S-a tras cortina peste o nouă ediție de succes a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”: Unicitate în diversitate (FOTO/VIDEO)
Încă o ediție, cea cu numărul 25, a Festivalului Internațional de Folclor ”Ceahlăul”, sub organizarea Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț, s-a încheiat în mod spectaculos duminică, 4 august, la Piatra-Neamț, cu un concert marca Damian Drăghici.
Respectând caracterul itinerant al manifestării fondate în anul 1991, instituția organizatoare a pregătit o serie de patru evenimente artistice complexe desfășurate în trei localități ale județului.
Anul acesta au fost invitate să participe la sărbătoarea de la poale de Ceahlău a cântecului, dansului și portului tradițional grupuri folclorice de tradiție din Franța, Polonia și Serbia: Grupul folcloric „Trou Normand”, Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka și Ansamblul folcloric „Šumadija”. Lor li s-au alăturat grupuri de dansatori ale minorităților din România, reprezentate la Festival fiind comunitățile tătară, greacă și macedoneană, prin Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța), Ansamblul de dansuri „Comorile Neamțului” și Ansamblul folcloric „Brâul roșu”, ambele din Piatra-Neamț. Gazde artiștilor invitați le-au fost membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Prima zi de Festival, 1 august, s-a desfășurat în comuna Pângărați, cu ateliere pentru copii și un program de dansuri tradiționale din Serbia, Polonia și Franța. Seara a cuprins și evoluția Ansamblului „Tekir” al comunității tătare din Techirghiol, județul Constanța. Au oferit recitaluri soliștii de muzică populară Simona Manolache și Laurențiu Marian.
Vineri, 2 august 2024, gazda Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” a fost orașul Târgu Neamț. La amfiteatrul de sub Cetate au evoluat cele patru grupuri folclorice invitate la ediția curentă, spectacolul muzical coregrafic fiind completat cu evoluția apreciatei interprete a folclorului moldovenesc, Viorica Macovei, și cu programul artistic al Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
În municipiul reședință de județ, pe platoul Curții Domnești, au avut loc ultimele două seri folclorice ale ediției a XXV-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Două seri magice, cu două concerte extraordinare, formațiilor participante alăturându-se două nume importante din domeniul folclorului: Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău (pentru seara de sâmbătă, 3 august 2024) și Damian Drăghici, duminică, 4 august 2024.
FOTO/VIDEO: Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț