Sculpturi gigantice de origine mayasa, descoperite in Guatemala

0
friza
Sculpturi gigantice de origine mayasa, descoperite in Guatemala

O echipa de arheologi se ocupa cu readucerea la suprafata a unor sculpturi mayase ingropate in orasul Holmul din Guatemala. Sculpturile sunt inglobate intr-o friza enorma care masoara 8 m pe 2 m si care reprezinta o serie de peisaje mitologice, cel mai probabil niste conducatori deificati. Sculptura a fost descoperita in luna iulie in fundatia ingropata a unei piramide rectangulare din Holmul. Arheologul specializat in cultura Maya, Francisco Estrada-Belli, si echipa sa excavau un tunel cand au descoperit aceasta friza. Conform acestui arheolog, sculptura este unul dintre cele mai bine pastrate exemplare de acest fel. Este conservata in proportie de 95%. Cercetarile sunt realizate prin Universitatea Tulane, Universitatea din Boston si Muzeul American de Stiinte ale Naturii. Cheltuielile sunt suportate de Societatea National Geographic.
emblema regalaFriza isi are originea in jurul anului 590, an care corespunde erei clasice mayase, o perioada definita prin lupta acerba dintre doua mari dinastii: Tikal si Kaanul. Cele doua regate erau intr-o permanenta lupta pentru stapanirea resurselor si obtinerea controlului asupra unor regiuni mayase mai mici. Se pare ca orasul Holmul se afla sub influenta dinastiei Kaanul.
Friza arata 3 figuri umane care poarta elemente decorative bogate si bijuterii din jad. Figura centrala are si un nume: Och Chan Yopaat, insemnand zeul furtunii intra in cer. Arheologii speculeaza ca acest zeu ar putea fi regale Naranjo, Ajwosaj, stabilit ca lider al orasului Holmul dupa ce l-a castigat de la dinastia Tikal.
De ce era Holmul, un oras mic care gazduia pana la 20.000 de oameni, atat de important pentru cele doua dinastii?
Cercetarile atesta ca Holmul ocupa o pozitie strategica pentru ambele regate. Regiunea invecinata detinea resurse importante de bazalt, obsidian si jad. Un rege mayas fara jad nu era un rege in adevaratul sens al cuvantului. Prin controlarea orasului Holmul, conducatorii puteau controla aceste resurse, fara a fi nevoie sa traverseze capitala rivalului.
Friza a ramas in continuare in locul descoperirii, deoarece este prea mare pentru a fi mutata. Aceasta va fi conservata, urmand sa poata fi vizitata de turisti la fata locului. Cu toate acestea, accesul in tunel trebuie obturat pentru a mentine umiditatea si climatul optime.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate