S-a dezumflat și povestea cu pericolul ruperii iazului de la Bălănești

0

În zona comunei Bârgăuani sunt mai multe iazuri care comunică între ele. Gura de scurgere a unui astfel de iaz a fost ruptă de presiunea prea mare a apei acumulate în timp scurt de la ploile din ultima perioadă. Pericolul produs de această avariere a digului a fost amplificat artificial de 2 jurnaliști care au o dușmănie personală împotriva administratorului iazului.

În fapt, iazul la care s-a rupt digul s-a scurs fără nicio problemă în iazul din aval care era mult mai mare și care a rezistat fără probleme. E foarte bine că cei de la ISU au intervenit pentru a nu se rupe și în altă parte digul, dar este de menționat că și dacă se surpa mult mai tare și se inunda zona dintre cele două iazuri nu erau puse în pericol vieți umane, deoarece pe zona de scurgere a apei între aceste iazuri nu sunt gospodării.

A mai fost lansată în presă și informația falsă că autoritățile ar fi făcut o breșă pe unde să se mai scurgă apă din iaz, dar în realitate nu s-a întâmplat așa ceva.

A mai fost lansată în spațiul public și informația falsă că autoritățile ar fi fost anunțate mai târziu pentru că administratorul iazului voia să nu piardă peștele. În fapt, nici nu avea cum să îl piardă, căci tot peștele acum s-a dus cu tot cu apă în iazul din aval administrat de aceeași firmă.

Desigur că există posibilitate ca dacă un astfel de iaz se rupe masiv și produce o viitură, aceasta să rupă și iazul următor și tot așa în aval, ceea ce ar pune în pericol clar viața celor care au gospodării pe cursul apei, dar aceste evenimente sunt independente de voința celor care administrează astfel de iazuri sau de voința autorităților. Totul depinde de natură, iar daca aceasta depășește limitele gândite de om ca apărare contra inundațiilor și fenomenelor meteo extreme se produc tragedii.

La această oră, iazul cu probleme este scurs aproape în întregime, peștele nu a murit, ci se află în iazul din aval și situația este în afara oricărui pericol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate