Se pune din nou în dezbatere publică Regulamentul de gospodărire și întreținere din municipiul Piatra-Neamț

3

Pe fondul comentariilor din presă și spațiul public referitoare la prevederile Regulamentului privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra-Neamț, primarul Andrei Carabelea a declarat astăzi într-o conferință de presă că va avea loc o nouă dezbatere publică de modificare a acestor prevederi prin reluarea consultărilor cu populația. Se solicită o dezbatere constructivă prin care să se vină și cu soluții concrete de modificare a acestor prevederi. Conferința de presă în format video poate fi urmărită aici – click.

Mai jos este declarația primarului Andrei Carabelea referitoare la procedurile care au avut loc până în prezent cu privire la acest regulament și soluțiile pentru viitor.

CLICK AICI PENTRU PROCEDURA DE DEZBATERE

Vreau să aduc câteva clarificări cu privire la regulamentele intens dezbătute în ultima perioadă. Mi-am dorit și am făcut tot ce a fost omenește posibil și instituțional posibil din partea primăriei pentru o dezbatere cât se poate de vie. Am publicat pe data de 22 și 23 aprilie, pe site-ul instituției, regulamentul privind ocuparea domeniului public aparținând municipiului Piatra-Neamț, regulamentul privind organizarea și desfășurarea evenimentelor  în municipiul Piatra-Neamț și regulamentul privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra-Neamț.

Am făcut numeroase apeluri publice pe toate canalele posibile, presă, și știți prea bine că am trimis comunicate în mod repetat, cu încurajarea comunității să vină cu propuneri de îmbunătățire a celor 3 regulamente, pe grupuri de whatsapp, cu peste 100 de persoane reprezentând mediul antreprenorial, sectorul privat și ONG-urile active în Piatra-Neamț și cu prilejul sărbătorilor pascale în locuința fiecărui pietrean a ajuns invitația de a participa la această consultare publică, motiv pentru care susțin răspicat că noi am făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a implica comunitatea în aceste dezbateri, în aceste consultări și mi-am dorit o dezbatere vie cu propuneri constructive pentru îmbunătățirea regulamentelor.

Pe 21 mai, în penultima zi de dezbatere, am organizat un eveniment public și am organizat anterior și câteva runde de întâlniri cu sectoare reprezentative pentru cele 3 regulamente: cu mediul antreprenorial și cu ONG-urile. Pe 21 mai a fost o dezbatere publică transmisă live în urma căreia a rezultat și o minută care a fost publicată imediat pe site-ul primăriei.

În regulamentul de întreținere și gospodărire care a fost foarte intens criticat în ultima perioadă, și nu voi comenta fondul comentariilor apărute în spațiul public, există doar două prevederi introduse nou, restul au primit modificări care nu au fost substanțiale și nu au afectat prevederile articolelor respective.

Articolele nou apărute vizează într-adevăr permiterea accesului animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, deci se interzice accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, grădini publice, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor alimentare.

În momentul de față este drept că nu avem spații amenajate pe teritoriul municipiului, însă de câteva luni am început alături de colegii din primărie și din executiv o inventariere a spațiilor care se pretează a fi amenajate pentru iubitorii de animale care vor fi complet accesorizate în vederea funcționării lor ca atare.

Un alt articol nou: în scopul fluidizării circulației și al creșterii nivelului de confort al orașului, este interzis să se ocupe domeniul public în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

Primarul a continuat să explice că celelalte prevederi criticate: rufele la balcon, creșterea animalelor pe domeniul public etc. au existat în regulamentul vechi din HCL 7/2010.

„Scopul aș vrea să fie o dezbatere constructivă. Apreciez dezbaterea publică pe care ați (n.r. presa) inițiat-o și pentru că cred în energia pe care dumneavoastră ați deschis-o cu acest prilej am lansat în consultare publică din nou regulamentul de întreținere și gospodărire… Și îmi doresc o dezbatere vie în care și dumeavoastră, și întreaga comunitate să veniți cu o critică constructivă. Nu e bine așa… E bine așa… Vă rog, veniți și cu o soluție pentru că altfel rămâne scoasă în evidență doar reaua intenție și această înverșunare nu ne ajută nici pe noi, și nici pe dumneavoastră.”

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. George spune

  Am fost astazi pe jos de la Scoala de șoferi pana la mall si am fost nevoit să merg pe carosabil fiind expus la acrosari. Ar exista un trotuar, zic eu, dat este plin de boscheti si nu si cum sa mergi pe el. Ce fac cei din primărie in aceasta
  situatie ? Cine trebuie să curețe trotuarul ? Păcat ca nu pot posta si fotografii in acest comentariu…

 2. Florin spune

  Să-i transmită cineva domnului primar următoarele:
  1. lasați vorbăraia, dezbaterile, negocierile, datul cu părerea și tot ce mai e omenește posibil ca să ne dovediți că faceți ceva. ”Mircea, fă-te că lucrezi!”. probabil erați prea mic în 1989 ca să știți ce-a vrut să zică actorul Ion Caramitru.
  2. rezolvarea problemelor începe cu identificarea lor.
  3. problemele se rezolvă pe rând, ținând cont de impactul lor asupra omului, grupului social, comunității.
  4. timpul e mai prețios decât imaginea. nu-l mai irosiți pe ședințe foto de doi bani făcute prin ștrand, în așteptarea sezonului estival. laba, bla, bla… exemplele pot contiuna, dar mă abțin.
  MULT SUCCES!

 3. LEX spune

  Da-ți demisia, tu și camarila ta de 2 bani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate