Şedinţa lunară a Colegiului prefectural

0

Conducerea Instituţiei prefectului a participat pe 26 august a.c., la şedinţa lunară a Colegiului prefectural.
Pe agenda de lucru a întâlnirii s-au aflat ca subiecte de discuţie desfăşurarea campaniei agricole de vară – pagube produse de inundaţiile din lunile iunie şi iulie asupra culturilor agricole – şi impactul măsurilor anticriză în judeţul Neamţ, în domeniul economic.
Astfel, conform informării Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, anul agricol 2010 în comparaţie cu anul 2009 este un an mai bun în ceea ce priveşte producţia la aproape toate culturile recoltate în vară: grâu-secară-triticale (+513 kg/ha), orz de toamnă (+1111 kg/ha), orzoaică de toamnă (+912 kg/ha), orzoaică de primăvară (+673 kg/ha), ovăz boabe (+267 kg/ha), rapiţă de ulei (+294 kg/ha). Doar producţia de mazăre boabe a scăzut în această vară cu 385 kg/ha, faţă de vara anului trecut.
La această dată campania de recoltare a culturilor de vară este practic încheiată, fiind în desfăşurare lucrările de eliberat teren care sunt realizate în procent de 80,8 % şi executarea arăturilor de vară unde, din 43.868 ha, sunt arate 7.580 ha (în procent de 17,3 %).
Referitor la inundaţiile, ploile abundente, furtunile şi grindina căzute în lunile iunie şi iulie, se poate estima că a fost afectată o suprafaţă totală de 10.398 ha – 495 ha calamitate total, restul în procent de 30 până la 70%. Valoarea totată a pagubelor a fost estimată la 5.008.680 lei. Dintre culturi, cea mai afectată a fost cea de porumb – 2578 ha cu valoarea pagubelor de 1495240 lei.
În ceea ce priveşte măsurile anticriză promovate de Guvernul României în domeniul economic au fost prezentate modificările şi completările operate în legislaţie şi impactul lor, in special la nivelul taxei pe valoarea adaugata, justificat de necesitatea transpunerii in legislatie a directivelor europene privind TVA, precum şi modificarile aduse Codului fiscal, care au avut ca scop reducerea evaziunii fiscale si extinderea bazei de impozitare. Aceste modificari au intrat in vigoare in marea lor majoritate, in data de 1 iulie 2010. Modificarile vizeaza atat impozitele directe, cat si cele indirecte, inclusiv redefinirea unor termeni si notiuni.

D.S.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate