Ședință a Comisiei Județene de Dialog Social, la Instituția Prefectului Județul Neamț

0

Astăzi, la Instituția Prefectului Județul Neamț a avut loc sub coordonarea prefectului Vasile-Adrian Niță, o ședință a Comisiei Județene de Dialog Social, la care au participat subprefectul judeţului Neamţ – Iulian Jugan, Mihai Osoianu – inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ, Vasile Daniel Kudera – directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ, Mihaela Alungulesei – directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ, Marieana Atomulesei – directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ, Maricel Tălmăcel – directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, Vlad Ciurea – comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ, reprezentanţi din partea Casei Judeţene de Pensii Neamţ, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Instituției Prefectului, Dănuț Radu – preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“ şi Vasile Trifescu – preşedintele Biroului Naţional Sindical.

Din partea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a participat subsecretarul de stat Francisc Oscar Gal, coordonator al Dialogului Social.

În timpul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte, cele mai importante vizând măsurile adecvate pentru gestionarea preţurilor la energie; creşterea urgentă a salariului minim; securitatea alimentară și măsurile de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului la nivel economic şi social.

Dănuț Radu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“, a prezentat problemele cu care se confruntă populaţia şi a propus adoptarea unor măsuri pentru a diminua impactul crizei economice şi sociale. Măsurile amintite au făcut referire la gestionarea preţurilor la energie, la creşterea salariului minim, structurarea salariilor pe baza unor coeficienţi de ierarhizare, măsuri de protecţie socială, precum şi măsuri privind legislaţia în domeniul dialogului social.

Vasile Trifescu, preşedintele Biroului Naţional Sindical, a prezentat o analiză la nivelul judeţului a aspectelor legate de securitatea energetică, securitatea alimentară şi a propus măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale cu care se confruntă populaţia.

Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, a identificat problemele cu care se confruntă producătorii agricoli locali din cauza tarifelor mari la energie, a lipsei forţei de muncă, a îngrăşămintelor, a seminţelor autohtone, a pieţelor de desfacere, a secetei repetate din ultimii ani şi a apreciat că producătorilor locali le va fi din ce în ce mai greu să înfiinţeze culturi agricole.

Reprezentanta Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ a vorbit despre lipsa acută de personal, având în vedere diversificarea activităţii instituţiei. În prezent sunt 26 de posturi ocupate ce deservesc 83 de orașe și comune, peste 200.000 beneficiari aflaţi în plată.

În încheierea şedinţei, subsecretar de stat Francisc Oscar GAL a constatat că o importanţă deosebită o constituie şi modul cum se derulează autorecenzarea în cadrul Programului „Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor“.

„Menţinerea unui contact direct cu partenerii sociali este benefic, în sensul că rezolvarea problemelor pe care le ridică sindicatele și patronatele va conduce la o diminuare a tensiunilor în rândul populaţiei şi la prevenirea unor conflicte sociale nedorite. Toate evaluările discutate, minuta întâlnirii, precum şi propunerile de măsuri vor fi înaintate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate