Şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Miercuri, 31.10.2012 ora 09.00, în incinta Palatului Administrativ a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Întâlnirea a fost prezidată de domnul prefect Ilie Dumitru Haralambie MITEA.
În cadrul şedinţei au fost dezbătute: Programul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa, în iarna 2012-2013 şi Stadiul pregătirii pentru întreţinerea drumurilor naţionale, judeţene şi locale în iarna 2012-2013 .
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat prin HOTARÂREA nr. 10 din 31.10.2012, măsurile pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece, în iarna 2012-2013.
Astfel, cu privire la fenomenul de zăpor, au fost aprobate următoarele măsuri:
– Asigurarea permanenţei la nivelul primăriilor Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca;
– Pregătirea echipelor de alarmare pentru a fi in măsură să introducă, la dispoziţia primarului, în orice moment, semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE” pe teritoriul comunelor;
– Executarea unui exerciţiu de alarmare publică în comunele Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca pentru pregătirea populaţiei şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în cazul producerii de inundaţii, ca urmare a blocării albiei râului Bistriţa de gheţuri;
– Pregătirea a două detaşamente de intervenţie pentru sprijinirea acţiunilor de evacuare şi a celor de recuperare şi reabilitare în situaţia producerii de inundaţii;
– Verificarea potabilităţii apei din fântânile aflate în zona de influenţă, având în vedere fenomenul de infiltraţii;
– Evacuarea apei din fântâni şi subsoluri în situaţia producerii de inundaţii prin revărsare;
– Exploatarea acumulării Topoliceni conform Protocolului încheiat între S.C. Hidroelectrica S.A. – S.H. Bistriţa Piatra Neamţ şi A.B.A. „Siret” Bacău;
– Informarea cetăţenilor asupra pericolului producerii de inundaţii şi asupra măsurilor de protecţie stabilite de autoritatea locală;
– Supravegherea cursului râului Bistriţa şi organizarea fluxului informaţional, stabilirea pragurilor de avertizare, modul de declanşare a stării de alertă, stabilirea situaţiei de pericol şi a măsurilor excepţionale, ce decurg din această situaţie.
Programul de menţinere a viabilităţii drumurilor naţionale, judeţene şi locale este structurat pe cele două secţiuni – de pregătire a utilajelor, combustibilului şi materialului antiderapant necesar intervenţiei, dar şi pe colaborarea şi comunicarea eficientă a celor responsabili, în cazul producerii unor fenomene extreme, asociate sezonului rece.
În cadrul aceleiaşi Hotărâri au fost aprobate: Protocolul de colaborare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse pe drumurile naţionale şi de interes local pe timpul sezonului de iarnă şi Protocoalele pentru efectuarea schimbului operativ de informaţii pentru perioada sezonului rece. Aceste protocoale au fost încheiate în anul 2011 şi vor fi actualizate până pe data de 09.11.2012 .
Primarii tuturor localităţilor vor identifica şi amenaja spaţii pentru cazarea, în perioadele cu ger, a persoanelor fără adăpost şi spaţii pentru cazarea temporară a persoanelor care rămân blocate pe teritoriul administrativ al acestora ca urmare a înzăpezirii comunicaţiilor rutiere .
„Conform prognozelor meteorologice, ne aşteaptă o iarnă grea şi trebuie să avem materiale antiderapante suficiente, iar maşinile de intervenţie la deszăpeziri să fie pregătite. Pe lângă implicarea totală a reprezentanţilor Secţiei Neamţ a Companiei Naţionale de Autostrăzi, Drumuri Naţionale din România şi S.C. Drupo S.A. Neamţ, avem nevoie de sprijinul consecvent al autorităţilor locale pe drumurile comunale, astfel încât cetăţenii judeţului, cât şi cei aflaţi în tranzit, pe perioada producerii unor situaţii de urgenţă, să fie protejaţi. ” a declarat prefectul Ilie Dumitru Haralambie MITEA.