S-a dat startul Vacantelor Muzicale

5

Duminică, 17 iulie, de la ora 20.30, pe scena amenajată în Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu” din Piatra Neamţ, debutează cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ”. Festivalul este organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local Piatra Neamţ şi Consiliul Local Roman.

Melomanii sunt invitaţi în această seară de debut a ediţiei a 40-a, la un concert susţinut de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, dirijor Valentin Doni, de Cvartetul de corni al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (coordonator: conf. univ. dr. Petre Gîscă), dar şi de soprana Felicia Filip, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Hector Lopez şi baritonul Adrian Mărcan.  În program vor fi lucrări dintre cele mai cunoscute publicului, semnate de G. Verdi, R. Leoncavallo, G. Bizet, P. Escobar, J. Massenet, G. Rossini, J. Offenbach, W. A. Mozart sau J. Strauss.

Tot duminică, 17 iulie, la ora 11.00, soprana Felicia Filip, preşedintele ediţiei 2011 a Festivalului, regizorul Cristian Mihăilescu, directorul artistic al „Vacanţelor…”, prof. dr. Constantin Potângă şi prof. Gheorghe Bunghez, doi dintre fondatorii „Vacanţelor…”, precum şi directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, prof. Dana Macsim, au avut o primă întâlnire cu presa. Iată câteva din declaraţiile acestora:

Dr. Felicia Filip: „Vârsta de 40 de ani, cu siguranţă, este vârsta strălucirii, a echilibrului, a tinereţii de fapt, a rafinamentului şi a excelenţei. «Vacanţele Muzicale» s-ar putea chema «vacanţe profesioniste» pentru că «Vacanţa…», în sine este un summum de spiritualitate, de tinereţe, de excelenţă. Să ne ajute Dumnezeu ca unii fără alţii niciodată să nu putem trăi, să ne bucurăm unii de alţii şi să fim întotdeauna în echilibru şi în dorinţa şi dorul, de fapt, de a fi împreună, într-o armonie perfectă.”

 

Prof. univ. dr. Cristian Mihăilescu: „Istoricul acestei manifestări îmi era cunoscut pentru că este una dintre cele mai importante manifestări muzicale din România şi una dintre cele mai longevive. Poate că niciodată nu amintim suficient de des că perenitatea dă valoarea. Prin această manifestare, s-a lărgit sfera celor care au acces la muzica de calitate.”

 

 

Prof. dr. Constantin Potângă: „Mă bucur că această ediţie jubiliară o are drept preşedintă pe Felicia Filip. O strălucită personalitate a muzicii contemporane româneşti. Programul arată progresele de conţinut şi de gândire pe care le-au făcut creatorii ediţiilor care au urmat celei dintâi.”

 

Prof. Gheorghe Bunghez: „Ne-am obişnuit în ani – meteahnă moştenită – să punem toate cele bune, uneori şi cele rele, numai în seama unora şi uităm, adeseori, de oameni mulţi, de oameni vrednici, care s-au implicat poate în poziţii modeste, dar oameni fără de care nu se puteau ţine nici prima ediţie şi nici celelalte 39. Nu mi-am imaginat că voi ajunge să vorbesc la a 40-a ediţie. Nu se putea concepe într-un oraş fără instituţii muzicale profesioniste, într-un oraş cu tradiţii cultural-istorice interesante, de valoare, dar nu care să iasă din matca firescului prin profesionalism, într-un oraş  în care abia se constituise un centru de judeţ, la numai trei ani de la constituirea judeţului, la primul festival profesionist care s-a instituit în 1969, să se adauge al doilea,  «Vacanţele Muzicale», singurul care a rezistat an de an, din ’72 şi până astăzi. A fost gândit ca o manifestare din care să câştige atât cel care o realizează, cât şi publicul şi s-a demonstrat acest lucru.”

 

Prof. Dana Mascim: „Sunt foarte fericită că celebra soprană Felicia Filip a acceptat să fie preşedinta Festivalului în acest an, îi mulţumesc încă o dată că a venit alături de noi şi a contribuit la realizarea unei manifestări de care, cu siguranţă, pietrenii, noi, ca organizatori şi toată lumea va fi foarte mândră. Domnul Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Braşov, directorul artistic al Festivalului, ne-a ajutat cu o consiliere extraordinară pe arta lirică, să adunăm sub aceeaşi cupolă, pe aceeaşi scenă, artişti de calibru.”

 

Luni, programul „Vacanţelor Muzicale” cuprinde, de la ora 17.00, în Sala Muzeului de Istorie, o lansare de carte – Valentin Andrei, Patruzeci de ani de „Vacanţe Muzicale” – , şi un simpozion cu tema La 40 de ani de „Vacanţe Muzicale”, iar seara, de la 20.30, în Baza Hipică din Piatra Neamţ, un concert de jazz, Balkanic Zeppelin, susţinut de Mike Godoroja&The Blue Spirit, Marius Mihalache – ţambal şi Ansamblul de muzică veche „Trei Parale”.

Vă reamintim că locaţia iniţială a concertelor în aer liber din cadrul „Vacanţelor…”, Piaţa Petrodava, a fost schimbată cu Baza Hipică din Piatra Neamţ, motiv pentru care Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” pune la dispoziţia melomanilor pietreni, gratuit, un autocar care să faciliteze transportul până la noua locaţie, autocar care va pleca în fiecare seară, în perioada 17-24 iulie, la ora 19.30, din faţa Teatrului Tineretului.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
 1. varanus spune

  danutza,lasa smecheriile…..esti de rahat fata!

 2. Artifax spune

  Ca masura de protest fata de plagiatoarea Dana Macsim, cocotata in fruntea Carmen Saeculare cu un proiect plagiat, refuz sa particip ca spectator la orice manifestare a centrului. Va indemn pe toti sa procedati la fel.

 3. buldozer spune

  cu 210 milioane cine nu ar veni?

 4. iosub janel spune

  Am auzit ca Felicia Filip va canta pe maidan, adica la calarie in strand, unde Costache Lupu este seful sefilor!Va sfatuiesc sa mergeti in padure ca si asa au iesit panisoarele sau eventual beretii nebuni!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate