Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 20 mai 2019
  • :
  • :

Sedinţa Colegiului Prefectural – judeţul Neamţ

Astăzi, 28 iulie ora 10.00, în sala Ion Creangă din incinta Palatului Administrativ, domnul prefect Mihai Archip a condus şedinţa Colegiului Prefectural – judeţul Neamţ.

În cadrul reuniunii, domnul Octavian Bumbu, director Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală, a făcut o prezentare a problemelor de actualitate în agricultura nemţeană.

Judeţul  are 281.353 ha teren cu destinaţie agricolă, din care  170.440 ha reprezintă suprafaţă arabilă, 108.728 păşuni şi fâneţe naturale  iar plantaţiile pomicole şi viticole ocupă 2.185 ha. Exploatarea terenului arabil se face prin 271 ferme comerciale şi asociaţii familiare, reprezentând 36,6 % din total, iar diferenţa  o reprezintă exploataţiile agricole individuale, pe suprafeţe mici, fărâmiţate, unde nu se pot aplica tehnologii moderne de producţie, lucru care an de an influenţează negativ producţiile medii obţinute. Suprafeţele agricole nelucrate  în judeţ s-au redus la jumătate în anul 2011, comparativ cu anul 2009.


Putem aprecia că aproape  întreaga suprafaţă arabilă a judeţului este lucrată, excepţie făcând terenurile supuse mai multor factori restrictivi care ar determina o eficienţă economică negativă precum şi unele terenuri limitrofe localităţilor sau şoselelor care sunt supuse speculaţiilor imobiliare. Păşunile încă nu au acoperire corespunzătoare  cu animale, existând un potenţial ridicat în acest sens. Se constată menţinerea orientării producătorilor agricoli spre culturi tehnice care au o valorificare sigură, cum sunt: soia, rapiţa, floarea soarelui. Porumbul se cultivă pe suprafaţa cea mai mare, reprezentând 33,80 % din terenul arabil, urmat de grâu, secară, floarea soarelui, rapiţă, cartof şi într-un procent de doar 3% legume.

Producţia agricolă obţinută în judeţ poate asigura autoconsumul populaţiei la aproape toate categoriile de alimente, dar nu pe sortimente. Nu se asigură în totalitate consumul de fructe  şi legume.

„Trebuie să ne îndreptăm atenţia şi spre agricultura ecologică care are un impact important asupra mediului prin menţinerea şi îmbunătăţirea fertilităţii solului şi un impact economic prin creşterea veniturilor exploataţiilor care practică acest sistem, prin revitalizarea spaţiului rural şi oferirea de alimente calitative. Din câte am constatat în ultimul an a crescut numărul persoanelor interesate să practice acest sistem şi sunt de părere că trebuie să continuăm acest trend.” a declarat prefectul Mihai Archip.

 


În cea de a doua parte a şedinţei, domnul Vasile Avădănei, consilier Oficiul pentru IMM-uri, a prezentat conceptul SUSTENPOL şi  cartea „Starea economică a judeţului Neamţ”.

„Conceptul de SUSTENPOL s-a construit în 2003, pe suportul unor proiecte RHARE şi reprezintă un concept de dezvoltare durabilă. Conceptul  iniţial a cuprins definirea elementelor de teritorialitate precum şi orientarea spre managementul resurselor regenerabile, dezvoltare locală, modernizarea bazei de echipamente, valorizarea resurselor umane locale, managementul cunoştinţelor. Acest concept este foarte generos, el poate fi îmbunătăţit şi poate fi soluţia pentru  consacrarea dezvoltării durabile pentru România şi pentru Regiunea Nord – Est. ” a declarat domnul Vasile Avădănei.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *