Saptamana memoriei (editia a patra) – Ziua memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii

1

Institutul francez Iasi
INTRAREA LIBERA
Invitati:
• Andrei CORBEA-HOISIE, germanist, presedinte al Asociatiei Culturale Romano-Germane /Centrul Cultural German din Iasi, cercetator si profesor al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi;
• Eric FREEDMAN, presedinte al Societatii de Studii „Benjamin Fondane”;
• Carol IANCU, istoric, specialist in istoria evreilor din Romania, profesor la Universitatea Paul-Valéry, Montpellier 3, Franta;
• Mircea MARTIN, critic si teoretician literar, eseist, profesor la Universitatea din Bucuresti;
• Simona MODREANU, sefa a Departamentului de Franceza al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cercetator si profesor in cadrul aceleiasi universitati;
• Radu PETRESCU, cercetator si conferentiar la Departamentul de Franceza al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi;
• Aurel VAINER, deputat, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania;
• Benoît VITSE, autor dramatic, regizor, actor, fost director al Centrului Cultural Francez din Iasi si creator al salii de teatru „Benjamin Fondane” a aceleiasi institutii.

Institutul francez Iasi va invita la seria de manifestari ce comemoreaza „Ziua memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” si are ca titlu generic „Saptamana memoriei”.
Aceasta a patra editie a evenimentului, care are loc intre 25 si 27 ianuarie, este consacrata vietii si operei lui Benjamin Fondane (Barbu Fundoianu), nascut la Iasi pe 14 noiembrie 1898, intr-o familie de origine evreiasca. Recunoscut datorita operei sale bogate si complexe drept unul dintre marii poeti de limba franceza ai secolului XX, eseist, filosof si cineast, victima a unei arestari de la domiciliul din Paris, in 1944, moare in acelasi an intr-o camera de gazare la Birkenau-Auschwitz.

MIERCURI, 25 IANUARIE
18.00:
Teatru: „Benjamin Fondane ii scrie lui Louis-Ferdinand Céline”, texte de Benjamin Fondane, interpretarea si regia: Benoît Vitse.

JOI, 26 IANUARIE
18.00:
Lansarea primului volum al editiei „Opere Fundoianu-Fondane”, editura „Art”, Bucuresti (Invitati: Andrei Corbea-Hoisie si Mircea Martin, director al editurii „Art”, cel care se afla la baza acestei editii).
„Editia de OPERE FUNDOIANU-FONDANE isi propune sa dea seama de toate filierele formative (iudaica, romaneasca, franceza) si de toate genurile literare si artistice in care autorul si-a incercat talentul atit in limba romana, cit si in limba franceza: poezie, proza, dramaturgie, scenarii de film, publicistica, critica literara, scrisori etc. E vorba de o editie critica din care nu vor lipsi numeroase texte inedite. Fiecare volum este insotit de note si comentarii, ca si de variante (cind acestea s-au pastrat).” (Mircea Martin)
18.30: Sesiune de comunicari „Despre Benjamin Fondane” (Invitati: Eric FREEDMAN, Mircea MARTIN, Carol IANCU, Simona MODREANU, Radu PETRESCU).
• Eric Freedman: „Benjamin Fondane: multiplele ipostaze ale unui scriitor francez”
• Mircea Martin: „«Primatul politicii” sau anii ’30 vazuti de catre Benjamin Fondane”
• Carol Iancu: „Cateva aspecte ale tematicii evreiesti in articolele de presa si in opera poetica a lui B. Fundoianu-Fondane”
• Simona Modreanu: „B. Fondane si experienta abisului”
• Radu Petrescu: „Benjamin Fondane – poezia si cuvantul profetic”

VINERI, 27 IANUARIE
14.00:
Vernisajul expozitiei „Benjamin Fondane. Romania, Paris, Auschwitz (1898-1944)”
Expozitia va fi prezentata pe simezele Institutului francez Iasi pana pe 29 februarie.
Expozitia, realizata de Memorialul Shoah-ului, Paris, unde a fost prezentata in 2011, ne dezvaluie viata si opera „acestui scriitor cu multiple ipostaze: jurnalist, eseist, critic, dramaturg, cineast, filosof, dar, mai presus de toate, poet al strigatului visceral si al revoltei «neintrerupte»”, dupa cum afirma d’Eric Freedman.
18.00: Teatru: „Benjamin Fondane ii scrie lui Louis-Ferdinand Céline”, texte de Benjamin Fondane, interpretarea si regia: Benoît Vitse, a doua reprezentatie.
Toate evenimentele vor avea loc in sala „Benjamin Fonndane” a Institutului francez Iasi, bd. Carol I nr. 26.

Scriitor evreu nascut in Romania, Benjamin Fondane, deja recunoscut in tara sa, se stabileste la Paris la varsta de 25 de ani. Poet, ganditor, dramaturg si cineast, cu desavarsire „modern” si atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanta fata de influenta scoliilor, a doctrinelor si a miscarilor politice si literare, cautandu-si propria voce, ca un raspuns personal dat atat intrebarilor atemporale, cat si celor adresate de catre epoca in care a trait.
De-a lungul anilor 1930 si 1940, Fondane dialogheaza cu personalitati marcante ale timpului sau: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, pentru a nu da decat cateva nume. Determinanta pentru evolutia sa este intalnirea cu filozoful existentialist Lev Sestov, al carui discipol devine. Dintre prietenii sai artisti, Brancusi, Brauner sau Man Ray ne-au lasat uimitoare portrete ale lui Fonndane.
Arestat pe 7 martie 1944, este incarcerat la Drancy. Sotia sa reuseste sa-i obtina eliberarea, insa refuza s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestata odata cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat intr-o camera de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. dracon spune

    Prea mult zgomot ptr nimic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate