Schimbări majore pe piața apartamentelor închiriate în regim hotelier: clasificare și acord de la vecini

0

Prețul unui apartament închiriat în Piatra Neamț a explodat, la propriu, în ultima perioadă. Dacă în anii trecuți, un apartament cu două camere se putea închiria cu 100 de euro pe lună, acum rar găsești unul la 200-250 de euro. Raportat la salariile din zona noastră, persoanele care locuiesc cu chirie fac acum eforturi supraomenești pentru a putea face față cheltuielilor, nu mai discutăm despre faptul că pe lângă acea chirie trebuie să plătești și utilitățile, care s-au majorat în repetate rânduri, ajungând la o valoare record.

Pe site-urile de închirieri apar tot mai des în ultima vreme, locuințe care se închiriază în regim hotelier. Urmează, însă, o serie de schimbări în rândul proprietarilor care aleg să facă acest lucru.

Persoanele fizice care închiriază apartamente în regim hotelier vor avea de făcut o serie de demersuri suplimentare, pentru a putea face această activitate în legalitate. Un nou ordin de ministru schimbă radical condițiile necesare pentru această activitate.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a înaintat un proiect de ordin prin care dorește să modifice condițiile în care persoanele fizice au dreptul de a închiria locuinețele proprii în regim hotelier, ca structuri de primire turistică.

Cea mai importantă schimbare este cea de obligativitate de deținere a unui certificat de clasificare. Pentru a-l obține, proprietarii de locuințe vor avea de îndeplinit o serie de condiții, printre care se regăsește și acordul vecinilor, dacă apartamentul este situat într-un bloc.

De asemenea, se limitează numărul de camere închirate, la șapte, indiferent în câte locuințe se află acestea. De exemplu, pot fi maxim două apartamente cu 3 camere și o garsonieră. Până acum exista limitarea de cinci camere. Dacă proiectul de ordin va fi aprobat, el va modifica Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate