Sarbatoarea Rusaliilor sau a Pogorarii Sfantului Duh

0

Sarbatoarea Rusaliilor sau a Pogorarii Sfantului Duh reprezinta aspectul principal al infiintarii bisericii pe pamant. Duhul Sfant a fost trimis asupra apostolilor care au inceput sa vorbeasca in limbi straine tocmai pentru a propovadui evanghelia intregii lumi. Obiceiul impartirii crengutelor de tei sfintite cu ocazia slujbei Rusaliilor este preluat de la evreii care impodobeau la 50 de zile de la invierea lui Hristos casele cu ramuri de nuc sau de tei, simbolizand limbile de foc sub care s-a pogorat Sf. Duh peste Apostoli. Pogorarea Sfantului Duh, alaturi de sarbatoarea Pastilor si de ziua Duminicii, este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine.

Biserica “Pogorarea Sf. Duh” din Piatra Neamt sau Biserica de la Gara, asa cum este cunoscuta de credinciosii care ii pasesc pragul, imbraca duminica, 3 iunie, haina de sarbatoare a hramului. Aceasta biserica si-a inceput existenta in anul 1999, in decembrie avand loc slujba de sfintire a demisolului. Ca stil, biserica este fidela constructiei de tip stefanian, intalnita predominant in zona Moldovei.

Aceasta biserica, datorita pozitiei ei, constituie un punct de trecere si de meditatie pentru toate varstele: de la batranii care vin de la tara si merg in piata pentru cele necesare, pana la copiii care fac naveta la liceele si scolile din oras. Pe langa acestia, foarte multi din cei ce isi incep serviciul dimineata vin si “semneaza condica” la aceasta biserica, rugandu-se pentru liniste si sanatate. Din discutiile cu credinciosii ortodocsi din Piatra Neamt, am sesizat o simpatie sporita fata de aceasta biserica datorita bunei pastoriri a preotului paroh Gheorghe Mocanu.

Dupa cum se stie, Liturghia din cadrul Bisericii Ortodoxe este una mai mult cantata decat rostita, motiv pentru care este necesara prezenta unor protopsalti sau a unui cor care sa ofere raspunsurile din cadrul randuielii slujbei. Aceasta activitate este indeplinita in cadrul Bisericii „Pogorarea Sf. Duh”- Gara de corul „Cantec Sfant”. Va recomandam pagina web www.cantecsfant.ro, unde toti cei interesati de activitatea acestui cor pot vizualiza clipuri si imagini din cadrul concertelor si slujbelor la care „Cantec Sfant” participa. Acest cor si-a inceput activitatea inca din 2003, sub numele „Carmen Sacrum”, fiind infiintat sub binecuvantarea Pr. Paroh Ghita Mocanu. „Cantec Sfant” este un cor barbatesc care, in prezent, numara peste 20 de membri activi. Corala a fost dirijata între anii 2003 – 2005 de Prof. Cazacu Petru, între 2005 – 2007 de Iosub Catalin, între 2007 – iulie 2010 de Lache Florin, iar din iulie 2010 pâna în prezent de Iosub Catalin.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate