Secretele unei noi afaceri oferite de un tânăr “fermier de Paulownia”

6

În ultimul timp, se tot vorbește tot mai des în țara nostră despre Paulownia, o cultură profitabilă, cu o investiție relativ mică. Chiribău Ionuț-Constantin, un tânăr din satul Borniș, județul Neamț, economist de meserie, căruia îi place să i se spună “fermier de Paulownia”, ne oferă mai multe detalii cu privire la această afacere, aflată încă la început de drum pe meleagurile românești.

În primul rând, ce este Paulownia?

Chiribău Ionuț-Constantin: Arborele de Paulownia, cunoscut și sub denumirea de Copacul Prințesei, datorită faptului că se regenerează pe cale vegetativă, motiv pentru care, de mulți, este numit și “Copacul păsării Phoenix”. Este important de știut că mediul natural al acestui arbore îl reprezinta zonele  subtropicale din China, unde se cultivă de mai bine de 3000 de ani.

De unde a pornit ideea de a cultiva acest arbore și de unde s-a născut pasiunea pentru Paulownia?

Pasiunea pentru Paulownia a început dintr-o întamplare. Un prieten m-a rugat să-i găsesc cateva informații legate de acest arbore pentru un proiect. Zis și făcut. În acel moment nu știam nimic de Paulownia, ce este sau la ce se folosește. Documentându-mă, am rămas profund impresionat de faptul că acest copac crește în 4 ani cât alți copaci în 10, 20 de ani, chiar și mai mult. Cu timpul, am studiat și mai în profuzime problema și așa am ajuns, astăzi, fermier de paulownia.

Ce ne poți spune despre viteza de dezvoltare a acestui arbore?

Crește foarte repede. Eu, personal, am facut plantarea pe data de 7 mai 2014 și după doar 6 luni, au ajuns la 2-3 m cu diametru de 6-7 cm grosime.

De unde ai procurat aceste plante? 

Chiribau Ionut-Constantin: Plantele de Paulownia sunt comercializate de la compania Paulownia Greene SRL din Cluj-Napoca. Este o companie specializata pe Paulownia.

Despre plante vă pot spune că sunt rezultatul a multor ani de cercetare, în cadrul laboratoarelor autorizate din Spania și sunt înregistrate la Oficiul Comunitar pentru Varieteti de Plante (autoritate competent  EU) CPVO EU (Community Plant Variety Office) și dețin certificat de origine și certificat de calitate European.

Fiind un hibrid creat în laborator, arborii nu sunt invazivi, sunt 100% sterili și se pot înmulți în laborator prin clonare; înmulțirea prin semințe nu este posibilă. Speciile care se pot înmulți pe baza de seminte sunt doar acelea care cresc în mediul lor natural, în China, iar acestea nu sunt adaptate condițiilor pedoclimatice din Europa. Orice plantă înmulțită pe baza de semințe, prin germinare, pierde din calitățile arborelului de la care provin semințele.

Care sunt costurile și care este profitul estimat?

Chiribau Ionut-Constantin: Costurile sunt relativ mici, iar investiția se recuperează după primii 4 ani. Ce înseamnă acest lucru? Investiția totală s-a ridicat undeva la 4550 Euro, fără lucrările terenului. Plantele costă 3720 Euro cu tot cu TVA, 500 Euro serviciile, transportul din Cluj până în locația respectivă și analiza solului. Un expert al companiei Paulownia GreenE vine la locația stabilită să ia probe de sol. După 2-3 zile, rezultatele rapoartelor vor conține pH-ul solului (pH-ul acestuia trebuie sa fie între 5,1-8,9), iar compania va spune daca terenul este bun pentru cultura de Paulownia sau nu. Daca terenul este OK, se achită 30% din suma de 3720 EUR, se întocmesc toate documentele (Contract de vanzare-cumparare puiet și Contract de cumpărare-vânzare puiet matur) și se asteaptă să ajungă puietul la destinație.

După o zi sau două, vine echipa de plantare. Timp de 6 luni, un expert al companiei se deplasează de 3 ori pentru a vedea în ce stadiu se află plantatia și pentru a da eventuale indicații. La 6 luni se face prima tăiere.

Tăierea copacilor se face iarna, cand copacul nu este în stare vegetativă. Al doilea an se lasă să crească și să se dezvolte pe parcursul a 3 ani de zile. Practic, primul an are ca scop adaptarea copacului, urmând ca în anii următori, Paulownia să se dezvolte conform graficului.

Teoretic, profitul este și el pe măsură. După primi 4 ani compania oferă 40 de euro/buc/600 puieti, după urmatorii 4 ani compania ofera 50 euro/buc/600 puieși, iar în cel de-al treilea ciclu de 4 ani, se oferă 60 euro/buc/600 puieți. La final compania comercializează și cioatele la prețul de 15 euro bucata. În total, dacă au ajuns la maturitate toate cele 600 de bucăți, câștigul e de aproximativ 90.000 euro.

În cazul tău, s-au adaptat și vor ajunge la maturitate toate cele 600 de bucăți?

În cazul meu, din 600 de bucăți, 550 s-au adaptat și au crescut fără complicații. Cu restul am avut câteva probleme din cauza apei și a locului în care baltea apa, în momentul în care cădeau ploi abundente.

Planuri de viitor legate de această afacere?

Chiribau Ionut-Constantin: Da. Mă voi extinde cu câteva hectare. Anul acesta mă extind cu încă un hectar, timp în care pun bazele Asociației Paulownia Green, asociație ce își propune să apere interesele plantatorilor de Paulownia, să faciliteze accesarea de fonduri europene și să ofere sprijin în producerea și comercializarea mierii de Paulownia. Dorim să investim profesionist pentru a obține calitate ridicată și să oferim anumite facilități tuturor fermierilor de Paulownia. Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina noastră de Facebook  Asociatia Cultivatorilor de Paulownia din Romania, actualmente Asociația Paulownia Green.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Tamba Gavril spune

    Vreau și eu 10 puteți să ancerc daca merg cum fac rost

  2. Polixenia spune

    Bunà! Mi-ar face plàcere si sunt interesatà sà vizitz plantatia, si sà aflu mai multe despre cum se poate incepe o asemenea investitie. Mulrumesc

  3. Baciu spune

    Telefon de contact …..ionut chiribau

  4. e TAMBA ELENA spune

    dupa cum am citit raspunsul domnuluiChiribau Ionut la intrebarea lui Gang Senior / inseamna ca sa facut o traba buna si noua pentru noi. daca asa stau lucrurile nu ne ramine decit sa uram succes cuktivatorilor de noul arbore

  5. xx spune

    La ce se pot folosi acesti arbori? Ce consistenta are lemnul,se folosesc si frunzele?

    1. Chiribau Ionut spune

      Buna ziua. Stimate domn lemnul de Paulownia se foloseste la industria de cherestea (70%) si biomasa (30%).
      Produsul principal obţinut din Paulownia este lemnul. Datorită rezistenţei sale şi datorită faptului că este un material uşor, lemnul de Paulownia este foarte potrivit şi în special indicat pentru mobilierul şi tapiţeria interioară a rulotelor, avioanelor şi ambarcaţiunilor uşoare.
      Acesta este adecvat şi pentru obţinerea celulozei de lemn, fibrei, hârtiei şi grinzi lamelare. Lemnul este semipreţios ,de o culoare foarte deschisă, foarte rezistent şi ultra- uşor, cântăreşte foarte puţin şi este foarte apreciat, având un preţ foarte bun. Efectuând o comparaţie cu metalele, Paulownia poate fi considerat ca fiind “aluminiul” din cadrul tipurilor de lemn de utilitate. Un metru cub din acest tip de lemn cântăreşte in jur de 310 kg.
      Este unul din produsele prelucrate intensiv, dintre cele mai stabile, nu se îndoaie, nici nu se deformează şi nici nu crapă.
      Lemnul este uşor de prelucrat, are o fineţe ridicată şi permite efectuarea unei mari varietăţi de produse finite. Poate fi vopsit, lăcuit sau se poate adăuga adeziv. Nu este uşor inflamabil şi este rezistent la apă. Textura sa şi culoarea sunt asemănătoare cu ale frăşinului.
      Datorită prelucrării sale uşoare este perfect pentru elaborarea de planşe şi pentru placare.
      Are o capacitate mare de izolare termică. Este excelent în construcţii ca placaj şi pentru izolare interioară sau exterioară.
      Arborii se pot tăia după minim trei ani pentru producţia de lemn şi după unu sau doi ani pentru producţia de piloni. Este uşor de decojit ( cu 20% mai simplu decât la alţi arbori). Se adaptează uşor la climă şi sol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate