Scrisoare Deschisa/Domnule Ministru, domnilor comandanti ai Politiei dar, mai ales, stimati reprezentanti ai societatii civile si ai mass media

6

Domnule Ministru Ioan Rus,

Domnilor sefi din Politie

dar, mai ales…

Stimati reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media

Supun atenţiei dumneavoastră şi opiniei publice următoarea

SCRISOARE DESCHISĂ

Conştient că aplicarea principiului “Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii” poate fi citită în acest caz şi drept “În baza apărării Statului de Drept de către unii poliţişti, fă singur anchete, prinde infractorii, dă-i pe tavă pentru ca alţii să negocieze A.N.-uri contra protecţie”, această scrisoare vă este remisă de un contribuabil foarte supărat pe ineficienţa instituţiei Poliţiei bazată pe lenea, incompetenţa sau corupţia unor poliţişti, cetăţean care, până să “comită” gestul de a candida în comuna natală, a lucrat peste 14 ani în presa locală din Neamţ (din care ani buni ca redactor-şef), iar din 2010 lucrează la Consiliul Judeţean Neamţ, în structura Cabinet Preşedinte (în ultima perioadă de până la intrarea în actualul concediu de odihnă răspunzând de partea de comunicare).

Pare dur dar îmi asum totalmente ce spun, deci, să intrăm în subiect cu o scurtă cronologie:

–          30 iunie 2011 – reclam Poliţiei Judeţene Neamţ faptul că A.N. au vandalizat şi distrus 3 bannere care promovau un proiect de modernizare a administraţiei comunei Zăneşti / Neamţ sub conceptul “Proiectul Daniel Vinca pro-Zăneşti” (în câteva zile, completam acea plângere arătând că infractorii îşi desavârşeau opera cu alte 3 bannere distruse – arătam atunci, clar şi fără echivoc, că nu am nici urmă de încredere în profesionalismul, credibilitatea şi corectitudinea şefului de post ILIE MARCEL cunoscut pentru… relaţiile nefireşti cu persoane dubioase dar şi cu viceprimarul comunei)

–          11 mai 2011 – prima zi de campanie electorală – în calitate de preşedinte PP-DD Zăneşti şi de candidat pentru funcţia de primar, sesizez instituţiile abilitate că A.N. au vandalizat şi distrus în noaptea de 10-11.05.2011 un banner (nu de campanie ci de sediu) amplasat de mai bine de o lună pe sediul din … faţa Poliţiei Zăneşti (un echipaj de Poliţie a venit la faţa locului, a pozat, mi-a solicitat o nouă declaraţie şi… cam atât). În timp ce eu imi pierdeam timpul (o să vedeţi că despre asta e vorba) cu hartii în care făceam copy-paste la informaţii (scriam de mână dar fondul era acelaşi), patru grupuri de voluntari PP-DD postau pe garduri – cu acceptul proprietarilor!!! – peste 3500 de afişe electorale.

–          12 mai 2012 – insist să depun o nouă plângere (reţineţi cuvântul INSIST). În noaptea precedentă, mai multe grupuri de “mercenari” de pe orbita unor contracandidaţi “defrişaseră” PESTE 2000 DE AFIŞE. Eu si amici de ai mei “interceptasem” două astfel de grupuri (unul propiat primarului in funcţie, membru şi candidat PDL, altul – viceprimarului, membru şi candidat PSD) şi am identificat pe câţiva distrugători.

Domnule ministru, domnilor comandanţi,

Evoluţia evenimentelor din aceste ultime zile dar şi ineficienţa sau “orbul găinilor” de care dau dovadă UNII poliţişti (vă rog să reţineţi acest “unii” pentru că am rude sau cunoştinţe în Poliţie care nu fac de râs haina acestei instituţii ca alţii) m-a lămurit: eu tot dau declaraţii şi sunt transformat de sistem într-un “scriitor de plângeri” în timp ce infractorii îşi văd nestingheriţi de treabă. Ba, după cum aţi văzut, de parcă am fi la capitolul “minunile Caracalului”, comit infracţiunile PESTE DRUM DE SEDIUL POLIŢIEI!!!

Din fericire (sic!!!), faptele cărora le cad victime mijloacele de promovare ale mesajelor mele nu trebuie explicate din nou responsabililor din zonă: fostul şef ILIE MARCEL de la Postul de Poliţie Zăneşti a rămas, după reorganizare, poliţistul din comună (adică principalul responsabil cu munca operativ-informativă, cel care trebuie să culeagă şi să valorifice informaţii pentru anchetele în curs!!!); ofiţerul care în iunie 2011, VRÂNCEANU MILUŢĂ, a demarat ancheta pentru acele prime 6 bannere distruse este astăzi şeful Secţiei de Poliţie Zonală Săvineşti (în a cărei zonă de răspundere se află şi comuna Zăneşti).

Sunat de mine, sâmbătă, 12 mai a.c., recunosc, pe telefonul personal, dl VRANCEANU MILUŢĂ, îmi explica faptul că nu ar fi nicio grabă pentru reclamaţia referitoare la 1500 afişe distruse (între timp au ajuns la peste 2000), că poliţistul din ziua anterioară… are zi liberă. La aprecierea mea cum că dacă în urmă cu şase luni i-ar fi prins pe vinovaţii de distrugerea celor şase bannere acum, poate, infractorii ar fi ştiut de frica legii, domnul VRANCEANU s-a arătat curios (şi indignat, din voce) cum de am eu numărul său de telefon. Trebuie să recunosc, totuşi, că a fost generos: a fost de acord, în final, să merg în acea zi la Secţia Săvineşti redactez o nouă sesizare.

Ba, apoi, un echipaj a venit în localitate şi, cum eu reuşisem deja să aflu numele tuturor celor 3 compenenti (iniţial ştiam doar unul) al unei echipe de “distrugători de afişe” a luat o declaraţie unui martor adus tot de mine şi – astă da noroc! – între timp l-a “agăţat” (pentru o declaraţie luată în maşină) pe liderul celuilalt grup identificat de mine şi colegii mei în seara precedentă, un tânăr care… venise la Primărie (să-şi ia răsplata, probabil).

Ghinion, însă – echipajul a trebuit să plece. Probabil la altă faptă. De atunci, de sâmbătă, nu am mai văzut picior de poliţist în Zăneşti, ceilalţi 6 tineri reclamaţi de mine (văzuţi de diverse persoane – care nu doresc să se expună – logic de ce) nu au fost deranjaţi nici măcar cu o floare de onor Poliţia Română (la miezul nopţii, grupul “vice” acţiona de pe un scuter, iar grupul “primar” – pedestru, pretextând că la acea oră… lipeşte afişe).

În fine, nu mai insist, sunt multe informaţii în acest nou dosar/dosare, dar cine să le valorifice… Şi de ce? Alegerile trec, poate vin “tot ai noştri”… Vesel, nu?

La fel de “veselă” ar fi şi informaţia că în dosarul referitor la plângerea mea din 30 iunie, se află, în plus, doar… declaraţiile proprietarilor terenurilor pe care fuseseră amplasate cadrele cu acele bannere. Nimic altceva deşi au trecut 10 luni, adică peste 312 zile!!! Aaaa, să fim serioşi: autorii nu sunt cumva infractori periculoşi, clanuri mafiote de interlopi cu ani de puşcărie… Nu, sunt nişte nefericiţi, unii chiar foarte tineri, fără prea multă educaţie care au ajuns să se vândă pentru un pahar de băutură… Şi stau şi mă întreb: dacă astfel de cazuri nu sunt rezolvate de onor competenta Poliţie, cum şi cu ce oameni veţi rezolva domnule ministru şi domnilor comandanţi cazurile de crimă organizată, de criminalitate economică-financiară care se întrepătrund cu influenţele clanurilor de interlopi?

Sincer vă spun, părerea mea este că faptele de la Zăneşti reclamate de mine ar putea fi soluţionate în câteva zile (dacă s-ar dori) şi de un student din Anul 2 de la Academia de Poliţie ba chiar şi de un elev de la Scoala de Subofiţeri. Dacă s-ar dori!!!

Un ofiţer din Neamţ mi-a deschis însă ochii chiar ieri: “Uită! Ia-ţi gândul! La aşa legături pe care le au primarul şi vicele mai bine tipăreşte-ţi alte afişe! Şi nu le mai pune în stradă!”.

Ups! Uitasem de imunitate. De imunitatea în faţa legii! Şi de cauze şi de conexiuni!

La vremea pe când lucram în presă, la ce articole sau stiri tv au aparut în ultimul an despre administraţia sau alte probleme din comuna Zăneşti ar fi descălecat în zonă desant de procurori şi poliţişti. De un an de zile însă parcă ar fi un consemn de “omerta” care a lovit toate instituţiile statului, inclusiv (sau mai ales) Poliţia, domnule Ministru.

Sunteţi nou în funcţie astfel că mă văd nevoit (cu speranţa că măcar un consilier de-al Dvs. Va citi aceste rânduri) să vă pun în temă:

 1. Sute de tone de deşeuri şi moloz provenind de pe Platforma Chimică Săvineşti au fost transportate de utilaje şi oameni ai viceprimarului şi basculate în Lunca Bistriţei din comuna Zăneşti, sub pretextul unui aşa-zis dig de protecţie. Sesizate, Apele Române şi Garda de Mediu au constatat ilegalitatea, au cerut eliberarea terenului de deşeuri (nu s-a întâmplat acest fapt deşi a trecut mai bine de un an) şi au dat o amendă… nu celor care au transportat ci firmei care demola cu acte în regulă. Substratul: măcar acea firmă avea autorizaţie de lucru cu deşeuri şi, deh (ăsta e substratul financiar) de ar fi dus acele deşeuri şi gunoaie la un depozit autorizat ar fi trebuit să plătească miliarde de lei. În plus, deşeurile au produs în continuare bani: oameni ai viceprimarului le-au “mărunţit” pentru a extrage din ele camioane întregi de fier vechi vândute apoi (pe acte, oare?) unor alte firme. (găsiţi zeci de articole pe această temă pe internet la o simplă căutare cu “deseuri zanesti”).
 2. Deturnări subvenţii APIA – aici trebuie un pic de anchetă. De verificat pe ultimii trei ani, mi s-a spus. (e vorba despre subvenţia pentru păşune).
 3. Concesionarea şi vânzarea a ½ din Parcul din satul Traian către familia unui consilier local. Şi reconcesionarea şi revânzarea (pentru că iniţial încălcaseră mai multe legi). De văzut şi data eliberării autorizaţiei de construcţie şi data efectivă a începerii construcţiei (aaa, normal că a apărut prompt un magazin!).
 4. Concesionarea ilegală şi GRATUITĂ (!!!) către familia altui consilier local al terenului de sport din central comunei.
 5. Facturi de miliarde pentru lucrări fictive (sau umflate astronomic) de balastare.
 6. Afacerea “Toaleta de lux de la grădiniţa Zăneşti”. Au fost cheltuiţi deja, pentru o toaletă de 40 mp, circa 140.000 lei (abia a ajuns “la roşu” cu aceşti bani) iar acum se lucreză pentru finalizare (alţi 80.000 lei). Per total, ar fi vorba de vreo 50.000 de euro ceea c ear însemna 1250 euro/mp, în condiţiile în care, în Piatra Neamţ de exemplu, apartamente ANL (cu gaz metan şi toate cele) au costat chiar şi sub 400 euro/mp. Presa locală a scris (http://www.ziarulceahlaul.ro/?p=6798), presa centrală a dat informaţia în valuri (http://www.adevarul.ro/locale/piatra_neamt/Piatra_Neamt-Neamt-Adevarul-stiri_din_Neamt-Zanesti-toaleta-lux-hazna-scoala-gradinita-prescolari_0_665333524.html, http://www.realitatea.net/toaleta-de-lux-la-tara-vezi-cat-va-costa-video_924492.html, http://www.antena3.ro/tag/zanesti-86723.html#). Autosesizare? Ei, aş! Poliţie? Care Poliţie?

Aş mai putea pomeni de încercarea (eşuată datorită protestului cetăţenilor şi intervenţiei presei) de a se inchiria… unui preot o şcoală de 460 mp şi a unui teren de 500 de metri, cu întrebări şi presiuni făcute în Consiliul Local (e un clip  elocvent pe youtube) de către viceprimar. Şi multe altele. Dar la ce bun? Interesează pe cineva cum banul sau bunul public  e jefuit ca… la Zăneşti?

Cum adică de ce? “Ţi-am zis să te uiţi la legături. Nu vor băieţii să-şi facă duşmani de pomană. Primarul a plătit un fost colonel de poliţie, pensionar, drept consultant juridic. Vezi de ce l-a plătit. Cumnatul viceprimarului e ofiţer la D.N.A. Cine e nebun să-şi bage coada acolo?”, mi-a zis acelaşi ofiţer de care vorbeam mai sus.

La toate acestea s-ar putea adăuga, domnule Ministru şi domnilor comandanţi, informaţiile care circulă în zonă, printre oamenii de rând care nu sunt experţi în investigaţii dar văd, aud şi vorbesc despre “competenţele” ex-şefului de post, actualmente singurul poliţist din comuna, ILIE MARCEL.

Eu nu pot crede că ar fi adevărat ce se spune despre:

–          Anumite legături ale sale cu anumite persoane care transportă români în si dinspre străinătate;

–          Legăturile cu unii braconieri care aleargă iepurii şi alte vieţuitoare pe dealurile Traianului (sat din comuna Zăneşti).

–          Partidele de “şpriţ intens” cu viceprimarul şi cu alţi tovarăşi după care onor poliţistul era şoferul de serviciu.

–          Despre faptul că maşina Poliţiei era nu doar taxi pentru tovarăşi obosiţi de şpriţ ci şi antemergător pentru cei care se încăpăţânau să-şi conducă împreună cu Bachus maşinile.

–          Despre sumele jucate la “păcănele” (inclusive la barul viceprimarului), sume pierdute care exceed cu mult salariul de bugetar-poliţist. Sau despre faptul că ancheta asiduă “roşu-negru” era realizată în haina de poliţist.

Nu, domnule ministru, nu domnilor comandanţi. Eu nu pot să cred că aceste vorbe ar fi adevărate ci doar că ar fi simple răutăţi. Dar dumneavoastră ce credeţi? Dacă nu despre vorbe măcar despre imaginea de cristal pe care o are reprezentantul instituţiei Dvs din comuna Zăneşti / Neamţ?

Aşa că, stimaţi domni, eu mă resemnez (doar într-o privinţă, fireşte): ce pretenţie să am eu să prindă Poliţia nişte pârliţi de distrugători de bannere sau afişe dacă nu vede cum zboară aiurea miliardele din bugetul comunei? Sau, invers: cum să vadă fraudele masive dacă nu e în stare să prindă nişte pârliţi?

Şi cine să-mi prindă mie pe ăştia de au rupt acum 3 zile un banner şi „doar” 2000 de afişe? Poliţistul din comună şi structura nouă (mă refer la Secţia de Poliţie Săvineşti) condusă de cel care a început acum 10 luni o anchetă la care nu am primit nici măcar (chestie de comunicare dar şi de bun simţ) un răspuns?

Stimaţi domni,

Nu am scris această scrisoare ca să vă fac subordonaţii de râs (nici nu aş putea să o fac mai bine decât ei înşişi). Ci ca să trag un semnal de alarmă. Cele prezentate mai sus devoalează interesul şi disperarea unor vremelnici aleşi de a-şi conserva robinetele de bani publici. Şi că ar plăti oricât, ar face orice pentru asta.

Pe de altă parte, politic vorbind, şi în spatele meu sunt aliniate batalioane de speranţe ale zăneştenilor care doresc o schimbare în administraţia comunei. Înainte de începerea campaniei am cerut (in mai multe rânduri, şi direct, şi prin alte canale inclusiv virtuale) simpatizanţilor mei să nu rupă afişe, să avem o campanie civilizată. Am cerut acelaşi comportament şi celor circa 40 de voluntari care au lipit afişele echipei mele politice. Dar într-o campanie sunt patimi. Apar frustrări. “Au rupt banii  şi munca noastră”. Cât credeţi că mai pot stăpâni aceşti oameni? La ce trebuie să se ajungă pentru ca acei câţiva derbedei din Zăneşti să ştie de frica legii?

Înainte de a începe campania, date fiind antecedentele de mai sus, se spunea că în zonă e o mare “încărcătură emoţională” în comunele nemţene Zăneşti şi Girov. L-a Girov, după cum aflăm din Buletinul de Presă al Poliţiei Neamţ din data de 13 mai a.c., s-a ajuns deja la faza pe ameninţări, pumni, arme albe, bâte şi ţevi metalice. Doreşte cineva să se ajungă la aşa ceva şi la Zăneşti? Eu – nu! Alţii – nu ştiu! Ar mai trebui ca, din când în când unii poliţişti plătiţi din banii noştri să mai prindă şi infractori. Măcar după 2-4-6-8-10… luni. Oare cerem prea mult?

Cu speranţa că nu voi fi nevoit să-mi mai pierd timpul atât de preţios într-o campanie electorală pentru epistole despre poliţişti care nu prind nici muşte,

14.05. 2011 (4:20)                                                       Daniel Vinca

P.S. 1 – Pe domnul comandant al Poliţiei Neamţ Paul Tablan îl ştiu de mult. De pe vremea când era tânăr ofiţer la Judiciar şi era trimis de “greii” de atunci din Poliţia Neamţ la emisiuni moderate de mine unde promovam munca poliţiştilor, cazuri rezolvate sau acţiuni şi sfaturi de prevenţie.

Au trecut anii – am ajuns acum 10 luni în biroul său, ca orice cetăţean, scrâşnindu-mi oful după bannerele mele. Şi spunându-i de ce nu am încredere în “poliţistul adjectiv ILIE MARCEL”. Ce bine ar fi fost să mă înşel!!! M-am mai întâlnit apoi cu dl comandant Tablan prin sediul Prefecturii. Nu mi-a zis nimic despre bannere. Vreo rezolvare spectaculoasă ceva… Acum cred că va cere dosarul prăfuit de 10 luni. Poate le dă un exemplul personal subordonaţilor şi-l rezolvă el. Şi apoi îi trimite pe ei la toaletă. La “Toaleta de lux de două miliarde” de la Zăneşti să numere cărămizile. 1, 2, 3, 4… până la D.N.A. şi înapoi!

P.S. 2 – Apropos de toaletă. Consideraţi că e doar o întâmplare că la posturile centrale (nu, nu la OTV ci la Realitatea tv, Canal D şi Antena 3) care au dat respectivul caz, primarul şi viceprimarul spuneau că totul e OK. Mai ales viceprimarul pe al cărui listă de consilieri – ştiu că nu o să credeţi, dar nici măcar aparenţele nu le salvează – se află patronul firmei care lucrează acum la finalizarea lucrărilor. Banii nu-s plătiţi direct din Primărie ci trecuţi un pic, suveică, prin Şcoală, dar despre asta s-ar putea prinde chiar şi poliţistul ILIE MARCEL!!!

P.S. 3 – Faţă de plângerea de acum câteva zile (cea referitoare la banner), la adresele de mail apar si asociaţii şi fundaţii ale societăţii civile. Nu că nu aş avea încredere în presă (ba chiar am!!!) dar m-am gandit că un aliat nu strică. Şi un martor important care să reţină că am avertizat despre o situaţie explozivă. Eu sper din tot sufletul ca la Zăneşti să nu se ajungă la vreo situaţie ca la Girov (sau mai rău) dar sincer nu ştiu ce ordine primesc cei pe care eu i-am dat deja ca făptaşi şi nimeni nu-i întreabă de sănătate ca să nu deranjeze mai sus.

P.S. 4 – la atach-urile foto, aveţi poze cu bannerele devastate acum 10 luni, bannerul şi afişele făcute harcea-parcea acum câteva zile şi cu un banner de 33 de mp amplasat sâmbătă seara (încă întreg).

P.S. 5 – Îmi cer scuze că vă remit această scrisoare deschisă la o această oră matinală. Am scris-o peste noapte. Ştiţi, eu ziua sunt ocupat cu numărarea bannerelor şi afişelor vandalizate şi, de asemenea mai scriu (v-aţi prins, de pomană) sesizări la Poliţie. Cum care Poliţie?

Plangere bannere 2012 – PDF

telegram ziar piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Robert spune

  Domnule ministru, va dau o solutie financiara sa mariti salariile politistilor profesionisti: dati afara parazitii cum sint unii din cei mentionati in textul de mai sus…

 2. loboda spune

  d-ul VINCA „candidey la funcţia de primar al comunei Zăneşti la alegerile din 10 iunie 2012”, OARE??????????

 3. Nero spune

  Cred ca avea ceva sange in alcool cand a redactat fituica…l-a cuprins disperarea ca pe langa datoriile imense ramase neachitate de cand a inchis pamfletul lui de ziar (informatii publice, suma are multe zerouri) va mai avea dupa 10 iunie inca o caruta de datorii facute asa in ultimul an de campanie ilegala si din pacate pt el, fericire pt restul, va fi tot doar un neica nimeni in Zanesti cum a fost si 30 de ani, pana la cuprinsa febra electorala. Ah, pardon, nu a fost chiar neica nimeni, prin tinerete a facut un pic de valuri cand a furat chiar de la parintii lui (din nou informatii publice. si nu furaciune de aia cu „l-a urechit mamica si a aflat satul” ci furaciune de aia cu dosar penal). Omule, macar ai sa ai destula hartie igenica, de la afisele tale pe care le rup commando-urile angaje de contra-candidati…iti dau un sfat, ofera-le satenilor nelipite pe garduri, ar fi mai mult decat incantati sa le poata folosi in bude in lipsa de altceva. Ipocrizie la cote maxime in acest individ :
  – urla cat poate ca altii cumpara voturi…stai sa vedem, asa cum a facut si el de un an incoace, tot cu sucuri, dulciuri si tuica pe la evenimentele pseudo asoociatiei?
  – nu mai poate de onestitate si da pe laturi acuzand hotii ca fura…ciudat, sigurii cu dosare penale sunt el si maretul Farcasanu (el e in top ten, are mai multe inclusiv unul pe rol)
  – acuza pe altii pe dezinformare….asta dupa ce a adunat 30 de de ametiti platiti de tovarasul de campanie dumitriu pe care i-a mai si mintit ca nu stiu care preot voia sa „cumpere” o scoala…macar mai sus si-a revenit si a rectificat ca era o inchiriere

  Mergi nene sanatos, si mult succes in executarile silite ce vin dupa 10 🙂

 4. loboda spune

  am fost informat telephonic ca bannerol de pe unul din sediile PP-DD Zăneşti (organizaţie al cărei preşedinte sunt şi în numele căreia candidey la funcţia de primar al comunei Zăneşti la alegerile din 10 iunie 2012) a fost vandalizat şi distrus.

  bannerol = bannerul
  si
  candidey = candidez

  exemplu pentru ziarist de 14 ani in presa . HA

 5. Cornel spune

  Niste huligani. Isi fac derbedeii de cap pt ca politia doarme sau bea la firu la carciuma. Sa-l pupe in fund pe vinca.

 6. terente spune

  vinca potolestete ca nu are nici o legatura ce faci tu cu politia si candidatura la primarie.nu ai vocatie sa fii primar gica batranul te aduce cu picioarele pe pamant pdl nu te-a agreat si ai ajuns in slujba lui farcaseanu/politic esti o

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate