SÂNTILIILE LA ŞTRAND

1

Vineri, 20 iulie, de la ora 18,oo, la Stâna tradiţională din perimetrul Ştrandului municipal, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează spectacolul SÂNTILIILE, ocazie de a sărbători, împreună cu iubitorii de ceea ce este tradiţie românească, ziua de Sfântul Ilie.

Invitaţi să prezinte specificul sărbătorii de la noi şi din lume sunt formaţiile BALADA din Belfort (Franţa),  formaţia artistică NIKI a comunităţii elene Piatra-Neamţ şi Ansamblul “Floriciă de la munte”, reprezentanţii Centrului pregătind, în cadrul programului artistic, şi o demonstraţie a unui obicei de Sânt’ Ilie care se practică în zona de est al Moldovei.

Orchestra BALADA a fost creată în anul 2001 cu elevi ai şcolilor de muzică din Belfort. Componenţa ei este bazată mai mult pe corzi (viori, violoncel, contrabas), la care se adaugă un pian, acordeon şi doi flautişti. Repertoriul orchestrei conţine piese din folclorul românesc, rusesc, ungar, şi este întregit cu valsuri şi tangouri.

Orchestra s-a bucurat de aprecierea publicului atât în Franţa, cât şi în Elveţia, Germania şi România, unde a participat la stagii de muzică populară cu orchestre ale Centrului de Creaţie din Botoşani.

Programul concertului din ziua de Sfântul Ilie cuprinde muzica populară moldovenească.

Formaţia artistică  NIKI a Comunitaţii Elene s-a născut odată cu înfiinţarea Comunităţii Elena în Piatra-Neamţ, la 12 februarie 1990. Iniţiativa i-a aparţinut doctorului Nicolae Pavlidis, primul preşedinte al acetei for reprezentativ pentru grecii de aici.

Grupul a fost condus de prof. Elisabeta Cristea până în anul 2007, apoi  de prof. Smaranda Iamandi, până în anul 2009. Din anul 2010, NIKI este condusă de Nicoleta Vinerica.

La început, formaţia a  interpretat muzică instrumentală, vocală şi corală. Din 2009, la iniţiativa Sarandei Iamandi, vicepreşedinta comunităţii, s-a înfiinţat si compartimentul de dansuri populare greceşti. În prezent, compartimentul de dansuri este format din două grupe: cea mică, de şapte – opt ani,  şi cea mare paisprezece – cincisprezece ani, fiecare grupă fiind formată din şase perechi.

NIKI participă în fiecare an la manifestări artstice pe plan local şi naţional.

Programul serii de vineri va fi completat de prezenţa la acest spectacol a trupei Teatrului de păpuşi “Luceafărul” din Iaşi. În regia lui Constantin Brehnescu şi scenografia lui Axenti Marfa, actorii păpuşari Doina Iarcuczewicz şi Viorel Vîrlan vor prezenta pentru cei mai mici dintre spectatori piesa “Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă. Despre acest spectacol este de menţionat că a participat la festivaluri în S.U.A. (la New York), Praga, Germania. Este o piesă –  recital în care doi actori interpretează toate rolurile. S-a jucat în peste patru mii de reprezentaţii şi este cel mai longeviv spectacol al Teatrului „Luceafărul”.

Aprecierile pozitive nu s-au lăsat aşteptate. Astfel, în 2009, la Festivalul Mondial al Artei Păpuşăreşti de la Praga, a primit Premiul pentru continuitatea artei păpuşăreşti. În acelaşi an, la Festivalul Internaţional „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie” din Bucureşti, actorii Doina Iarcuczewicz şi Viorel Vârlan au primit Premiul pentru virtuozitatea mânuirii păpuşăreşti pentru acelaşi spectacol, “Punguţa cu doi bani“.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. nationalistu` spune

    A fost extrem de frumos.Si pentru noi si pentru copii.Pentru aceste zile atat de negre a fost o feerie.Multumim Carmen Saeculare si saitului pentru ca de la voi am aflat.Mai ales ca nu m-a costat decat parcarea trei lei.Nu ca n-ar fi meritat mai mult.Tot ce pot reprosa este faptul ca e curtea prea mica la stana traditionala si am stat in picioare.In rest a fost exceptional.De vis.Mai ales datorita locului si orei.Padure,racoare aer curat si arta.Ce poate fi mai frumos de atat?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate