Salarii mai mari pentru angajații din sectorul IT

0

Câteva mii de absolvenți de facultăți cu profil IT din România vor putea beneficia, de acum încolo, de scutirea de la impozitul pe venit atunci când se angajează într-un departament de software al unei firme/companii IT, mai exact care are ca obiect de activitate „crearea de programe pentru calculator“. Totul, datorită unei modificări aduse unui ordin de ministru, modificare al cărei inițiator a fost deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea, alături de deputatul Varujan Pambuccian. Este vorba de Ordinul nr. 217/4172/1348/835/2015 privind „încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator”, care a fost aprobat de Guvern și publicat, pe 30 iulie 2015, în Monitorul Oficial.

Intrarea în vigoare a acestui ordin reprezintă o intrare în normalitate, prin eliminarea unei discriminări existente la nivelul absolvenților de facultăți cu profil informatic, dar care au avut, până acum, „ghinionul” să nu fie încadrați în specializarea „potrivită”. Este o problemă care mi-a fost semnalată de acum un an și jumătate, chiar de niște tineri absolvenți ai unei facultăți de profil din Cluj, acest cluster IT al României, orașul fanion al țării din punct de vedere al industriei informatice. Este o problematică pe care am urmărit să o rezolv atât prin mijloacele de care am dispus în calitate de deputat, cât și de ministru pentru Dialog Social. A durat mai mult decât mă așteptam, dar am reușit, este și o victorie personală, pe care o împart, bineînțeles, cu domnul deputat Varujan Pambuccian, „tatăl” sectorului IT din Parlament, căruia îi mulțumesc pentru colaborarea excelentă! Sunt și voi rămâne un susținător dedicat sectorului IT, care a devenit deja o necesitate în orice domeniu de activitate și care va avea o contribuție esențială la creșterea competitivității României”, a declarat Aurelia Cristea.

Ordinul nr. 217/2015 elimină Anexa 2 din ordinul anterior (539/2013) emis pentru scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor, anexă care prezenta specializările pe care trebuie să le fi absolvit beneficiarii acestei facilităţi fiscale. Dacă, până acum, era nevoie de o diplomă la una dintre cele 12 specializări aprobate în acea Anexă (Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, Contabilitate și Informatică de Gestiune, etc), prin noul ordin acest criteriu se elimină definitiv.

Acum, pentru a fi scutit de la plata impozitului pe venit, angajatul trebuie:

– să fie încadrat încadrat în unul din următoarele posturi: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem în informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, sau Programator de sistem informatic.

– să fie angajat al unei firme care are ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator și a realizat, în anul precedent, un venit din comercializarea softurilor de cel puțin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire de impozit pe venitul din salarii.

Specializări IT discriminate, o problemă preluată din audiențele cu cetățenii

Ordinul nr. 217/2015 a corectat o deficienţă în legislaţie care provoaca inechitate, defavoriza o parte a viitorilor lucrători în domeniul IT: din cauza schimbării denumirii specializărilor, unii absolvenţi nu mai puteau beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit.
În urma întrebărilor formulate, în calitate de deputat, către ministerele de resort, am aflat că, în Ordinul nr. 539/2013 privind încadrarea în această activitate, mai multe specializări ale universităţilor şi facultăţilor de profil au fost pur şi simplu omise din lista celor care beneficiază, prin lege, de scutirea de impozitul pe venitul din salarii, ca urmare a activităţii de creare a programelor pe calculator.
În septembrie anul trecut, în perioada în care eram ministru delegat pentru Dialog Social, am solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Ministerului Muncii, Familiei şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerului Finanţelor Publice înfiinţarea unui grup de lucru interministerial care să analizeze necesitatea și posibilitatea modificării Ordinului nr. 539/2013. Acest lucru s-a întâmplat şi, în urma lucrărilor grupului, reprezentanţii celor patru ministere au căzut de acord asupra formei finale a Ordinului, în care să fie incluse toate specializările facultăţilor de profil. Toate demersurile în acest sens sunt precizate și în raportul meu de activitate referitor la sesiunea parlamentară februarie-iunie 2015.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate