Rusia va construi doua reactoare noi in Ungaria

0

rusiareactorRusia si Ungaria au convenit, astazi, asupra construirii a doua noi reactoare la centrala nucleara Paks, singura de pe teritoriul ungar, un acord in acest sens fiind semnat la finalul intalnirii dintre presedintele rus Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban, aflat intr-o vizita la Moscova.

Acordul a fost semnat de catre seful Agentiei ruse pentru energie nucleara (Rosatom), Serghei Kirienko, si de ministrul ungar al dezvoltarii nationale, Zsuzsanna Nemeth, precizeaza agentiile ITAR-TASS si MTI.

”Construirea a noi reactoare (la Paks) va permite dublarea capacitatii centralei si cresterea independentei energetice a Ungariei”, a subliniat presedintele Vladimir Putin cu prilejul semnarii acordului mentionat.

Acordul prevede, intre altele, ca Rusia va acorda Ungariei un credit de pana la 10 miliarde de euro pentru construirea celor doua noi reactoare, dupa cum a indicat seful Rosatom, Serghei Kirienko, citat de ITAR-TASS, preluata de Agerpres.

Centrala nucleara de la Paks, situata la 100 km sud de Budapesta, a fost construita de sovietici in anii ’80. Cele patru reactoare in functiune, cu apa grea, au o capacitate de aproximativ 2.000 de megawati pe zi si furnizeaza 40% din energia electrica a tarii.

Potrivit site-ului rus gazeta.ru, cele doua noi reactoare sunt de 1.200 megawati fiecare, ceea ce ar dubla capacitatea centralei. Conform aceleiasi surse, pretul unui singur reactor este de 4,5 — 5 miliarde de euro. Parlamentul ungar si-a dat in 2009 acordul pentru construirea de noi reactoare nucleare.

Ungaria, fosta tara a blocului comunist dominat de Moscova, este dependenta pentru aprovizionarea cu energie de Rusia, de la care primeste 80% din necesarul de petrol si 75% din cel de gaze naturale.

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate