Se împlinesc 72 de ani de când armata română a întors armele împotriva Germaniei

Se împlinesc 72 de ani de când armata  română a întors armele împotriva Germaniei și a trecut de partea Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. La 23 august 1944, mareșalul Antonescu a fost destituit și arestat de regele Mihai.  În  aceeași seară , suveranul s-a adresat națiunii și a declarat război Germaniei.

Acest eveniment este considerat de istorici un ”fapt extraordinar”, care a scurtat cu şase luni Al Doilea Război Mondial şi a dus la supravieţuirea României.

Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn aşteptat că soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareșalul Malinovski au declanșat ofensiva Iași-Chișinău. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Târgu Neamț-Huși-Chișinău, făcând o spărtură în frontul germano-român din Moldova. România se afla la capătul rezistenței fizice şi strategice. Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistenței pe linia fortificată Focșani-Nămoloasa-Galați, lucru cu care mareșalul Antonescu a fost de acord. Conducătorii armetei Axei continuau delirul,  notează Mediafax 

MihaiLa ora 22:30, Regele citeşte la radio Proclamația către țară:

„Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. (…)

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină”.

 În 30 decembrie 1947, Regele Mihai va fi obligat să abdice. Urma sovietizarea României. Pământuri şi afaceri vor deveni ale întregului popor muncitor.

Din 1948 şi până în 1990, ziua de 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

0362618045a3a5fc883e65b6bec2fcac3c8

surse foto: Wikipedia, Historia.ro

 

- Apreciază pagina -

4 Comentarii
 1. legio spune

  Intre mizeria de la 23 august si 12-14 sept, Romania si armata ei nu au avut nici un armistitiu semnat cu rusii. Armata Romana a primit ordin sa depuna armele ca vor primi armament nou si va lupta impotriva Germaniei, rusii in acest interval au luat peste 150000 de militari romani prizonieri,au fost incolonati sub paza si dusi in lagarele din Rusia ,s-au mai intors cam 1/3 dintre ei si aceia distrusi in lagare.Maresalul Antonescu care da dat ordinul ,,va ordon treceti Prutul ” din gara veche din P N ,din trenul militar stationat in aceasta gara (care acum se degradeaza inrtucat noi nu avem voie sa ne comemoram eroii si nu avem voie sa punem macar o placa pe cladirea acestei gari) a fost arestat miseleste din ordinul comunistilor si cu acceptul acestui individ ,inca numit regele Romaniei (in loc de tradatorul Romaniei) ,deoarece comunistii din Romania nu reprezentau nimic in aceasta tara, si tot la ordinul rusilor si comunistilor si a spionilor rusi din Romania ,maresalul a fost trimis in Rusia si tortionat de catre NKVD-ul rus, oare doar ptr acel avion primit cadou ? Aceste lucruri le stiu si auzit direct din gura fostului sef al garzii care l-a arestat pe maresal ,numitul pe atunci col Damaceanu ,ulterior ajuns general si ajuns dirctor general al unei institutii militarizate , acesta in cadru restrans a spus a va regreta toata viata ca l-a arestat pe maresal. (lucruri nescrise de nici o istorie , ptr ca istoria o traiesc o fac si o traiesc unii dar o scriu altii ,la ordinul celor care conduc la momentul respectiv)

  1. legio spune

   Am uitat sa specific ca tatal meu a fost luat de rusi cu toata unitatea unde era militar de cariera ,chiar din padurea Bahna la cativa km de locul unde s-a nascut dar a reusit sa fuga din coloana de prizonieri in apropierea Iasului,s-a mai intalnit cu cativa camarazi dupa terminarea razboiului ,unii veniti cu cele doua divizii T V si Horia Closca si Crisan iar vreo cativa care au mai trait dupa intoarcerea din lagarele rusesti.

 2. terente revine! spune

  am inteles ca ultimele documente secrete date publicitatii confirma ca la 23 august 1944 in romania a fost o lovitura de stat orchestrata de straini si pusa in aplicare de regele mihai.din acel moment regele mihai afost in slujba sovieticilor.asadar mai incet cu aroganta eroului in viata mihai.

 3. stefan spune

  Imediat dupa „intoarcerea armelor”, armata sovietica „eliberatoare” a luat prizonieri cateva sute de mii de ostasi romani lasati de izbeliste de marii lideri ai loviturii de stat care s-au gandit doar la propria piele!De altfel marele rege a abdicat peste cativa ani , nu pentru ca l-au obligat comunistii, ci fiindca vroia sa-si traiasca viata!

  Petru Groza răspunde că monarhia este trecătoare. Și continuă: „Problema abdicării trebuie făcută în bună înțelegere ‘zâmbind’.”

  Regele replică: „Nu înțeleg să mă opun lucrurilor la care nu te poți opune. Văd ce e în jurul meu. Vreau ca om [să trăiesc]. N-am avut copilărie, tinerețe, și mama va trebui să înțeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte. Eu mă voi conforma sfat [urilor] d-tale. Dar între noi.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate