„Săptămâna prevenirii criminalitătii” – 24 septembrie – ziua preveniri delincventei juvenile în unitătile de învătământ

0

Luni, în cadrul evenimentului national „Săptămâna prevenirii criminalitătii”, politistii nemteni s-au aflat în rândul elevilor cărora le-au transmis informatii privind prevenirea delincventei juvenile.
Astfel, polițiștii de proximitate au desfășurat activități pe această temă în unitățile de învățământ aflate în responsabilitate, în rândul elevilor din clasele de gimnaziu și liceu.
Polițiștii de prevenire au fost prezenti la Colegiul Național Gheorghe Asachi, din Piatra Neamț, unde au continuat activitățile de informare si de prevenire, demarate în anul școlar anterior, în colaborare cu elevii coordonați de profesorul consilier – educativ Negru Daniela. Polițiștii au avut dezbateri interactive cu elevii, pornind de la definiția DELINCVENȚEI JUVENILE, trecând la cauze și condiții favorizante, iar la finalul discutiilor a fost abordat si subiectul consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni de către minori. Au fost prezentate cazuri concrete de minori care au săvârșit fapte antisociale si care au fost sancționați conform legii. Polițiștii au aplicat un chestionar constând în 10 întrebări prin care s-a urmărit evidentierea modului în care tinerii percep pericolele delincvenței juvenile, dacă urmăresc mesajele preventive transmite de canalele media și nu în ultimul rând dacă se simt în siguranță în școală și în afara acesteia.
Surprinzătoare au fost răspunsurile oferite de elevi cu privire la consecințele ce decurg din comiterea de infractiuni.
Exemplificăm:
-”… consecințele… sunt foarte grave: as intra în puscărie, mi-as pierde prietenii, familia, viata mea nu va mai fi ca înainte”
– „nu mai esti privit ca înainte de către cunoscuti si de cei pe care-i vei cunoaste si vor afla trecutul tău”
– „va fi foarte greu să găsesti un loc de muncă dacă ai în spate un cazier”
– „mi-as pierde libertatea, respectul de sine, al familiei si prietenilor”
– „mi-as distruge viitorul, voi găsi mult mai greu un loc de muncă”
– „as pierde toate sansele frumoase care mi s-ar fi oferit, as fi pierdut, fără respect”
– „as pierde sansa de a realiza ceva în viată…”
Activitățile preventive au continuat si astazi, 25 septembrie 2012, când a fost abordat subiectul ”prevenirii victimizării minorilor.”

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate