Sambata, stadionul din Piatra Neamt gazduieste meciul dintre echipele F.C. Ceahlăul Piatra Neamţ şi F.C. Pandurii Târgu Jiu
Peste 35 de luptători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ vor asigura măsurile de ordine publică la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Ceahlăul Piatra Neamţ şi F.C. Pandurii Târgu Jiu, partidă care se va disputa sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 17.30, pe stadionul Ceahlăul din municipiul Piatra Neamt.
Spre deosebire de celelalte cluburi, şi în special Cluburile de fotbal din Bucureşti, care au foarte mulţi suporteri sancţionaţi şi care au primit interdicţie de a intra în arenele sportive, la meciurile F.C. Ceahlăul Piatra Neamţ în ediţia de campionat 2012/2013 a fost o singură persoană sancţionată contravenţional conform Legii 4/2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, datorită faptului că s-a prezentat şi a pătruns în stadion deşi fusese luată împotriva acestuia măsura de interzicere a accesului la astfel de evenimente.
Este vorba de Constantin B., de 21 de ani, din Mun. Piatra Neamţ, care, la meciul disputat de F.C. Ceahlăul la Iaşi, a fost depistat la porţile de acces încercând să pătrundă fără a se supune controlului corporal preventiv, iar la atenţionarea jandarmilor acesta a început sa provoace scandal si sa se manifeste violent, motiv pentru care a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 200 lei şi sancţiune complementară de interzicere pe un an de a participa la manifestări sportive de acelaşi gen. Sâmbătă, 24 noiembrie a.c., pe timpul desfăşurării meciului de fotbal dintre echipele F.C. „Ceahlăul” Piatra Neamţ – F.C. Rapid Bucureşti, la începutul primei reprize, jandarmii l-au identificat în stadion şi i-au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi sancţionate de art. 31 din Legea nr. 4 din 9 ianuarie 2008 (*actualizată*) privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive care prevede următoarele:
„Fapta unei persoane căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive de a încerca, folosind orice mijloace, să pătrundă ori de a pătrunde în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”.
Totuşi dorim să reamintim suporterilor nemţeni o serie de fapte care sunt considerate infracţiuni sau contravenţii pentru a nu încălca prevederile Legii 4/2008
1) Fapte contravenţionale:
– să folosească, în scopul pătrunderii în incinta arenei sportive, documente de acces individualizate care nu le aparţin şi care, potrivit normelor stabilite de organizator, pot fi folosite doar de către titular; Amenda de 80 la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore activităţi în folosul comunităţii,.
– să pătrundă în stare vădită de beţie sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă; Amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.
– să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă; Amenda de 150 la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore activităţi în folosul comunităţii.
– să îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea; Amenda de 500 la 1500 lei sau prestarea a 120-200 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţiile sportive de genul la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de un an.
– să ridice sau să mute, fără drept, barajele, gardurile ori alte obstacole amplasate de organizator sau de către forţele de ordine, pentru delimitarea sectoarelor de tribună ori peluză, pentru separarea grupurilor de suporteri şi a terenului de joc de tribună, inclusiv pe cele amplasate cu caracter temporar; Amenda de 500 la 1500 lei sau prestarea a 120-200 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţiile sportive de genul la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de un an.
2) Fapte infracţionale:
– Fapta unei persoane, căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive, de a se afla în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
– Opunerea cu violenţă faţă de personalul de ordine şi siguranţă sau faţă de forţele de ordine ori împiedicarea acestora de a-şi exercita atribuţiile specifice, cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
– Confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani.
Restabilirea ordinii publice în interiorul bazei sportive se execută de către efectivele de jandarmi, din iniţiativa comandantului acestora, cu aprobarea, după caz, a prefectului sau a reprezentantului acestuia, atunci când se constată că, în urma producerii unor acte de violenţă, este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi.