Scapă-ne, Doamne, de gale ridicole și pompoase!

1

Competiția dintre administrația județeană Arsene și cea pietreană timbrată Chitic a născut un nou monstru. Concluziile panaramei de la Gala Ambasadorilor Neamțeni de toamna trecută, când s-a umblat cu ambasadori vopsiți în deschiderea unui spectacol istoric al Cenaclului Flacăra, au rămas pentru public, pentru cititorii. Trupeții viitorului fost primar au zis să nu se lase mai prejos și au reușit. Nu merită cercetat dacă ideile mutante sunt proprii și personale, ori preluate de la vreun furnizor cu mult tupeu și puțină minte. Bine ar fi ca prima ediție a Galei Generațiilor Piatra-Neamț, ținută joi după-amiază la Cinema Mon Amour, de la ora 17, să fie ultima în asemenea compoziție.

Oficial, ne vesteau că acțiunea va reuni elevi și cadre didactice care au obținut performanțe deosebite, cuplurile care au împlinit (în ultimul an) 50 de ani de căsătorie și cetățeni de onoare ai orașului nostru. O frază de final, atribuită primarului și trecută neobservată, suna ca un avertisment al îngrămădelii fără cap și fără coadă: „Îmi doresc ca evenimentul organizat în acest an să devină traditie pentru că un oraș care se respectă trebuie să-și premieze performerii”. Aducem așadar elevi și profesori, din vârful clasamentelor unor competiții puse la grămadă, că-s performeri multilaterali și pluridisciplinari. Aducem pe cei căsătoriți cu 50 de ani vechime neîntreruptă în acte, că-i performanță de căsnicie. Treziți de intervenția doctorului Virgil Răzeșu, au descoperit că avem printre noi cetățeni de onoare în viață. Hai cu ei pe scenă, dă bine să-i bagi în seamă de Zilele Orașului. În cazul unora dintre cei decedați sau indisponibili, s-a acceptat calitatea de urmaș sau reprezentant. Deh, în ideea de generații amestecate.

De la început, prezentatorul a prevenit participanții că manifestația va dura vreo trei ceasuri. Cam puțin. La un calcul preliminar, numai pentru elevi și venerabilii semicentenari (la vreo 130 în fiecare categorie), fără cetățeni de onoare și alte momente din program, ieșea o durată uriașă. Fiecare urma să urce pe scenă prin stânga, să o traverseze în capătul celălalt să primească „felicitările” complete din partea lui Dragoș Chitic asistat de Luminița Vîrlan, apoi să se întoarcă în stânga să semneze pentru conținutul plicului. (Există mărturii că unii au scăpat mai repede, plicul fiindu-le cerut înapoi, dar să trecem, vorba lui S.O.V.) Nu e tot, pe scenă erau puse scaune. Cu rost, cică.

În secțiunea dedicată premierii elevilor cu rezultate nemaipomenit de notabile, s-a pus un fel de egal disgrațios între discipline școlare de forță, concursuri de talente și pasiuni, sport cât cuprinde și neo-olimpiade sau concursuri naționale care atentează la griparea minții. Cu tot respectul față de un premiu muncit, nu poți compara matematica, fizica și literatura cu neogreaca. Jos pălăria pentru tinerii care au înțeles însemnătatea și utilitatea în viitor a limbii ruse, chiar fără profesor. E un pariu câștigat. Totuși, de unde au răsărit concursuri de răsunet la management-psihologie, analiza produselor alimentare (dacă am înțeles bine) și teorie sportivă? Lucrul manual, cu secțiunea „să țesem frumos” și olimpiadele deschise celor din clasa pregătitoare mai lipseau. La urma-urmei, dacă e să fim cinstiți și fără supărare, nici concursul ăla de astronomie nu-i vreo sfârâială. Olimpiada internațională de renume și prestigiu, luată în seamă, e la astrofizică, nu astronomie. Uriașă diferență.

În cele din urmă, parte din copii au ocupat scaune pe scenă, amestecându-se cu cetățeni de onoare, urmași și reprezentanți acestora, după caz, după chef, după acel du-te-vino jenant cu plicul, ba prin fața, ba prin spatele prezentatorului. De reținut, cei cu onoarea au plecat acasă cu cărți. Din păcate, emoția stârnită de cei din urmă a întărit convingerea că li se cuvenea un tratament distinct, cu adevărat respectuos astfel încât într-un timp scurt publicul să sesizeze diferențele uriașe dintre ei, să compare motivația acordării titlurilor. Doctorul Răzeșu a încercat un decupaj, vorbind de Gala Cetățenilor de Onoare, numai că fuseseră distribuiți într-un film defect.

Rămân câteva momente plăcute și merită evocate, comentate. Luminița Huțupan-Dinu, cel mai bun portar din istoria handbalului feminin și antrenorul Otto Hell merită inclusiv statui. Nu pot fi comparați cu „animatoarea culturală” (așa a fost prezentată!) Mihaela Rădulescu (Țiganu). Modești și disciplinați, ca de fiecare dată când sunt solicitați de comunitate, Luigi Bodo și Ion Strătilă de la Rifil parcă poartă o ramă comună pe care scrie „Profesionalism și Responsabilitate”. Despre profesoara Alina Tătaru (Pamfil), prezentă în numele mamei sale, puțini știu că a fost șefă de promoție la Liceul Petru Rareș, în 1970. Pe această linie de șefie în studiu, ne-a bucurat inimile co-șefa de promoție de la Calistrat Hogaș (profil umanist) din acest an, Mălina Ioana Cojocaru, nepoata onoratului Corneliu Dan Borcia. Alt nepot elegant, Matei Kirileanu, l-a reprezentat pe reputatul doctor Todică Kirileanu, iar Răzvan Bobeanu pe regretatul său tată, Raul Constantin Bobeanu, ultimul comandat autentic de județ. Să-i vezi apoi în același cadru pe Gheorghe Munteanu, în numele familiei lui Vincenzo Puschiasis sau pe însuși Ion Șarban, fost primar de Orhei, care din 1999 vine în fiecare la Piatra-Neamț la Zilele Orașului, înseamnă un privilegiu. Respectul și recunoștința aveau să înregistreze la finalul prezentării un moment incredibil pentru marea de mizerie locală. Pe scenă a fost invitată profesoara și directoarea de colegiu Mariana Paleu. Deși acum se află în penitenciar, a fost salutat Petrică Paleu, omul care a relansat handbalul masculin românesc odată cu fenomenul FibrexMania. De la cei menționați, alături de cei peste care am sărit fără intenție, unul câte unul, se adună povești, pagini de istorie impresionante, după cum și regrete, controverse. Suficient cât să construiești o gală-de-gală separată, nu un fel de pomenire contra-timp, fără rigoare, fără fastul și sclipirea meritate.

Lesne de închipuit, apropierea orei meciului de fotbal Germania-România a subțiat publicul semicentenarilor.

Niște unii au bifat joi o închipuită acțiune de răsunet și nu le pasă că se apropie ziua în care vor fi ignorați, când plicul cu bani oferit în condiții degradante le va fi aruncat între ochi. Cât privește cetățenii de onoare e mai simplu – a doua oară nu-i păcălesc.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    O oglindire fidela a celor intamplate acolo!Excelent articol!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate