Se termină cea mai manipulatoare campanie electorală din România

În curând se termină cea mai manipulatoare, dar totodată cea mai inteligentă, negativ vorbind, campanie electorală din România.

Pentru publicul larg care nu a studiat fenomenele și strategiile din campaniile electorale din lume pare doar o campanie leșinată unde nimeni nu se bate cu adevărat.

În realitate, campania a fost a lui Iohannis cu mult înainte de începerea ei. Mai toate partidele au fost măcinate de lupte interne, opinia publică a fost ținută ocupată cu tot felul de scandaluri și momeli de imagine și în paralel s-a dus cea mai amplă campanie de manipulare pe principiul votului util. Adică s-a indus ideea că meciul este ca și câștigat de Iohannis, campania e doar despre locul 2 și 3, orice ar vota cineva în afară de Iohannis ar fi un vot acordat unui învins electoral.

Deși în turul doi se poate răsturna orice sondaj și asta am vazut cu toții în campania trecută de la prezindențiale, deja avem creată la această oră în mentalul colectiv o imagine a unui învingător sigur și toată dezbaterea s-a polarizat pe cine va ocupa locul doi sau trei și va intra în turul doi alături de Iohannis.

Această manipulare prin intermediul sondajelor de opinie în campania și precampania electorală este una dintre cele mai de succes metode de deturnare a votului. Deși ilegală, această metodă nu foarte sofisticată a fost aplicată cu rezultate spectaculoase în multe țări în special din blocul ex-comunist. Ținta principală a acestui tip de manipulare sunt alegătorii indeciși.

Ce este important de știut este faptul că sondajele de opinie aranjate în favoarea unui candidat pot fi dincolo de o metodă de manipulare și o metodă foarte eficientă de pregătire și mascare a fraudării alegerilor.

Cum se pot evita astfel de manipulări? Nu se pot evita. Toată țările cu o democrație solidă au trecut prin aceste etape de manipulare a electoratului. România e acum în faza în care trebuie să consume aceste etape și electoratul să deconteze naivitatea, iar la noi va dura mult mai mult decât la alte țări, deoarece educația politică a electoratului este mult mai precară.

Iosub Robert

- Apreciază pagina -

2 Comentarii
  1. AntiProşti spune

    Rețelele de crimă organizată s-au răsfirat atât de bine în câmpul tactic românesc de zici că nu a fost nicio campanie. Iar orice campanie sănătoasă se încheie cu o dezbatere, că aşa este în toată lumea.
    Însă la noi, pentru că ne tragem cică din daci şi rromani, totul e cu fundul în sus.
    Nimic nu este ce trebuie să fie, nimic nu e normal. Toți se fac că fac.

  2. Marius spune

    Educatie politica precara? Brexit? O tara care o duce bine, o doare fix de politica, si asa e normal sa fie. Dupa ce s-a validat referendumul din UK, a doua zi cea mai cautata fraza pe Google a fost „what is EU”. Am fost in Anglia, am vorbit cu oamenii, iar ei voteaza efectiv pe oarecare simpatii, in rest pauza. Isi vad de PUB-urile lor si de campionatul de fotbal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate