne apartine din mosi-stramosi!
  Daca nu se face dreptate, vor organiza intre noi Grupul Justitiarilor care sa apere interesele poporului si ale tarii noastre!

 3. Birsan spune

  Dl. Robert

  De foarte mult timp in Neamt se aplica legea 20/2014 (atasament )Neoficial .

  In data de 29.04.2014 – eu am tras un semnal de alarma cu acel protest autorizat .

  Legea 20/2014 – a fost propusa de „jurnalista” Gabriela Firea in prezent Senatoare – a fost „PROMULGATA” pe data de 18.03.2014 de catre Tov. Basescu = despre ce discutam ??

  Sa LEGALIZAT HOTIA – si va fi UN JAF LEGALIZAT la Nivel National .

  Daca au DISTRUS – VANDUT – fabrici, uzine , etc – de ce sa NU inchida si institutiile abilitate care au acum competenta sa ancheteze astfel de fapte ?

  Pentru astfel de fapte vor fi anchetati numai femeia de serviciu si portarul institutiei respective etc.

  1. Birsan spune

   Legea nr. 20/2014 pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001
   in vigoare de la 21.03.2014
   Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 191 din 18.03.2014.

   Legea Nr.20 din 13.03.2014
   pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001
   ACT EMIS DE: Parlamentul Romaniei
   ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 191 din 18 martie 2014

   Parlamentul României adoptă prezenta lege.ARTICOL UNICLegea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 20 februarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. Articolul 65 va avea următorul cuprins: Articolul 65Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. 2. La articolul 104, alineatul (7) va avea următorul cuprins:(7) Preşedintele consiliului judeţean poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile prevăzute la alin. (6) vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA p. PREŞEDINTELE SENATULUI, CRISTIAN-SORIN DUMITRESCU

   http://lege5.ro/Gratuit/gm4teobwga/legea-nr-20-2014-pentru-modificarea-legii-administratiei-publice-locale-nr-215-2001?pId=149200102#p-149200102

   Ne meritam soarta…….

 4. Elvira spune

  Excelenta idee,trebuie mers pana la capat.Sef a fost atribuita cu concursul serviciilor lui Tarata iar cel care a semnat a fost generalul Gheoghe Dan ,care a decedat intre timp.Tarata a vandut terenul fabricilor moldova si steaua cca 6mil Eur pe care i-a sifonat prin marsat roman la tce.O poveste ff dubioasa.Bravo dar nu trebuie lasat sa o treaca cu totul la el,mai ales ca acum se pregateste si ultima lovitura ,transferul utilajelor performante din foresta la tasca,dupa ce a luat din bistrita si 1mai utilaje de peste 2,5mileur

 5. feraru marcel spune

  CUM ? CUM ? CUM ? Dar oare stim CE s-a petrecut in Dec. 1989 ? CE s-a intamplat dupa 1 Ian 1990 ? CINE au fost artizanii, atat de bine pregatiti sa aduca „SCHIMBAREA”in Romania ? CARE au fost fortele ce-au sustinut logistic si cu inteligenta jaful in tara asta ? CAND se va ridica Omerta impusa celor care traiesc inca si-au fost partasi la ingenuncherea industriei Romanesti ? LEGEA, spune ca abia dupa 50 de ani se pot deschide arhivele secretizate, alea care ar putea contine raspunsurile pe care le cauti tu. Probabil ca-n astia 50 de ani nu se va intampla nimic. SAU, condamnari gen Nastase, vor incerca sa potoleasca „curiozitatea unora ca tine si implicit ca noi. Asa vad eu demersul tau jurnalistic. Ce speri sa obtii, altceva decat niste comentarii de la fosti sau actuali muncitori in unitatile foste IFET Piatra-Neamt. Adevaratii artizani sunt bine mersi, au poate si ceva avere, au pensii bunicele, etc. Asupra tuturor sta o sabie care-i obliga la tacere. La OMERTA ! Nu vreau sub nicio forma sa-ti stric „jucaria de presa”, dar nu cred ca vei primi vreodata raspunsurile pe care ai vrea sa le impartasesti cu noi. Poate peste 25 de ani…..si nici atunci.

 6. de astazi coroi spune

  cred ca este o problema cu certificatul si anexele eliberat de ministerul industriilor.prin HG 834/1991 TOATE SOCIETATILE COMERCIALE CU CAPITAL DE STAT, PE CHELTUIALA LOR TREBUIA SA REALIZEZE DOCUMENTATIA CADASTRALA SI INTABULAREA TERENURILOR PROPIETATE DOVEDITA CU ACTE SAU TITLURI DE PROPIETATE.stiu ca multe intreprinderi au ocolit legea din doua motive.1 nu aveau acte doveditoare ca sunt propietari pe terenurile respective.2 odata intabulat terenul trebuia evaluat introdus in patrimoniul societatii comerciale si plata impozitelor pe acele terenuri.faptul ca se invoca ca titlu de propietate un certificat eliberat de un minister care nu are astfel de competente si dat nu in anul 1991 sau 1992 ci in 1996 ridica multe semne de intrebare.neavind documentatia prevazuta de hg 834/1991 cel ce a cumparat pachetul majoritar de actiuni nu a preluat si terenul.de aici incepe abuzul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate