ŞCOALA DE VARĂ ÎN SUNET DE CHITARA

0

În spaţiul din Ştrandul municipal destinat Şcolii de Vară se pot auzi zilnic acorduri de chitară. Timp de două ore, Florentin Blănaru, coordonatorul clasei de chitară, este înconjurat de copii şi tineri, cu toţii dornici să prindă „microbul” instrumentului.
Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, Secţia Muzică Instrumentală – Chitară, Florentin Blănaru a activat ca profesor de muzică la Şcoala generală din Tazlău, la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi (1992-1996), acolo unde a predat chitara clasică, iar din 2009 activează în cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ.
Între 1984-2000 a activat ca instrumentist în orchestra simfonică a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, instituţie cu care a întreprins turnee în Italia şi Germania cu operele „Madame Butterfly”, „Boema”, „Tosca”, „Rigoletto” şi „Hello Dolly” (1996 – 1997). Cinci ani mai târziu (2001), a participat, alături de Filarmonica din Constanţa, la Festivalul Internaţional de Pian Brignol, Franţa.


Tot în perioada gălăţeană a realizat înregistrări pentru Radio Galaţi, cu „Trioul de Chitare” local.
Ca interpret solo a obţinut Premiul II la Festivalul de Chitară Clasică Sinaia (1986), a imprimat la studiourile „Prima” din Roma pentru coloana sonoră a unor filme documentare (2003). Are la activ un recital la Ambasada Spaniei din Roma, recital susţinut, la invitaţia ambasadorului Spaniei, pentru toţi miniştrii din ţările vorbitoare de limbă spaniolă.
Pasionat de chitara clasică încă din anii liceului, Florentin Blănaru explică strădania sa din aceste zile: „încerc să insuflu copiilor, de diferite vârste şi niveluri de pregătire muzicală, plăcerea de a interpreta piese de factură diferită – blues, rock, balade, muzică clasică şi muzică de film.”
Faptul că munca sa nu este în zadar e dovedit de reacţiile pozitive ale elevilor. Astfel, un cursant, elev de liceu, a mărturisit că „am auzit că domnul profesor învaţă copiii să cânte la chitară muzică rock, ceea ce m-a făcut să vin aici. Dar am fost «prins» de acordurile muzicii mai grele, căreia i se spune şi clasică. Vreau să aflu dacă pot veni la toamnă, la cursurile Şcolii Populare.”

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate